Kevät pudottaa sähkölämmittäjän energialaskua

Kevät pudottaa sähkölämmittäjän energialaskua

23.02.2024

Olemme vuodenajassa, jolloin varsinkin sähkölämmittäjän energialaskut alkavat laskea. Sähkönkulutus laskee ilmojen lämmetessä, auringon säteiden lämmittäessä ikkunan läpi sisätiloja ja sähkönhintojen tasaantuessa.

Kevään alkaessa ja edetessä jäävät myös kireimmät pakkaset taakse. Sää on yksi pörssisähkön hintaan vaikuttava tekijä. Kevään sateet ja lumimassojen sulaminen lisäävät vesivarastojen määrää ja tuovat potentiaalia vesivoiman tuotantoon. Kevät on yleensä myös tuulista aikaa, mikä pitää tuulisähköntuotannon korkeana. Edullisen sähköntuotannon lisääntyminen ja kulutuksen asteittainen vähentäminen laskevat pörssisähkön hintoja.

Eniten ilmojen lämpeneminen ja päivien piteneminen vaikuttavat sähkölämmittäjien sähkölaskussa. Talvi tuplaa käytännössä monen kodin sähkönkulutuksen ja kevään edistyessä tipahtaa laskusta puolet pois.

Päivän lämmittävät auringonsäteet helpottavat lisäksi kulutuksen ohjaamista halvemmille tunneille. Ilmojen lämmetessä kannattaa päästää auringonsäteet ikkunoiden läpi sisään lämmittämään sisäilmaa ja vähentämään valaistuksen tarvetta.

Säleverhot ja verhot kannattaa avata lämpimiksi kevätpäiviksi kokonaan ja sulkea ne taas auringon laskiessa tuomaan lisäeristystä ikkunaruutuun. Puhtaat ikkunat lisäävät auringon vaikutusta, joten ikkunat kannattaa pestä ilmojen salliessa.

 

Sähkösopimus omien mieltymysten mukaan

Sähkösopimus on jokaisen tarpeiden mukainen valinta ja henkilökohtainen päätös. Tarjolla on sekä pörssisähkö- että määräaikaisia sopimuksia. Pörssisähkön johdannaismarkkinoilla ovat maamme hinta-alueen hinnat hieman laskeneet noin 30 euroon megawattitunnilta.

Katkolla olevan sopimuksen jatkon miettijälle saattaa pörssisähkö olla sopiva valinta. Jos haluaa selkeää ennustettavuutta laskuihin eikä halua käyttää aikaa sähkönhintojen seuraamiseen ja kulutuksen ohjaamiseen edullisimmille tunneille, on vastaus määräaikainen sopimus. On kuitenkin hyvä muistaa, että pörssisähkön keskihinta on tähän asti ollut määräaikaisten sopimusten kiinteää hintaa edullisempi.

On myös hyvä muistaa, ettei sähkönhinta ole vielä koko sähkönkäytöstä tuleva kustannus. Kulutetun sähkön lisäksi maksettavaksi tulee myös sähkönsiirtomaksu. Siirtomaksun kustannus on lasketun siirtokapasiteetin varaamisesta sekä siirtoyhteyksien ylläpidosta ja sähkön siirtämisestä kotiin, samalla lailla kuin nettiliittymissä varataan kapasiteetti ja vastataan datan liikkumisesta.

Kolmas osa sähkökustannuksista on sähköveroa, jonka perimisen valtio on määrännyt verkkopalveluyhtiöiden tehtäväksi. Sähköveron lisäksi myös sähköverosta maksetaan 24 prosentin arvonlisävero, kuten sähköstä ja siirtopalveluista. Sähkön kulukokonaisuudesta on keskimäärin kolmannes veroja, kolmannes sähkön siirtoa ja kolmannes sähköä.

 

Energiansäästövinkit keväälle

– Hyödynnä lisääntyvät auringonsäteet pesemällä ikkunat.
– Nosta kaihtimet päiväajaksi pois ikkunoiden edestä, avaa verhot ja anna auringonsäteiden lämmittää sisäilmaa.
– Ulkolämpötilojen noustessa ja auringon lämmittäessä sammuta osa lämmittimistä tai säädä niitä pienemmälle etenkin päiväauringon puoleisissa tiloissa. Vältä kodin ylilämpeneminen.
– Nauti päivänvalosta ja sammuta valaistukset valoisaksi ajaksi.

 


 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #sähkönsäästö #piha #lämpö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #lämmitys #puutarha #sisustus #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #osaaminen #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #sähköasennukset #työ #sähkögrilli #sähköverkko #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku