Kodin tekstiilit kannattaa puhdistaa säännöllisesti

Kodin tekstiilit kannattaa puhdistaa säännöllisesti

20.05.2022

Kodin tekstiilit ja etenkin matot ovat sisustuksessa yhä tärkeämpiä ja moni vaihtaa mattoja sesongin mukaan. Siivottavaa pinta-alaa voi tulla paljon myös tekstiileistä.

Marttaliiton kotitalousneuvoja Niina Silander sanoo, että kestävä kehitys on tullut yhä enemmän osaksi myös kotien siivousideologiaa.

– Yhä useampi päätyy luontoystävällisiin pesuaineisiin, jotka soveltuvat myös lapsiperheille eivätkä käy esimerkiksi hengitykseen kuten toisille esimerkiksi ärhäkkä kloriitti.

 

Positiivinen asenne siivoukseen

Entä mikä on Silanderin oma ykkössiivouskohde?

– Työskentelen paljon keittiössä ja on mukavaa pitää liesi ja tasot puhtaina. Siivotessa ajattelen raikasta lopputulosta eli työn jälkeäni positiivisesti.

Silanderin mukaan ruokasooda, mäntysuopa ja sitruuna ovat oivia siivouksessa ja hyvin pärjää muutamallakin mikrokuituliinalla ja harjalla. Marttojen sivuilta löytyy hyviä niksejä kodin puhdistukseen.

Jo ennen huonekalujen ja tekstiilien hankkimista on hyvä tutustua niiden puhdistamiseen ja huoltoon. Esimerkiksi matot voivat olla jopa niin hintavia, että jos niiden päälle tulee pesulakuluja, lopullinen hinta voi olla jo merkittävä.

Myös suuren mattokäärön toimittaminen pesulaan voi olla hankalaa.

– Jos esimerkiksi mattoon tullut tahra on pieni, niin sitä voi kokeilla varovasti imeyttää kosteaan. Joihinkin mattoihin voi kokeilla myös kylpyhuoneen lattialastaa, mikä tavallaan nostaa pölyn ja irtonukat ylös edelleen imuroitavaksi.

Verhoja voi kevyesti imuroida niille sopivalla suulakkeella.

– Myös kevyt ravistelu ulkona tai konepesukin soveltuu monille verhoille ja valoverhot voi jopa ripustaa kosteina paikoilleen kuivumaan.

Silander muistuttaa, että ennen verhojen lyhentämistä ompeluineen kannattaa verhot esipestä, sillä kangas saattaa kutistua noin 10 prosenttia ensimmäisen pesun yhteydessä.

Myös sänky ja patjat kannattaa imuroida säännöllisesti.

– Mitään hysteriaa ei kuitenkaan kannata lietsoa pölypunkeista tai luteista. Mikäli ihossa olisi epämääräistä kutinaa tai puremajälkiä, asia kannattaa selvittää.

 

Marttaliiton kotitalousneuvoja Niina Silander
kannustaa kokeilemaan ja ihastumaan luonto-
ystävällisten pesuaineiden käyttöön.

Imureissa on valinnanvaraa 

Silander sanoo, että kun imurikaupoille mennään, tulee paljon valinnanvaraa.

– On sitten päätettävä ostaako imurin pölypussilla vai ilman ja ostaako lisäksi robotti-imurin, joka vaatii kuitenkin esimerkiksi suhteellisen avaraa tilaa liikkuakseen.

Allergisille saatetaan suositella sisäilmanlaadun suhteen pussillista imurimallia.

– Selkeää eroa on, jos käytetään monikerroksisesta mikrokuidusta valmistettuja pölypusseja.

Edullisimmat yksikerroksisesta paperista valmistetut pussit eivät suodata poistoilmaa ehkä niin tehokkaasti.

Pussittoman imurin ostamisella voi säästää rahaa, kun pölypusseja ei tarvita.

– Imurin ilmansuodattimen pitäisi olla pestävä. Kertakäyttöisten suodattimien säännöllinen vaihtaminen voi kuitenkin lisätä osaltaan imurin hintaa.

Pussittomien imureiden pölysäiliöitä tyhjentäessä hienojakoista pölyä voi päätyä takaisin huoneilmaan.

– Pienillä ja kevyillä sähköjohdottomilla akkukäyttöisillä varsi-imureilla saa nopeasti imuroitua esimerkiksi päivittäin tulevia pieniä roskia. Kevyellä varsi-imurilla voi olla myös helpompi imuroida esimerkiksi sisätilojen portaikkoa.

 

Tehokasta vai tehotonta

Imuri käyttää verkkovirtaa ja sen moottori voi olla jopa useiden tuhansien wattien tehoissa.

Ennen imureita markkinoitiin suurilla moottoritehoilla, mutta saavutetun imutehon kanssa moottorin teholla ei ollut samaa linjaa. EU puuttui imurien maksimitehoihin direktiivillä vuonna 2017.

Aikaisempi 1600 watin sallittu maksimiteho pudotettiin 900 wattiin. Tällä moottoriteholla saadaan imuteho riittäväksi edellyttäen, että imurin rakenne on riittävän tiivis ja laite on muuten oikein suunniteltu.

– Riittävän tehokkailla suulakkeilla saa erityisen hyvin eläinten karvoja imuroitua tekstiileistä. Mitä leveämmältä alueelta suulake imee, sitä nopeampaa on imurointi.

 

Mattolaiturilla tai maapesulassa on tunnelmaa

Silander suosittaa vesipestäville matoille niin sanottua mattolaituria tai maapesulaa, joita löytyy monesta kaupungista.

– Mattoa huuhtoessa ympäristöystävällisestä pesuaineesta se kannattaa tehdä ensin maa-alueella, jolloin pesuaineet imeytyvät ensin maahan.

 

Tekstiilipesurilla saa kätevästi puhdasta

Tekstiilipesuri voi olla oiva yhteishankinta. Tekstiilipesureita saa vuokrattuakin, jos ei halua omaa ostaa.

Tekstiilipesurilla on vesipesun sallivan maton pesu helppoa ja nopeaa. Lattia suojataan muovilla ennen pesun aloittamista, ettei kosteus vaurioita lattiaa.

Lattialämmitystä hyödyntämällä saa myös maton kuivatettua nopeammin. Matonpesu aloitetaan suihkuttamalla tekstiilipesurilla veden sekä pesuaineen liuosta likaisimpiin kohtiin ja annetaan vaikuttaa. Sitten käytetään painehuuhtelua ja imutehoa ja matto käydään kauttaaltaan lävitse.

Hitailla ja rauhallisilla vedoilla vesi-pesuaineseos pääsee syvimpiin maton kerroksiin. Tehokas imu ehtii imeä mahdollisimman kuivaksi pestävän pinnan.

Tekstiilipesurin imuasetusta käyttämällä saa ylimääräisen veden pois.

 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Shutterstock ja Niina Silander / arkisto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #lämmitys #sisustus #kaukolämpö #sähköpula #aurinko #energiantuotanto #aurinkopaneeli #pääsiäinen #osaaminen #tulevaisuus #sähköpalo #kesämökki #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähköauto #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #kotivara #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #hiilijalanjälki #sähköverkko #sahkolasku