Kodintekniikkakauppa kasvussa

Kodintekniikkakauppa kasvussa

17.05.2021

Kodinkoneiden kauppa on käynyt vilkkaana alkuvuonna. Ei ole sama, millaisia laitteita ostat. Ostohetkellä kannattaa paneutua muiden ominaisuuksien lisäksi myös laitteiden sähkönkulutukseen ja huollettavuuteen.

Isot keittiökoneet sekä pyykinpesukoneet ja kuivausrummut saavuttivat arvossa mitattuna 14,7 prosentin ja pienkoneet 16,9 prosentin kasvun. Kannattaa muistaa, että juuri isoissa keittiökoneissa sekä pyykinpesukoneissa ja kuivausrummuissa löytyy sähkönkulutuksessa eroja eri laitteiden välillä. Kannattaa aina tutustua laitteiden energiamerkintään ja vertailla niiden tietoja keskenään.

Kodinhoitoa tehostavista koneista suosiotaan lisäsivät etenkin kuivausrummut. Internetin kautta toimivat älyominaisuudet yleistyvät hyvää vauhtia, vaikka niitä saakin toistaiseksi lähinnä kalliimman hintaluokan kodinkoneisiin.

Televisioiden ja kuulokkeiden kysyntä oli vähäisempää kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, joten viihde-elektroniikan myynti laski -8,6 prosenttia. Laskuun vaikutti myös se, että televisioiden joulumyynti oli ennätyksellisen vilkasta juuri vuodenvaihdetta edeltävinä viikkoina. Kameroiden myynti lähti pitkän alamäen jälkeen 6,0 prosentin kasvuun. Kodin tietotekniikassa kaupan arvo nousi 4,8 prosenttia ja matkapuhelimissa 0,1 prosenttia.

 

Vahva kahvi maistuu etätöissä

Vahva kahvi maistuu etätyöläisille. Espressokoneita ostettiin runsaasti. Etenkin automaattikoneiden myynti kasvoi reilusti enemmän kuin kahvinkeittimien keskimäärin.

Edistyneeseen ruoanlaittoon tarvittavat välineet, kuten yleiskoneet, kävivät nekin hyvin kaupaksi.

Kotona oleilu nostaa siivoustarvetta ja rohkaisee hankkimaan aikaa ja vaivaa säästäviä pienkoneita kuten robotti-imureita ja varsi-imureita.

Ilmanparannuslaitteissa suurin nousija olivat ilmankostuttimet, joiden myynti kaksinkertaistui pakkastalven myötä.

 

Televisioiden ja kuulokkeiden myynti laski

Televisoissa suurten kuvaruutukokojen kysyntä nousee edelleen, mutta se ei riittänyt korvaamaan myynnin laskua suositussa 55 tuuman kokoluokassa. Tammikuussa tv-kauppaa hillitsi osaltaan se, että edellisten viikkojen joulumyynti nousi televisioiden kohdalla ennätyslukemiin, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo.

Hifi- ja mobiilikuulokkeiden kysyntä on kasvanut voimakkaasti vuosi vuodelta, mutta tällä kertaa ei ylletty aivan huippulukemiin. Pelikuulokkeet kävivät sen sijaan kaupaksi paremmin kuin samaan aikaan viime vuonna. Kiinnostus pelaamiseen näkyy selvästi myös kannettavien pelitietokoneiden kaupassa.

Kaiuttimien myynti kasvoi sekin kaikissa GfK:n tilastoimissa tuoteryhmissä, joita ovat soundbarit, hifikaiuttimet, bluetooth- ja älykaiuttimet sekä stereoyhdistelmät.

 

Järkkärit ja videokuvaus nostivat kameroita

Kameroiden myynti kääntyi pitkän laskukauden jälkeen nousuun. Kasvua vauhdittivat järjestelmäkameroiden kalliimmat mallit, ja etenkin vaativille harrastajille ja ammattilaisille tehdyt kinokoon rungot.

Videokalustoa on uudistettu viime vuotta enemmän, mikä näkyy action-kameroiden sekä tavallisten videokameroiden myynnissä.

  

Etätyö kannustaa uusimaan tietokoneen oheislaitteita

Tietokoneiden myynti laski, koska kannettavia ostettiin vähemmän kuin vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin pelikannettavat, joissa myynnin kasvuprosentti ylsi kaksinumeroisiin lukemiin.

Etätyön jatkuminen pitää hiirten, näppäimistöjen ja näyttöjen kysynnän korkealla.

 

Älypuhelimet siirtyvät 5G-aikaan

Lähes puolet uusista älypuhelimista tukee jo 5G-tekniiikkaa. Niiden myynti kasvaa GfK:n kokoamien tilastojen mukaan hyvää vauhtia sekä arvossa että kappalemäärissä mitattuna. Älykellojen myynti jatkaa sekin kasvuaan.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiavinkki #lämpö #sähkö #turvallisuus  

Hyödynnä sähkö- ja lämpökorjauksien vähennykset

Kiinteistöjen ja huoneistojen korjauksien ja huollon työkustannuksia, esimerkiksi sähkölaitteistojen asennuksen kustannuksia, voi tänä vuonna vähentää 40 prosentin osuudelta laskun työosuudesta. Öljylämmitysjärjestelmän vaihtamisen yhteydes...

#energiavinkki #kotona  

Pakastin sulaksi pakkasella

Parhaatkin pakastimet vaativat välillä huolenpitoa ja sulatusta. Pakkaskausi on parasta aikaa pakastimen kunnosta huolehtimiseen, kun pakastetut tuotteet on helppo säilyttää kylmässä parvekkeella, terassilla tai muissa tiloissa, jotka ovat ...

#sähköpalo #turvallisuus  

Lataa turvallisesti ja vältä akkupalot

Ylilataaminen, korkea lämpötila tai kolhu voivat aiheuttaa pienlaitteissa akkupalon. Palavan akun sammuttaminen on äärimmäisen vaikeaa ja usein mahdollista vain upottamalla palava akku veteen. Tärkeintä on ehkäistä akkupaloja ennalta käyttä...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #energiatehokkuus #turvallisuus #viihde-elektroniikka #testi #hyvinvointi #piha #lämpö #valaistus #puutarha #sähköpalo #pääsiäinen #sisustus #sähkö #ilmastointi #sähköasennukset #tulevaisuus #työ #kaukolämpö #osaaminen #lämmitys #kolumni #sähkögrilli #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #sahkolasku