Kodintekniikkakauppa kasvussa

Kodintekniikkakauppa kasvussa

17.05.2021

Kodinkoneiden kauppa on käynyt vilkkaana alkuvuonna. Ei ole sama, millaisia laitteita ostat. Ostohetkellä kannattaa paneutua muiden ominaisuuksien lisäksi myös laitteiden sähkönkulutukseen ja huollettavuuteen.

Isot keittiökoneet sekä pyykinpesukoneet ja kuivausrummut saavuttivat arvossa mitattuna 14,7 prosentin ja pienkoneet 16,9 prosentin kasvun. Kannattaa muistaa, että juuri isoissa keittiökoneissa sekä pyykinpesukoneissa ja kuivausrummuissa löytyy sähkönkulutuksessa eroja eri laitteiden välillä. Kannattaa aina tutustua laitteiden energiamerkintään ja vertailla niiden tietoja keskenään.

Kodinhoitoa tehostavista koneista suosiotaan lisäsivät etenkin kuivausrummut. Internetin kautta toimivat älyominaisuudet yleistyvät hyvää vauhtia, vaikka niitä saakin toistaiseksi lähinnä kalliimman hintaluokan kodinkoneisiin.

Televisioiden ja kuulokkeiden kysyntä oli vähäisempää kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, joten viihde-elektroniikan myynti laski -8,6 prosenttia. Laskuun vaikutti myös se, että televisioiden joulumyynti oli ennätyksellisen vilkasta juuri vuodenvaihdetta edeltävinä viikkoina. Kameroiden myynti lähti pitkän alamäen jälkeen 6,0 prosentin kasvuun. Kodin tietotekniikassa kaupan arvo nousi 4,8 prosenttia ja matkapuhelimissa 0,1 prosenttia.

 

Vahva kahvi maistuu etätöissä

Vahva kahvi maistuu etätyöläisille. Espressokoneita ostettiin runsaasti. Etenkin automaattikoneiden myynti kasvoi reilusti enemmän kuin kahvinkeittimien keskimäärin.

Edistyneeseen ruoanlaittoon tarvittavat välineet, kuten yleiskoneet, kävivät nekin hyvin kaupaksi.

Kotona oleilu nostaa siivoustarvetta ja rohkaisee hankkimaan aikaa ja vaivaa säästäviä pienkoneita kuten robotti-imureita ja varsi-imureita.

Ilmanparannuslaitteissa suurin nousija olivat ilmankostuttimet, joiden myynti kaksinkertaistui pakkastalven myötä.

 

Televisioiden ja kuulokkeiden myynti laski

Televisoissa suurten kuvaruutukokojen kysyntä nousee edelleen, mutta se ei riittänyt korvaamaan myynnin laskua suositussa 55 tuuman kokoluokassa. Tammikuussa tv-kauppaa hillitsi osaltaan se, että edellisten viikkojen joulumyynti nousi televisioiden kohdalla ennätyslukemiin, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo.

Hifi- ja mobiilikuulokkeiden kysyntä on kasvanut voimakkaasti vuosi vuodelta, mutta tällä kertaa ei ylletty aivan huippulukemiin. Pelikuulokkeet kävivät sen sijaan kaupaksi paremmin kuin samaan aikaan viime vuonna. Kiinnostus pelaamiseen näkyy selvästi myös kannettavien pelitietokoneiden kaupassa.

Kaiuttimien myynti kasvoi sekin kaikissa GfK:n tilastoimissa tuoteryhmissä, joita ovat soundbarit, hifikaiuttimet, bluetooth- ja älykaiuttimet sekä stereoyhdistelmät.

 

Järkkärit ja videokuvaus nostivat kameroita

Kameroiden myynti kääntyi pitkän laskukauden jälkeen nousuun. Kasvua vauhdittivat järjestelmäkameroiden kalliimmat mallit, ja etenkin vaativille harrastajille ja ammattilaisille tehdyt kinokoon rungot.

Videokalustoa on uudistettu viime vuotta enemmän, mikä näkyy action-kameroiden sekä tavallisten videokameroiden myynnissä.

  

Etätyö kannustaa uusimaan tietokoneen oheislaitteita

Tietokoneiden myynti laski, koska kannettavia ostettiin vähemmän kuin vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin pelikannettavat, joissa myynnin kasvuprosentti ylsi kaksinumeroisiin lukemiin.

Etätyön jatkuminen pitää hiirten, näppäimistöjen ja näyttöjen kysynnän korkealla.

 

Älypuhelimet siirtyvät 5G-aikaan

Lähes puolet uusista älypuhelimista tukee jo 5G-tekniiikkaa. Niiden myynti kasvaa GfK:n kokoamien tilastojen mukaan hyvää vauhtia sekä arvossa että kappalemäärissä mitattuna. Älykellojen myynti jatkaa sekin kasvuaan.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #lämmitys #sisustus #kaukolämpö #sähköpula #aurinko #energiantuotanto #aurinkopaneeli #pääsiäinen #osaaminen #tulevaisuus #sähköpalo #kesämökki #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähköauto #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #kotivara #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #hiilijalanjälki #sähköverkko #sahkolasku