Koskenlaskija-kaalilaatikko – maistuvaa kotimaista

Koskenlaskija-kaalilaatikko – maistuvaa kotimaista

23.04.2020

Pieni panostus ruuanlaittoon saa veden herahtamaan kielelle kotioloissa. Terveellinen ja maistuva ruoka auttaa jaksamaan ja se tuo samalla hyvän mielen. Kotimaisista raaka-aineista saa hyvää kotiruokaa edullisesti.

Viikon kauppareissulla huomasin vihannesosaston hyllyllä houkuttelevia kaalikeriä. Kaali siirtyi punnituksen kautta ostoskärryyn ja aivot töihin; mitä muuta hyvään kaalilaatikkoon tarvitaan.

Jauheliha nousi automaattisesti mieleen, mutta tarvitaan muutakin, antamaan makua ja pehmeyttä. No luonnollisesti Koskenlaskija, mustaan laatikkoon pakattu voimakas Koskenlaskija, kananmuna, lihaliemi, punasipuli, valkosipuli sekä voi. Muiden tarvittavien mausteiden arvelin löytyvän kotoa maustekaapista.

 


Hauduttamalla pehmeyttä

Kotona kaalin päällimmäiset lehdet pois ja kaalin pesu. Sen jälkeen kaali pieniksi suikaleiksi ja punasipulit pieniksi paloiksi isolla veitsellä. Kun nämä kaksi ainetta on saatu pilkottua, otetaan esille wokkipannu tai tilava, korkeareunainen kasari, johon sulatetaan lähes puolet voista eli noin 30 grammaa.

Kun pannu on lämmennyt ja voi mukavasti sulanut, kaadetaan noin puolet kaalista hautumaan. Levyn lämpötila säädetään tässä vaiheessa noin puoleenväliin. Yhdeksän lämpötila-alueen induktioliedellä käytin haudutukseen pannun kuumennuksen ja voin sulatuksen jälkeen lämpötiloja kuusi ja viisi. Induktioliesi on monessa ruuanlaitossa lähes kaasulieden veroinen nopean lämmönsäätelyn ansiosta. Hitaammin toimivissa rautalevyissä liettä tai keraamista liettä käytettäessä kannattaa katsoa, ettei aluksi polta kaalinsuikaleita kasarin tai wokkipannun pohjaan.

Kaalia haudutetaan hiljalleen pehmeäksi, usein sekoittaen. Kun ensimmäinen kaalierä on pehmennyt ja sen tilavuus hieman pienentynyt, lisätään jäljellä oleva voi, kaali ja punasipuli. Jatka edelleen kaalin hauduttamista hitaasti kannen alla, usein sekoittaen.

Käytä kaalin hauduttamiseen vähintään noin tunti, niin saat siitä mukavan pehmeää ja maistuvaa. Kun kaali on pehmentynyt ja punasipuli kuulottunut sammuta levy. Jätä pannu edelleen levylle ja sekoittele silloin tällöin.

 


Makua laatikkoon

Ruskista tässä vaiheessa toisessa pannussa jauheliha, lisää pieniksi paloiksi leikattu valkosipuli ja suola jauhelihan joukkoon. Lisää ennen lihan kypsymistä myös tinmami. Sekoita nämä keskenään hyvin. Kun jauheliha on kypsää, kaada seos kaalien päälle toiseen astiaan ja sekoita kaikki kunnolla.

Kaada tämän jälkeen jauhelihapannulle noin kaksi (2) desilitraa vettä ja sulata Koskenlaskija veteen. Kun seos on tasainen, kaada se kaali-jauhelihaseokseen sekoittaen huolellisesti. Laita samalla lihaliemi sekoittumaan kahteen desilitraan haaleaa vettä. Sekoita ja katso, että lihaliemi on tasaista.

Voitele uunivuoka esimerkiksi tilkalla oliiviöljyä ja kaada valmis kaali-jauhelihaseos vuokaan. Levitä seos tasaiseksi, mutta älä painele sitä tiiviiksi.

Lisää kolme munaa lihaliemeen. Riko munien rakenne ja kaada mukaan vielä Provencale-yrttiseosta. Kun kaikki aineet ovat tasaisesti sekaisin, kaada seos vuokaan tasaisesti kaali-jauhelihaseoksen päälle. Jos haluaa, voi päälle vielä ripotella 20 grammaa kurpitsansiemeniä.

 


Lopullinen haudutus uunissa

Laita uuniritilä alimmalle tasolle ja lämmitä uuni ajoissa 200 asteeseen. Kun uuni on lämmin ja kaikki valmista, siirrä uunivuoka uuniin. Kun kaalilaatikko on ollut uunissa 15 minuuttia, alenna uunin lämpötila 175 asteeseen. Jatka laatikon hauduttamista vielä 30 minuuttia. Sammuta uuni ja avaa uuniluukku vähän raolleen ja anna kaalilaatikon olla uunissa vielä 15 minuuttia.

Nyt tämä uskomattoman maukas herkku on viimein valmis nautittavaksi. Voit vielä lisätä lautasellesi tai valmiin kaalilaatikon päälle kirpeitä puolukoita tai puolukkasurvosta.

 

Koskenlaskija-kaalilaatikko

Kaali 1,5–2 kg
Jauheliha  800 g
Punasipuli 2 kpl
Valkosipulinkynsi   3–4 kpl
Koskenlaskija voimakas 1 paketti
Voi  75 g
Suola  2 tl
Timjami  3 tl
Provencale-yrttimauste 3 tl
Lihaliemi   2 dl
Kananmuna   3 kpl
Oliiviöljy  

 

 

Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa, Adato viestintä

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kevätaurinko lämmittää ja valaisee

Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko. Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja tuovat lämpöä kotiin. Samalla pienenee energiankulutus.

#energiansäästö #energiatehokkuus #kotona #sähkö  

Varttihinnoittelu tuo tietoa ja hyötyjä

Sään mukaan vaihtelevan sähköntuotannon lisääntyminen on muuttanut sähkön tuotannon ja myynnin lyhyempään, 15 minuutin taseselvitysjaksoon. Myös kuluttajille tarjoutuu mahdollisuus siirtyä ostamaan pörssisähköä 15 minuutin välein muuttuvin ...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #turvallisuus  

Vanhojen sähkölaitteiden muuntajat ja lepotilakulutukset tarkkailuun

Kulutusmittari on hyvä apuväline eri sähkölaitteiden kulutusten tarkkailuun. Etenkin vanhempien laitteiden muuntajien kulutus ja laitteiden lepotilakulutukset saattavat olla yllättävän suuria.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #sähkönsäästö #lämpö #piha #testi #valaistus #vapaalla #sähkö #sisustus #ilmastointi #lämmitys #puutarha #sähköpula #kaukolämpö #aurinkopaneeli #pääsiäinen #aurinko #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #tulevaisuus #sähkögrilli #työ #sähköasennukset #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku