Kunnon koneet kotitoimistoon

Kunnon koneet kotitoimistoon

18.05.2022

Pandemian myötä kotityöskentelystä tuli arkipäivää monille suomalaisille. Mutta miten valita oikea tietokone ja hallita rajanveto työn ja vapaa-ajan välillä?

Pandemian aikana tietokoneiden myynti ampaisi yllättävästi nousuun. Syynä oli tietysti kotona tapahtuvan etätyöskentelyn yleistyminen.

Pandemian jälkeen moni aikoo jatkaa etätyöskentelyä kotoa käsin, joko pääsääntöisesti tai osa-aikaisesti. Nyt onkin sopiva ajankohta satsata kodin työpisteen ergonomiaan.

Huono työergonomia aiheuttaa helposti kroonisia lihasjännityksiä, päänsärkyä ja heikentynyttä työmotivaatiota, joka heijastuu myös arkielämän hyvinvointiin.

 

Etätyön sietämätön keveys

Kotoa käsin tapahtuvassa etätyöskentelyssä on paljon etuja, jos haittojakin. Etuna työmatkoihin ei kulu aikaa ja töitä voi tehdä vaikka verkkareissa ja aamutakissa.

Haittana kotityöskentely vaatii totuttelua ja itsekuria. Haasteena onkin, miten keskittyä töihin, kun kodin mukavuudet ja viihde kutsuvat kesken työpäivän?

Paras ratkaisu on satsata kunnon työpisteeseen ja vain työlle omistettuun tietokoneeseen. Näin vältetään tehokkaimmin viihteen ja sosiaalisen median käyttö kesken töiden.

 

Sylitietokoneellakin pärjää

Moni aloitti etätyöt tabletin tai jopa älypuhelimen avulla. Ne karsiutuivat kuitenkin toimimattomina ratkaisuina pienen ruudun ja heikon työergonomian takia.

Useimmille sopivin etätyöratkaisu perustuu silmäystävälliseen 15–17 tuuman sylimikroon, jonka näyttö tarjoaa riittävästi tilaa työdokumenteille.

Läppärin etuina on hyvä näppäimistö, sisäänrakennettu ohjaustaso, kamera, mikrofoni ja kaiuttimet. Läppäreissä on yleensä myös valmiiksi asennettuina kaikki tyypilliset toimisto-ohjelmistot.

Työlle omistettu läppäri onkin järkiratkaisu. Kesken jääneet dokumentit ovat aina kätevästi valmiina heti kun läppärin kannen aukaisee.

 

Pöytätietokone parantaa ergonomiaa

Kun työ sisältää paljon videoneuvotteluja, kuvankäsittelyä ja web-suunnittelua, kannattaa valita työkoneeksi kompakti pöytämalli. Kone sopii vaivatonta ja tehokasta työjuhtaa etsiville.

Pöytätietokoneet koostuvat isosta, 21–27-tuuman näytöstä, jonka sisälle on integroitu tehokas tietokone. Yleensä myös näppäimistö ja hiiri sisältyvät pakettiin.

Näyttö sisältää lisäksi webkameran ja kaiuttimet. Videoneuvottelukäyttöä varten kannattaa silti hankkia kuulokemikrofoni, joka tehostaa keskustelujen ymmärrettävyyttä.

 

Minitietokone vaativaan työskentelyyn

Kolmas kotitoimiston laiteratkaisu perustuu minitietokoneeseen ja erilliseen näyttöön. Tehot riittävät ammattimaiseenkin kuvankäsittelyyn, videomuokkaukseen ja äänityöskentelyyn.

Erillinen näyttö tarjoaa joustoa työpisteratkaisulle. Saatavissa on niin perinteisiä kuin panoraamanäyttöjä, ja näyttönä voidaan käyttää myös edullisia ja suurikokoisia 4k-televisioita.

Liitäntä tv:n ja tietokoneen välillä sujuu helposti hdmi-kaapelin avulla. Tv:n menusta valitaan vain hdmi-lähde ja tehdään sille pc-tila-asetus. Näin tv:n kuvanparannustoiminnot eivät pääse vaikuttamaan tietokonekuvaan.

Oheislaitteiksi minitietokone tarvitsee webkameran, näppäimistön, hiiren tai ohjauslevyn, mikrofonin sekä kaiuttimet. Ratkaisu sopii teknisesti suuntautuneille käyttäjille, jotka tietävät mitä tahtovat.

 

Etätyöpiste kannattaa sijoittaa seinustalle pois päin muusta huoneesta. Näin kotiaskareet eivät pääse häiritsemään työhön keskittymistä.

 

Työpiste, kalusteet ja oheislaitteet

Jos asunnon tila sallii, kannattaa satsata hyvään työpöytään ja ergonomiseen työtuoliin. Ne parantavat työn viihtyvyyttä ja tehokkuutta.

Pöytäkoneen sijoituspaikka ruokapöydälle tai olohuoneen sohvapöydälle on huono väliaikaisratkaisu. Töitä ei koskaan pitäisi tuoda vapaa-ajan tiloihin muistuttamaan työasioista.

Sopivia toimistokalusteita kannattaa etsiä vaikkapa Ikeasta. Työtuoliksi voi sopia myös niin sanottu pelituoli, joka on ergonomisesti suunniteltu pitkiä sessioita varten.

Tuolin tärkeimmät ominaisuudet ovat monipuoliset kallistus- ja korkeussäädöt sekä tuki ristiselälle. Pelituoleja löytyy muun muassa Verkkokaupasta, Gigantista ja Powerista.

 

Laaja hintahaitari laiteratkaisuja

Läppäri on kokonaisedullisin ratkaisu ja valinnan varaa on runsaasti 300–1500 euron hintahaarukassa. Mallisto kattaa Android (Chromebook), Windows ja Macintosh -käyttöjärjestelmät.

Windows ja iMac -pöytätietokoneet sijoittuvat 500–2500 euron hintaluokkaan. Malliston 21,5–27 tuuman näyttö tuo kotitoimistoon parhaan työergonomian.

500–3000 euroa maksavat Windows ja Mac -minitietokoneet on suunniteltu käytettäväksi ulkopuolisen näytön kanssa. Näyttöjen hinnat vaihtelevat koosta ja laadusta riippuen parista sadasta tuhansiin euroihin.

 


Pöytätietokone on ergonomisesti paras ratkaisu kotitoimistoon. Windows-malliston hintataso sijoittuu 500–1500 euron välille.

 

Kotitoimiston tekniikkaa

Tietokonevalinnassa kannattaa huomioida työnantajan suositukset ja vaatimukset – myös tietoturvassa. Kotitoimiston ei pidä muodostaa riskiä yritykselle, ja suosituksia on tärkeätä noudattaa.

Nyrkkisääntönä tietokone tarvitsee 8 gigatavua käyttömuistia ja 512 gigatavun sisäisen kiintolevyn. Amd Ryzen 3 ja Intel i3 -mallit sopivat peruskäyttöön ja Ryzen 5 ja Intel i5 normikäyttöön.

Tehokäyttäjän kannattaa valita Intel i7-i9, Ryzen 7 tai Applen m1 -suorittimilla varustettu työasema, jossa on 16 gigaa työmuistia ja teratavun ssd-kiintolevy.

Teksti: Pekka Tolonen
Kuva: Shutterstock

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #lämmitys #sisustus #kaukolämpö #sähköpula #aurinko #energiantuotanto #aurinkopaneeli #pääsiäinen #osaaminen #tulevaisuus #sähköpalo #kesämökki #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähköauto #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #kotivara #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #hiilijalanjälki #sähköverkko #sahkolasku