Kuntien yhteinen e-kirjasto aukeaa 2024 alussa: Äänikirjat toimivat myös iltasatuina

Kuntien yhteinen e-kirjasto aukeaa 2024 alussa: Äänikirjat toimivat myös iltasatuina

17.02.2023

Äänikirjojen kuuntelu tai e-kirjan lukeminen on aivan yhtä hyvä ja arvokas tapa käyttää kirjallisuutta kuin painetun kirjan lukeminen. Kaikille formaateille on oma aikansa ja paikkansa. Esimerkiksi matkustaessa e- ja äänikirjat ovat todella käteviä.

Rentoudu työmatkalla tai sukella treeneissä romanttisen kirjan seikkailuun. Puuduttavalla ja toistuvalla matkalla voi vaikka opiskella tai tarjota perheen lapsille hauskan satutuokion. Nyt ei tarvitse tehdä valintaa lähteäkö ulkoilemaan tai kuunnellako äänikirjaa – voi valita molemmat.  Myös e-kirja kulkee mukana lähes mihin vain. 

Itselle paras äänikirjasovellus kannattaa valita nimenomaan omista lähtökohdista. Palveluissa on jonkin verran eroja, mutta esimerkiksi hinnoittelussa jokaisella palveluntarjoajalla on noin kolme eri hintavaihtoehtoa. Hinta riippuu siitä, paljonko kirjoja kuuntelee tai lukee kuukaudessa ja onko samanaikaisesti käyttäjinä myös muita perheenjäseniä.  

Nykyään myös kieliversioita on tarjolla entistä enemmän ja mukavan kuunteluelämyksen voi saada jopa ranskaksi tai saksaksi.  

 

Turvallisesti lapsille ikätasoista kirjallisuutta 

Monessa sovelluksessa on lasten vanhemmille toiminto, jonka avulla voi luoda lapselle oman tilin. Lapset näkevät vain lapsille ja nuorille soveltuvat äänikirjat.  

Äänikirjasovellusten kuukausikulut ovat 10–30 euron haarukassa. Palvelupaketteja kannattaa tarkastella, ja mikäli mahdollista hyödyntää myös ilmaiset noin kuukauden mittaiset kokeilujaksot.  

Tämän jälkeen palvelu jatkuu kuukausihinnalla ellei sen kestotilausta peruuteta ajoissa. Palvelupaketin hinta muodostuu sovelluksen käyttötasosta ja lisätyistä lukuoikeuksista perheen kesken. ”Samalla apajalla” voi olla useampi perheenjäsen kerralla. Kaikki tarjolla olevat palveluntarjoajat ovat laadukkaita ja kirjavalikoima on kattavaa. 

 

Kirja on nyt kaikkialla siellä missä sinäkin. Äänikirjojen ja e-kirjojen maailma on täynnä mahdollisuuksia.

 

Uutuuksia myös suoraan digitaalisena 

Elisa Kirjan liiketoimintajohtaja Helena Niemelä kertoo, että ääni- ja e-kirjojen käyttö kasvaa edelleen ja kaikista luetuista kirjoista digitaalisia versioita on yhä enemmän.  

Erityisesti paljon lukevat kertovat nauttivansajo yli puolet lukemistaan kirjoista digitaalisessa formaatissa. Tämä selviää Elisan Priorilta tilaamasta tutkimuksesta (11/22). 

Helena Niemelän mukaan yhä useampi julkaistava kirja ilmestyy myös suoraan digitaalisesti. 

 – Lisäksi aikaisemmin julkaistuista tehdään yhä enemmän digitaalisia versioita. Digitaalisesti kulutetaan viihteellistä sisältöä kuten dekkareita ja viihderomaaneja. Digitaalisten sisältöjen käytön kynnys madaltuu, koska älypuhelin on jo lähes kaikilla. 

 

Uniajastin kuin iltasadussa 

Äänikirjojen käyttö nukkumaan mennessä on yleistynyt selvästi neljän viime vuoden aikana. Joka toinen äänikirjoja päivittäin kuuntelevista käyttää äänikirjaa säännöllisesti nukahtamiseen(Elisan Priorilta tilaama tutkimus 11/22).

Joillakin sovelluksilla on tarjolla myös uniajastin. Tämän avulla äänikirjaa voi huoletta kuunnella esimerkiksi iltaisin ennen nukkumaan menoa. Sovelluksissa on mahdollista säätää tietty aika, jolloin äänikirja lopettaa automaattisesti. Voi siis nukahtaa huoletta ilman, että jää kirjan tarinasta paitsi. 

Käyttökokemus muuttuu vielä helpommaksi kuntien yhteisen e-kirjaston myötä.  Aineistoja pääsee tuolloin lainaamaan kätevästi yhden verkkosivun ja yhden mobiilisovelluksen kautta. Puhelin on hyvä myös e-kirjan lukemiseen. Lukeminen vaatii vähän totuttelua, koska tekstiä mahtuu aika vähän yhdelle sivulle, mutta siihen tottuu kyllä. 

 


Digitaalisesti kulutetaan viihteellistä sisältöä kuten dekkareita ja viihderomaaneja.

 

Lukulaitteen tuhannet mahdollisuudet 

Rutinoituneet käyttäjät voivat saada paljon iloa hankkimalla erillisen, e-kirjojen lukemiseen tarkoitetun laitteen. E-kirjastojen e-kirjat eivät ole sopivia kaikkien mallien kanssa, joten kannattaa selvittää laitteen sopivuus omaan käyttöön. 

Ei kannata arvottaa omaa lukemistaan. Äänikirjojen kuuntelu tai e-kirjan lukeminen on aivan yhtä hyvä ja arvokas tapa käyttää kirjallisuutta kuin painetun kirjan lukeminenkin. Kaikille formaateille on oma aikansa ja paikkansa.  

Lukulaitteiden hintahaarukka on 30–400 euroa. Näytöt ovat keskimäärin 6-8 tuumaisia. Säädettävä lämmin ja kylmä valaistus on kätevä eri valaistusolosuhteissa. Joissakin laitteissa on myös Bluetooth-liitäntä. Lukulaite voi soveltua myös äänikirjojen kuuntelemiseen. Eri mallit kilpailevat esimerkiksi keveydellä, tallennustilalla ja vedenkestävyydellä. Tarjolla on myös värinäyttöjä. 

 

Kuntien yhteinen e-kirjasto on tulossa 

Suuri muutos kirjastojen e-kirjapalveluissa on kuntien yhteisen e-kirjaston avaaminen vuoden 2024 alussa.  Yhteistä e-kirjastoa valmistellaan parhaillaan opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa e-kirjastohankkeessa. E-kirjastohankkeen projektiasiantuntija Marjo Haataisen mukaan kuntien yhteinen e-kirjasto antaa kaikille suomalaisille tasa-arvoisen mahdollisuuden käyttää kirjastojen digitaalisia sisältöjä yhden helppokäyttöisen verkkosivun tai mobiiliapplikaation kautta. 

– Yhteisessä e-kirjastossa halutaan tarjota asiakkaille lainattavaksi mahdollisimman kattava kokoelma e- ja äänikirjoja. Tällä hetkellä kirjastoilla on kuitenkin haasteena saada ostettua kustantajilta erityisesti äänikirjoja ja e-kirjoista uutuuksia. 

 

Trendien mukana 

Digikirjojen suosion kasvu on Suomessa ollut valtavan suurta ja kirjasto seuraa tätä yleistä trendiä. Uusi e-kirjasto helpottaa asiakkaiden käyttökokemusta. Tällä hetkellä kirjastojen e-aineistokokoelmat ovat jakautuneet usealle eri tekniselle alustalle, joita on hankalaa käyttää ja joihin pääsy riippuu asuinkunnasta. 

 

Äänikirjat kasvattavat suosiotaan 

Suunnittelija Marja Hjelt yleisten kirjastojen konsortiosta kertoo, että äänikirjat menivät vuonna 2021 lainausluvuissa ohi e-kirjojen. Valtakunnalliset tilastot vuodesta 2022 saadaan vasta hieman myöhemmin, mutta näyttää, että ainakaan Ellibs-palvelussa lainat eivät valtakunnallisesti ole laskeneet. 

Näyttää vahvasti siltä, että digikirjat eivät ole syöneet painettujen kirjojen lainojen määriä eikä painettujen kirjojen hankintamäärärahoja. Käyttäjistä me emme valitettavasti saa tarkkaa faktaa. Profiilitilastot kertovat, että esim. Ellibs-palvelussa on 35–55-vuotiaita naisia käyttäjinä määrällisesti eniten, mutta 45–65-vuotiaat miehet lainaavat eniten. Ympäri Suomen kirjastoja on jo ihan hyvälaatuiset digitaaliset sisällöt e-lehtiä, e- ja äänikirjoja, musiikkia ja jopa elokuvia. Näihin kannattaa tutustua. 

Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös e-kirjasto toimii kirjaston logiikalla eli voi joutua jonottamaan suositumpia kirjoja ja lehtiä. Lainattavia lisenssejä ei siis ole tarjolla rajattomasti. 

 

Elisa Kirjan vuoden 2022 TOP5 suosituimmiksi kirjoiksi nousivat: 

1. Hildur, kirjailija Satu Rämö 
2. Pahasti tehty, kirjailija Seppo Jokinen 
3. Käenpoika, kirjailija Camilla Läckbert 
4. Omaelämäkerta, kirjailija Mikko Kuustonen 
5. Orkideatarha, Lucinda Riley 

 

Kirjastojen e-suosikit

Lainatuimmat e-kirjat valtakunnallisesti vuonna 2022  

TOP 5 Kaunokirjallisuus 
Napapiiri, Marklund Liza 
Onnellisten saari, Louko Eeva 
Isien pahat teot, Larsson Åsa 
Tekijä, Mustonen Enni 
Väylä, Liksom Rosa  

Tietokirjallisuus:  
Putinin sisäpiirissä: Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan, Belton Catherine 
Rahastokirja vasta-alkajille: (ja niille jotka haluavat päästä sijoittamisessa helpolla), Mähkä Merja 
Hyvän historia: Ihmiskunta uudessa valossa, Bregman Rutger 
Ihmisen psykologinen kehitys, Ahonen Timo 
Suorittajan mieli: Vapaudu ylikontrollista, Kujala Emilia 

Lastenkirjallisuus:  
Ella ja kaverit vihdoin kolmannella 
Isämies ja räjähtävä kakka 
Eläinhoitola Pehmo ja pumpulirutto: Lukupalat 
Lätkä-Lauri ja ihmeräpylä: Lukupalat 
Prinsessa Pikkiriikki valloittaa maailman 

 

Lainatuimmat äänikirjat valtakunnallisesti vuonna 2022

Kaunokirjallisuus: 
Pahasti tehty, Jokinen Seppo 
Siipirikkoiset, Jokinen Seppo 
Passio, Saisio Pirkko 
Pelontekijät, Sipilä Jarkko 
Kolme sisarta, Morris Heather

Tietokirjallisuus:
Suo, kuokka ja Hollywood, Leikola Ismo 
Auschwitzin kaksoset, Kor Eva Mozes 
Putinin sisäpiirissä: Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan, Belton, Catherine 
Uupumuksesta takaisin elämään, Mattila Juhani 
Joustava mieli ja hyvän itsetunnon ABC, Pietikäinen Arto 

Lastenkirjallisuus: 
Yökoulu ja kadonnut opettaja 
Paten jalkapallokirja 
Lätkä-Lauri ja räpylän henki 
Lehmä saa laastarin 
Allu ja outo Uolevi 
 

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Suvi-Tuuli Kankaanpää ja Ella Tommila

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #lämmitys #sisustus #kaukolämpö #sähköpula #aurinko #energiantuotanto #aurinkopaneeli #pääsiäinen #osaaminen #tulevaisuus #sähköpalo #kesämökki #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähköauto #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #kotivara #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #hiilijalanjälki #sähköverkko #sahkolasku