Kuplatee on helmeilevä juoma myös joulunaikaan

Kuplatee on helmeilevä juoma myös joulunaikaan

19.11.2021

Kuplatee, pallerotee tai Bubble Tea. Maailmaa valloittavalla juomalla on monta nimeä. Talviseksi ja joulunajan herkuksi kuplatee muuntuu helposti. Tuunaa tee inkiväärillä, kardemummalla tai vaikkapa glögillä.

Hauskat pallerot

Aasialaiset kuplateet (bubble tea, pearl milk tea) valloittavat maailmaa ja nykyisin myös Suomea. Kuplatee on 1980-luvun Taiwanista kotoisin oleva teepohjainen juoma. Suomessa juomaa kutsutaan kansankielellä myös helmiteeksi tai palleroteeksi teejuoman sekaan laitettavien hyytelömäisten palleroiden takia. Kuplateen ulkonäkö on leikkisä etenkin lasten ja nuorten mielestä, sillä mukin pohjalla pyörii suurehkoja helmiä.

Helmien ”sorkkimiseen” tulee suorastaan himo ja paksulla pillillä ne saa myös kätevästi imettyä suuhun mutusteltaviksi. Kuplateen valmistaminen ja oman makuelämyksen luominen on hauskaa koko perheen puuhaa. Helmimäiset pallerot valmistetaan yleensä tapiokatärkkelyksestä. Kuplateehen voi laittaa myös erilaisia marjan- ja hedelmänmakuisia helmiä, jotka koostuvat tärkkelyksestä, sokerista ja mehusta. Kuplateen helmet ovat vegaanisia ja gluteenittomia.

Kuplateejuoman tekemiseen voi käyttää mitä teetä tahansa. Yleensä kuplateen pohjana käytetään joko mustaa tai vihreää teetä tai oolong-teetä, juoman nauttijan mieltymysten mukaan. Kuplateen makua saa pehmennettyä maidolla.

 

Talvi-iltoihin ja kesän helteisiin

Maitoa sisältävä kuplatee sopii erinomaisesti lämmittävänä herkkuna viileisiin aikoihin, ja kylmä, kirkas ja hedelmäinen kuplatee maistuu raikkaana virvoitusjuomana kesähelteellä. Jouluisen maun saa esimerkiksi kylmällä glögillä höystäen, hyvin sopii myös esimerkiksi inkivääri.

Kuplateen voi makeuttaa erilaisilla sokereilla kuten kidesokerilla, ruokosokerilla, kookossokerilla tai hunajalla, tai sokerittomilla vaihtoehdoilla kuten stevialla. Kuplateehen voi myös lisätä makeutta ja erilaisia makuvivahteita kaupasta ostettavilla tai netistä suoraan kotiin tilattavilla makusiirapeilla. Netistä löytyy kymmeniä eri makuja ja myös talvikauden trendimaut. Kuplateetä voidaan valmistaa myös jäätelöön sekoitettuna joko hedelmien tai siirapin kanssa.

Ruohonjuuri Oy:n markkinointipäällikkö Johanna Koskinen sanoo, että kuplatee on noin vuoden aikana noussut suureen suosioon etenkin nuorten keskuudessa – ja jonkin aikaa se on ollut jopa varsinainen villitys Tiktok-julkisuuden myötä.

– Meillä Ruohonjuuressa kuplateen suosion nousu näkyy lähinnä tapiokatärkkelyksen menekin kasvuna. Toki tapiokatärkkelystä käytetään muuhunkin kuin kuplateen palleroiden tekemiseen – sitä käytetään esimerkiksi gluteenittomaan saostamiseen ja leivontaan.

Kuplatee on Koskisen mukaan makuelämyksenä varsin makoisa ja sen ”pointtina” ovat nimenomaan nuo tapiokatärkkelyksestä väsätyt tapiokapallerot, joiden suutuntuma on veikeä.

– Joulun seutuvilla viriää myös aina keskustelu kanelilajikkeista. Ceylon-kaneli sisältää kumariinia huomattavasti vähemmän kuin cassia-lajike. Joulun tienoilla myös muiden jouluisten mausteiden terveellisyys ja aitous puhututtavat. Jos kuplateestään tahtoo valmistaa terveellisemmän, voi sokerista tehdyn siirapin korvata hunajalla, vaahterasiirapilla tai jouluun sopivalla taatelisiirapilla. Muutenkin kuplateetä voi tuunata omien makumieltymystensä mukaisesti.

 

Kuplatee korvapuustin makuvivahteella

Valio Oy / Reseptiyhteistyö, Riku Laine

2 l vettä
4 dl Boba bubble -tee tapioka-helmiä
6 dl Valio Oddlygood® kaurajuoma korvapuusti
2 dl fariinisokeria
2 dl vahvaa teetä
Lisäksi jääpaloja ja paksuja pillejä

1. Kiehauta 2 litraa vettä isossa kattilassa. Lisää tapioka-helmet ja keitä 30 minuuttia ilman kantta välillä sekoittaen.
2. Mittaa toiseen kattilaan tee ja fariinisokeri, keitä keskilämmöllä 5–10 minuuttia, kunnes koostumus on siirappinen. Anna jäähtyä.
3. Kun boba-helmet on kiehuneet 30 minuuttia, valuta helmet siivilässä ja huuhtele kylmällä vedellä. Sekoita tee siirapin kanssa.
4. Jaa helmet laseihin, kallista ja kääntele lasia niin, että siirappia on lasin reunoilla.
5. Lisää lasi lähes täyteen jääpaloja. Täytä lopuksi lasi kaurajuomalla.
6. Nauti paksulla pillillä.

 

Näin teet tapiokapallerot kuplateehesi

Ohje: Ruohonjuuri Oy

Tapiokapallerot tai tapiokahelmet (boba) valmistuvat tapiokatärkkelyksestä. Kypsennetyt helmet säilyvät jääkaapissa muutaman päivän. Tapiokahelmien keittoaika saattaa vaihdella eri valmistajien tuotteiden välillä. Lue aina myös pakkauksen keitto-ohjeet.

6 rkl tapiokatärkkelystä
2,5–3 rkl kiehuvankuumaa vettä
(Hyppysellinen aktiivihiilijauhetta)

1. Laita tapiokatärkkelystä kulhoon. (Jos tahdot tapiokapalleroistasi väriltään mustia, lisää sekaan myös hiukan aktiivihiilijauhetta).
2. Sekoita vettä sekaan sen verran, että saat vaivattua “taikinasta” muovailuvahamaista rakenteeltaan.
3. Pyörittele taikinasta (kostutetuin käsin) matomaisia, ohuehkoja pötkylöitä ja leikkaa ne veitsellä pieniksi palasiksi, jotka pyörittelet palleroiksi.
4. Laita pieneen kattilaan vettä kiehumaan.
5. Lisää kiehuvaan veteen tapiokapallerot ja anna niiden kypsyä noin 15 minuutin ajan.
6. Ota pallerot pois keittymästä, kaada keitinvesi pois ja anna palleroiden jäähtyä muutaman minuutin ajan. 
7. Siirrä tapiokapallerot vähän vettä sisältävään kulhoon, etteivät ne tartu kiinni toisiinsa.
8. Käytä palleroita kuplateen kaverina.
 

Jouluinen hyvänmielen kuplatee

Ohje: Ruohonjuuri Oy

1 dl ruskeaa sokeria
1 dl vettä
4 dl vettä + 2–3 pussia Yogi Tea Classic -teetä tai Pukka-sarjan Kolmen kanelin -teetä
2 dl tapiokapalleroita
(kasvi)maitoa maun mukaan
hyppysellinen kanelia ja / tai kardemummaa ripoteltuna juoma-annoksen pinnalle

1. Tee ensin sokerisiirappi keittämällä desin verran sokeria desissä vettä paistinpannulla. Kun ainekset ovat sekoittuneet siirapiksi, ota pannu pois levyltä ja anna siirapin jäähtyä.
2. Tee 4 dl vahvaa teetä teepusseista. Viilennä tee ennen kuplateen tekoa.
3. Kaada tee korkeisiin laseihin ja lisää sekaan siirappia, maitoa ja tapiokapalleroita. Viimeistele herkku jääpaloilla tai -murskalla, jos tahdot kietaistavaksesi todella viileän viettelyksen.

 

Jouluinen ja aromikas kuplatee

Resepti on Valion Makuja kotoa -blogin käsialaa

3 rkl fariinisokeria
1 ½ rkl sokeria
1 ½ muscovadosiirappia
1 ½ vettä
1 l Valio Kiehu® maitojuomaa
2 kpl tähtianista
1 kpl vaniljatanko
3 kpl kokonaista kardemummaa
3 kpl neilikkaa
3 rkl mustaa teetä
3 dl kuumaa vettä
2 pkt tapioka-helmiä
Kuumaa vettä ja jääpaloja

1. Valmista ensin siirappi: laita fariinisokeri, vakoinen sokeri, muscovadosiirappi ja vesi kattilaan ja kiehauta noin viisi minuuttia. Jäähdytä.
2. Valmista seuraavaksi tapioka-helmet ohjeen mukaisesti. Kaada valmiit helmet siirapin sekaan, jotta ne eivät tartu toisiinsa.
3. Kaada Valio Kiehu™ maitojuoma kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja lisää kaikki mausteet maidon sekaan. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Nosta kattila levyltä ja anna jäähtyä.
4. Valmista lopuksi musta tee. Siivilöi jäähtynyt maito ja lisää tee maidon joukkoon. Kaada korkeiden lasien pohjalle tapioka-helmiä sisältävää siirappia (annostele siirappia haluamasi makeuden mukaan). Lisää laseihin reilu annos jääpaloja. Valuta maitotee jääpalojen päälle ja sekoita.
 

 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Valio Oy

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #sähkönsäästö #piha #lämpö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #lämmitys #puutarha #sisustus #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #osaaminen #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #sähköasennukset #työ #sähkögrilli #sähköverkko #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku