Kylmäsäilytys kuntoon kesäksi

Kylmäsäilytys kuntoon kesäksi

21.05.2021

Jääkaapit ja pakastimet käyvät kuumina kesähelteillä. Vanhat kylmäsäilytyslaitteet kuluttavat paljon sähköä ja lämmittävät samalla jo muutoinkin lämmintä asuntoa. Tiensä päässä oleva kylmälaite tuhlaa energiaa ja pilaa pahimmillaan kesäviikonlopun tarjoilut tai juuri pakastetun sadon.

Varsinkin kesällä tilanne äityy hankalaksi, jos jääkaappi rikkoutuu ja elintarvikkeiden turvallinen säilytys vaarantuu.

– En suosittele kenellekään vuosikymmeniä vanhan kylmäsäilytyslaitteen viemistä mökille. Vanhat laitteet ovat energiasyöppöjä ja käyttö tulee kalliiksi. Jatkuvasti huriseva kompressori kielii siitä, että kylmälaite ei jaksa ylläpitää tasaista säilytyslämpötilaa. Riski ruokien ennenaikaisesta pilaantumista lisääntyy, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta toteaa.

 

Käytä oikein – älä ylitäytä

Epäonnisia kertomuksia kylmälaitteiden rikkoutumisesta juuri kesäjuhlien alla tai juhannuksena kuulee usein. Tämä ei ole kohtalon ivaa, vaan seurausta tavallistakin suuremmasta jäähdytystarpeesta.

– Jääkaappi ja pakastin saatetaan ladata liian täyteen, mikä entisestään kuormittaa kompressoria. Lopputulos harmittaa varmasti, jos laite sammuu, Suur-Uski sanoo.
Energiayhtiön tarjoama kulutusseurantapalvelu on hyvä paikka tarkastella kodin ja laitteiden sähkönkäyttöä. Lisääntynyt kulutus voi kieliä laitteen vikaantumisesta. Myös mökin laitteiden seurantaan on kulutusseuranta kätevä apuväline.

 

Energiamerkintä uudistui, vertailu kannattaa

Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkintä uudistui talvella. Tuttu puna-vihreä nuolikuvio on tallella, mutta asteikko on palautettu A-G -asteikolle ja tiukentuneiden energiatehokkuusvaatimusten vuoksi nykyisin markkinoilla olevat laitteet sijoittuvat luokituksen ala-askelmille.

– Kylmäsäilytyslaitteista ei enää löydy A+/++/+++ -luokan laitteita, vaan vanhat mallit voivat nyt sijoittua esimerkiksi D- tai E-luokkaan. Tätä ei kannata hätkähtää, sillä laite itsessään ei ole aiempaa huonompi ja voi edelleen edustaa laiteryhmän energiatehokkainta kärkeä. Uudelleenskaalaus antaa tilaa tuotekehitykselle ja tulevaisuuden yhä energiatehokkaammille laitteille, Suur-Uski sanoo.

 – Merkintä uudistui maaliskuussa myös astian- ja pyykinpesukoneilla sekä televisioilla ja elektronisilla näytöillä. Lisäksi renkaiden energiamerkintä uudistui toukokuussa ja syksyllä vielä saamme uudet merkinnät lampuille. Muille merkityille laitteille uudistus on tulossa vuoteen 2025 mennessä.

 

Oikea säilytyslämpötila tärkeä kaikissa vaiheissa

Varmista, että saat ruokaostokset mahdollisimman tuoreina ja säilyvinä kotiin tai mökille saakka. Käytä kuljetuksessa hyvälaatuista kylmälaukkua ja tarvittaessa jäähdytettyjä patruunoita. 
Siirrä elintarvikkeet kylmään ripeästi. Herkästi pilaantuvia elintarvikkeita ovat esimerkiksi kalat, mäti ja äyriäiset, maito, kerma ja kypsyttämättömät juustot, tuore liha ja kypsentämättömät lihavalmisteet.
• Pakastimessa -18 °C
• Jääkaapissa +2 - +6 °C
• Viileäkaapissa +10 - +14 °C

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona #lämmitys  

Tarkasta ilmalämpöpumppu ennen jäähdytyskauden alkua

Ilmalämpöpumpun moitteeton ja energiatehokas toiminta varmistetaan säännöllisillä tarkastuksilla. Tarkastusten ja huoltojen laiminlyönti kostautuu helposti jäähdytyskyvyn ja energiatehokkuuden laskuna, jotka nostavat sähkönkulutusta.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Tutustu energiaremonttien rahoitusmahdollisuuksiin

Lähes kaikissa taloyhtiöissä ja pientaloissa löytyy energiaremontilla saavutettavaa säästöpotentiaalia. Kun energiaremontti kiinnostaa ja sitä ollaan suunnittelemassa, kannattaa tarkastaa myös energiaremonttikustannuksiin tarjolla olevat ra...

#energiatehokkuus #kotona #lämmitys #lämpö  

Kesäkaudella varaudutaan seuraavaan lämmityskauteen

Lämmityskausi alkaa olla lopuillaan. Nyt on oikea aika kartoittaa lämmitysjärjestelmän korjaus- ja parannustarpeet. Huoltotyöt kannattaa varata kesäkaudelle ja hoitaa lämmitysjärjestelmä valmiiksi seuraavaa lämmityskautta varten.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #lämpö #hyvinvointi #lämmitys #valaistus #vapaalla #piha #sähkönsäästö #sähkö #ilmastointi #testi #sisustus #puutarha #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #sähköpalo #osaaminen #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #työ #tulevaisuus #kolumni #sähköhammasharja #sähköasennukset #sähkögrilli #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #Laskiainen #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku