Lampuille ja valaisimille uudet energiamerkinnät

Lampuille ja valaisimille uudet energiamerkinnät

13.08.2021

Valonlähteiden uudet ekosuunnittelu- ja energiamerkintäasetukset astuvat voimaan syyskuun alusta. Uuden energiamerkinnän ansiosta kuluttajat voivat valita tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja siten säästää rahaa. Merkintöjen käyttö kannustaa myös yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun.

Kaikki vanhat energiamerkit tulee korvata uusilla seuraavien 18 kuukauden kuluessa. 1.9.2021 – 1.3.2023 voi kaupoissa näkyä sekä nykyinen että uusi energiamerkki.

Jatkossa kaikilla omassa pakkauksessa myytävillä valonlähteillä pitää olla energiamerkintä. Myös valonlähteen sisältävälle tuotteille tulee merkintävaatimuksia. Tuotteen pakkauksessa pitää kertoa, voiko valonlähteen vaihtaa. Jos vaihdon voi tehdä vain ammattilainen, myös se pitää kertoa pakkauksessa joko sopivalla piktogrammilla tai sanallisesti. Vaihtamisen pitää onnistua yleisesti saatavilla olevilla työkaluilla.

 

Kuluttajille oleellisinta

Kuluttajan kannalta oleellisimpia muutoksia ovat muun muassa uudet ekosuunnittelurajoitukset lamppujen välkkymistä koskien, tiukemmat LED-lamppujen ekosuunnitteluvaatimukset koskien käyttöikää sekä valonlähteiden vaihdettavuusvaatimukset.

Lainsäädäntö on yhteinen kaikille EU-maille ja korvaa tällöin nykyisen lainsäädännön. Uusien valonlähteiden ekosuunnitteluvaatimusten arvioidaan säästävän EU:ssa sähköä noin 42 TWh vuodessa vuodesta 2030 lähtien.

Laitteiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella asteikolla A-G. A-luokan tuotteet ovat energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita.

 

Uusi energiamerkintä selitteineen lampuille näyttää
tältä ja siitä tulee myös suomenkielinen versio.
Merkki tulee voimaan 1.9.2021.

Vuosittainen energiankulutus

Energiamerkissä lampun energiankulutus on ilmaistu sähkönkulutuksena kilowattitunteina 1000 tunnissa valonlähteen ollessa päälle kytkettynä.


Kiertotalous

Ekosuunnittelulainsäädännön lähtökohtana on, että kaikkien valonlähteiden ja liitäntälaitteiden on oltava irrotettavissa ja vaihdettavissa. Joko käyttäjien on voitava tehdä tämä, tai siihen vaaditaan ammattilaista. Maahantuojilla ja valmistajilla on oltava ohjeet siitä, miten ja kuka voi poistaa valonlähteen ja liitäntälaitteen. 

Jos valonlähdettä ja / tai liitäntälaitetta ei voida irrottaa, toimittajan on ilmoitettava tästä selkeästi ja selitettävä myös, miksi valonlähdettä tai liitäntälaitetta ei voida irrottaa. Nämä voivat olla esimerkiksi valonlähteitä kylpyhuonekalusteissa tai tietunneleissa, joissa on vaatimuksia tunkeutuvaa vettä vastaan eli niin sanottu IP-luokitus. Mitä korkeampi IP-luokitus, sitä parempi valaisimen suojaus on. 
 

Vie käytöstä poistetut lamput keräyspisteeseen

Valmistajien ja maahantuojien on myös annettava kierrätysyrityksille tietoja siitä, kuinka valonlähteestä tulee huolehtia, kun se on tullut elinikänsä päähän. 

Kaikki käytöstä poistetut valonlähteet ja valaisimet, joissa on sisäänrakennetut valonlähteet, on kierrätettävä ja lajiteltava oikein, lue lisää ohjeistusta täältä.

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Asuntomessut Lohja kohde 9 Villa Nordic stories


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona #lämmitys  

Tarkasta ilmalämpöpumppu ennen jäähdytyskauden alkua

Ilmalämpöpumpun moitteeton ja energiatehokas toiminta varmistetaan säännöllisillä tarkastuksilla. Tarkastusten ja huoltojen laiminlyönti kostautuu helposti jäähdytyskyvyn ja energiatehokkuuden laskuna, jotka nostavat sähkönkulutusta.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Tutustu energiaremonttien rahoitusmahdollisuuksiin

Lähes kaikissa taloyhtiöissä ja pientaloissa löytyy energiaremontilla saavutettavaa säästöpotentiaalia. Kun energiaremontti kiinnostaa ja sitä ollaan suunnittelemassa, kannattaa tarkastaa myös energiaremonttikustannuksiin tarjolla olevat ra...

#energiatehokkuus #kotona #lämmitys #lämpö  

Kesäkaudella varaudutaan seuraavaan lämmityskauteen

Lämmityskausi alkaa olla lopuillaan. Nyt on oikea aika kartoittaa lämmitysjärjestelmän korjaus- ja parannustarpeet. Huoltotyöt kannattaa varata kesäkaudelle ja hoitaa lämmitysjärjestelmä valmiiksi seuraavaa lämmityskautta varten.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #lämpö #hyvinvointi #lämmitys #valaistus #vapaalla #piha #sähkönsäästö #sähkö #ilmastointi #testi #sisustus #puutarha #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #sähköpalo #osaaminen #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #työ #tulevaisuus #kolumni #sähköhammasharja #sähköasennukset #sähkögrilli #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #Laskiainen #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku