Lataa turvallisesti ja vältä akkupalot

Lataa turvallisesti ja vältä akkupalot

16.12.2021

Ylilataaminen, korkea lämpötila tai kolhu voivat aiheuttaa pienlaitteissa akkupalon. Palavan akun sammuttaminen on äärimmäisen vaikeaa ja usein mahdollista vain upottamalla palava akku veteen. Tärkeintä on ehkäistä akkupaloja ennalta käyttämällä laitteita huolellisesti ja lataamalla turvallisesti.

– Kotona olisi hyvä miettiä valmiiksi, kuinka ja kuka pystyy reagoimaan, jos esimerkiksi matkapuhelin kuumenee voimakkaasti latauksen tai käytön aikana. On hyvä pohtia, miten laite saadaan pois latauksesta ja löytyykö sille turvallista paikkaa, johon sen voi nopeasti siirtää viilentymään, sanoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin palontorjuntatekniikan asiantuntija Lauri Lehto.

– Sammuttamisessa vesi on tehokkain tapa, mutta palavan laitteen kuljettaminen paikkaan, jossa sen saisi upotettua veteen, ei ole ihan yksinkertaista.

 

Tarkkaile laitetta akkua ladattaessa

– Jos akku tai laite toimii latauksessa omituisesti, pitää outoa ääntä, kuumenee tai pullistuu, sen voi yrittää siirtää turvalliseen paikaan jäähtymään. Ja jos latauksessa oleva laite syttyy tuleen, ensin pitäisi yrittää irrottaa laite latauksesta, jos se vain suinkin on mahdollista, korostaa Lehto.

Jos akku syttyy palamaan, on vältettävä palosta syntyvän savun hengittämistä ja soitettava hätänumeroon ja noudatettava siellä annettuja ohjeita.

– Akkupalon sammuttaminen on yleensä pelastuslaitoksen tehtävä. Palossa syntyvien hyvin myrkyllisten kaasujen, palavien heitteiden ja kaasujen leiskahdusten sekä poikkeuksellisen korkean lämpötilan vuoksi sammutustyö vaatii myös ammattilaisilta erityisvarusteet.

 


Jos matkapuhelin kuumenee tavanomaista enemmän latauksessa, keskeytä lataus heti. Jos puhelin syttyy palamaan, upota se veteen, jos pystyt siirtämään puhelinta. Älä lataa tai säilytä ladattavia laitteita koskaan sängyssä tai muussa paikassa, jossa niiden tuuletus estyy tai jonka materiaalit ovat helposti syttyviä.

 

Akkupalon sammuttaminen vaikeaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Pelastusopisto testasivat erilaisia litiumioniakkupalon sammutusmenetelmiä aiemmin tänä vuonna. Testeissä kävi ilmi, että akkupalon sammuttaminen on hyvin vaikeaa ja riskialtista.

Akkupalo tuottaa runsaasti myrkyllisiä kaasuja ja mahdollisia voimakkaita tulisuihkuja tai purkauksia. Liekit, suihkupalot, kipinät ja heitteet voivat sytyttää muita lähellä olevia materiaaleja.

Palon jälkeen on huolehdittava huolellisesta tuulettamisesta, koska akkupalosta syntyy hyvin myrkyllisiä kaasuja.

 

Huolellisuutta suurempien akkujen kanssa

Sähköpyörien ja sähköpotkulautojen akut ovat matkapuhelimen akkuja suurempia, joten niiden sammuttaminen on vielä huomattavasti vaikeampaa. Suurten akkujen palot ovat harvinaisia, mutta hyvin aggressiivisia ja palossa syntyvien myrkyllisten kaasujen, palavien heitteiden ja korkean lämpötilan vuoksi sammutustyö vaatii myös ammattilaisilta erityisvarusteet.

– Jokaisen sähköpyöräilijän tai sähköpotkulautailijan tulisi varmistaa taloyhtiön ohjeista, missä sähköpyörän tai sähköpotkulaudan akun lataaminen on turvallista, Lehto sanoo.

Suurempien akkujen lataaminen pitäisi tapahtua hallitusti yhdessä paikassa, esimerkiksi pyörävarastossa. Pyörävarastot ovat palo-osastoja eli tiloja, jotka voi sulkea ja näin hidastaa mahdollisen palon leviämistä. Pyörävaraston katossa pitää tietysti olla palovaroitin.

– Kaikkien asukkaiden pitää tietää, missä pyörien tai potkulautojen akkuja kuuluu ladata ja miten toimitaan, jos vahinko pääsee sattumaan, Lehto jatkaa.

 

10 vinkkiä turvalliseen akun käyttöön:

• Noudata laitteen käyttöohjeita.
• Käytä akun lataamiseen vain kyseiselle akulle tarkoitettuja latureita tai kaapeleita.
• Lataa akku palamattomalla alustalla.
• Älä pidä akkua jatkuvasti latauksessa.
• Älä päästä akun varausta täysin tyhjäksi.
• Älä lataa akkua ilman valvontaa eli älä jätä puhelinta yöksi latautumaan.
• Jos akku lämpenee käytössä, anna sen viilentyä ennen lataamista.
• Älä käytä laitteita liian kylmissä tai kuumissa olosuhteissa.
• Jos akku saa kolhuja, kuumenee käytettäessä tai ladattaessa tai toimii poikkeavasti, vie akku huoltoon.
• Jos akku pullistuu, kuumenee voimakkaasti tai alkaa haista, vie akku navat suojattuina tai muovipussiin pakattuina akuille tarkoitettuun keräysastiaan kauppaan tai muuhun keräyspisteeseen.
 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Scanstockphoto ja Ari J. Vesa


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #sähkönsäästö #piha #lämpö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #lämmitys #puutarha #sisustus #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #osaaminen #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #sähköasennukset #työ #sähkögrilli #sähköverkko #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku