Muista sulattaa kylmälaitteet

Muista sulattaa kylmälaitteet

08.02.2024

Kylmälaitteet vaativat toimiakseen energiatehokkaasti säännöllisen sulatuksen ja puhdistuksen. Ohutkin jääkerros pakastimessa voi nostaa laitteen kulutusta jopa 30 prosenttia.

Pakkaskausi on paras aika sulattaa kodin kylmälaitteet, koska pakasteet voi viedä sulatuksen ajaksi ulos pakkaseen. Jos et ole sulattanut niitä muutamaan kuukauteen, vielä ehdit ennen pakkaskauden päättymistä.

Pakastimen lisäksi myös jääkaappi kannattaa tarkastaa, ettei sinne ole kertynyt jäätä tai likaa. Sulattamisen lisäksi kaikki pinnat on hyvä pyyhkiä puhtaaksi ja kuivattaa ennen laitteen uudelleen päälle kytkemistä.

Jo ohut viiden millin jääkerros voi lisätä pakastimen sähkönkulutusta jopa 30 prosenttia ja tilanne vain pahenee, jos jäätä on kertynyt enemmän. Ylimääräinen jää jäähdytyslaitteissa rasittaa myös kylmälaitteen koneistoa.

 

Tyhjennä kylmälaite

Kun aloitat kylmälaitteen sulattamisen ja puhdistamisen, kytke se pois päältä. Hae matala astia, aseta se laitteen eteen ja käännä useimmista laitteista alhaalta edestä löytyvä tippanokka auki, niin että sulamisvedet valuvat varmasti astiaan. Varaa esille myös hyvin imevä rätti.

Tyhjenne pakasteet laatikoihin ja pusseihin. Vie ne sulatuksen ajaksi terassille, parvekkeelle tai muuhun paikkaan, jossa ne ovat laitteen sulatuksen ajan pakkasessa. Voit nopeuttaa pakastimen sulamista nostamalla sen alahyllylle astian, jossa on kuumaa vettä.

 

Pyyhi ja kuivata

Kun jää on sulanut, pyyhi ylimääräinen kosteus pois hyvin kosteutta imevällä rätillä. Pyyhi kaikki pinnat puhtaaksi ja kuivaa ne. Kun laite on puhdas ja kuiva, voit sulkea oven ja kytkeä laitteen päälle.

Kylmälaitteen kuivuessa vedä tyhjä laite ulos kaapistosta ja imuroi pölyt pois laitteen alta ja takaa. Pöly voi olla paloriski ja se lisää laitteen sähkönkulutusta. Tarkista myös, että ilma pääsee vapaasti kiertämään laitteen takaa, alta sekä päältä.

 

Kytke laite päälle

Kytke laitteeseen tehokkaampi pakastustila ja anna sen jäähtyä hetken. Tuo sen jälkeen pakasteet takaisin ja asettele ne takaisin hyllyille tai pakastimen laatikoihin. Anna pakastustilan olla vielä päällä, kunnes pakastin on saavuttanut -18 asteen lämpötilan.

Muista kytkeä laite takaisin normaaliasentoon, kun oikea lämpötila on saavutettu. Pakastustila kuluttaa enemmän sähköä kuin normaali käyttötila. Parhaat ohjeet löydät laitteen käyttöohjeesta.

 

Teksti ja kuva: Ari J. Vesa, Adato viestintä

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #lämmitys #sisustus #kaukolämpö #sähköpula #aurinko #energiantuotanto #aurinkopaneeli #pääsiäinen #osaaminen #tulevaisuus #sähköpalo #kesämökki #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähköauto #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #kotivara #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #hiilijalanjälki #sähköverkko #sahkolasku