Nuoret kisaavat ruokahävikin vähentämiseksi

Nuoret kisaavat ruokahävikin vähentämiseksi

04.09.2020

Ruokahävikki on ekologinen ongelma, jonka torjumiseksi voi jokainen tehdä oman osansa. Hävikkiruuasta pystyy valmistamaan näyttäviä ja maukkaita herkkuja. Yhdeksäsluokkalaiset nuoret kisaavat viikon ajan siitä, kuka pystyy valmistamaan kauppojen hävikistä näyttävimmät kahden ruokalajin annokset.

Hävikki-battlessa yhdeksäsluokkalaiset valinnaisen kotitalouden opiskelijat kisaavat siitä, kuka onnistuu valmistamaan kauppojen hävikistä näyttävimmät kahden ruokalajin annokset. Annoskuvat jaetaan Instagramissa, josta kilpailun tuomaristo valitsee voittajat. Ideana on opetella valmistamaan ruokaa satunnaisista raaka-aineista ja perehtyä ruokahävikin vähentämisen keinoihin.

Valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan ideoima Hävikki-battle järjestetään kouluissa tänä vuonna neljättä kertaa ja se käynnistyy Hävikkiviikolla 7.–13.9. Konsepti on palkittu pohjoismaisessa EMBLA Nordic Food Awards kilpailussa ja sen osanottajamäärä on kasvanut vuosi vuodelta.

 

Sekalaisista raaka-aineista ja jämistä herkullinen ateria

– Oppilaat ovat olleet innoissaan haasteesta ja saadessaan päättää itse, mitä hävikkiraaka-aineista valmistavat, kertoo Porvoon Strömborgska skolanin kotitalousopettaja Eva Green, jonka oppilaat voittivat Hävikkibattlen Instagram kuvakilpailun edellisvuonna.

– Hävikki-battlessä haluamme opettaa, että kaappiin unohtuneista sekalaisista raaka-aineista ja jämistä syntyy yleensä helposti kokonainen ateria, Motivan viestintäpäällikkö Suvi Salmela kertoo.  

Tänä vuonna Hävikki-battleen on ilmoittautunut mukaan yli 100 koulua ympäri Suomen ja oppilaita näissä kotitalouden valinnaisryhmissä on yli 7700. 
 

Koronakevät vähensi ruokahävikkiä kotitalouksissa

Hävikki-battlen tavoite on taitojen kartuttamisen lisäksi lisätä tietoa ruokahävikistä. Oppilaat selvittävät, paljonko alun perin syömäkelpoista ruokaa Suomessa tuhlataan, minkälaisia ympäristövaikutuksia sillä on ja miten eri toimijat voivat sitä vähentää.

– Tyypillinen harhakäsitys on se, että hävikkiä syntyy eniten ruokakaupoissa. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan kilomääräisesti hävikkiä syntyy eniten kotitalouksissa noin 120–160 miljoonaa kiloa, 20–25 kiloa henkilöä kohden vuodessa, Suvi Salmela täsmentää.

Kuluttajaliiton teettämän selvityksen mukaan viime keväänä koronan ja kotona vietetyn ajan lisääntymisen myötä kuluttajat arvioivat ruokahävikin vähentyneen.

 

Reseptejä ei tarvitse noudattaa kirjaimellisesti

 – Tätä kuluttajien omaa arviota ei ole vahvistettu hävikin punnitustutkimuksin, mutta hyvin loogista se olisi, sillä ruokaa unohtuu kaappeihin, kun arjessa suunnitelmat muuttuvat ja kotona vietetään vähemmän aikaa. Nyt elämä niin sanotusti pyöri kodin ja ruoanlaiton ympärillä ja arki oli tässä suhteessa tavallista ennakoitavampaa, Salmela pohtii.

Kotitalousopettajan vinkit hävikin vähentämiseen kotona ovat selkeitä ja arkisia. – Reseptejä ei tarvitse noudattaa kirjaimellisesti ja niitä voi aina muokata sen mukaan, mitä raaka-aineita kotoa sattuu löytymään. Jääkaappiin kannattaa katsoa mahdollisuuksien mukaan aina ennen kauppaan lähtöä ja kaupassa välttää ostamasta ruokaa, jota ei ehdi ajoissa käyttää, Eva Green muistuttaa.  

Ensi viikolla käynnistyvän Hävikki-battlen kuvakisan satoa voi seurata Instagramissa tunnisteella #hävikkibattle2020.

 

Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen:
Vinkit: www.saasyoda.fi/vinkit
Tähdereseptihaku: www.saasyoda.fi/reseptihaku

 

Ari J. Vesa, Adato viestintä
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #ilmastointi #kotona #lämmitys  

Ilmalämpöpumpun käytössä ja huollossa on omat niksinsä

Ilmalämpöpumppu lämmittää tehokkaasti ja auttaa pienentämään kodin energiakuluja. Edellytyksenä kuitenkin on, että laitetta käytetään sekä huolletaan oikein.

#kotona #viihde-elektroniikka  

Kunnon telkku leffamaratooneihin

Syksyn lähestyessä on aika katsastaa televisiotarjontaa ja miettiä olisiko aika hankkia uusi virtapihi 65-tuumainen televisio? Televisioiden virrankulutusta ollaan myös rajoittamassa.

#kotona #lämmitys #sisustus #valaistus  

Parvekkeen tai terassin käyttökausi pitenee lämmityksellä

Parvekkeen tai terassin käyttökausi pitenee panostamalla hyvään lattiaeristykseen, lasitukseen ja säteilylämmitykseen. Riittävän tehokas infrapunalämmitin on toimiva ja energiatehokas ratkaisu, jos parvekkeesta haluaa nauttia viileämmälläki...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #energiansäästö #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #testi #valaistus #ilmastointi #vapaalla #puutarha #sisustus #sähkö #sähköpula #lämmitys #aurinko #aurinkopaneeli #pääsiäinen #kaukolämpö #sähköpalo #energiantuotanto #työ #tulevaisuus #sähköasennukset #sähkögrilli #osaaminen #sähkönsiirto #kesämökki #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku