Pääsiäisherkuksi mansikkabebet
31.03.2021
Pääsiäisen valmistelut ovat parhaimmillaan aikuisten ja lasten yhteistä, mukavaa aikaa. Pääsiäisen mansikkabebet ovat maistuvia ja niiden valmistaminen on mukavaa puuhaa myös nuorille. Panostus yhteiseen tekemiseen tuo koko perheelle iloa ja yhteisyyttä, josta on mukava nauttia koko pääsiäisen.
Helppoa, maistuvaa ja makeaa, sellaista on pääsiäisen herkku, josta pitävät niin lapset kuin aikuiset. Bebet eivät ole varsinainen pääsiäisen perinneherkku, mutta vähän esimerkiksi elintarvikevärillä tuunaamalla saa niihin pääsiäisen värit. Kuorrutteen voi värjätä pääsiäisen kunniaksi keltaiseksi ja vihreäksi.
Mansikkabebejen valmistaminen onnistuu jokaiselta. Työ aloitetaan sulattamalla 200 grammaa voita kulhossa ja lisäämällä sulaneeseen voihin 1,5 desilitraa sokeria. Voi ja sokeri vatkataan sähkövatkaimella vaahdoksi. Vaahtoon lisätään kananmuna ja sekoitetaan tasaisesti.
Seuraavaksi kulhoon lisätään 4,5 desilitraa jauhoja pienissä erissä huolellisesti sähkövatkaimella sekoittaen. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa laittaa uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Taikina muffinssi- tai leivosvuokiin
Taikinan valmistuttua otetaan esiin muffinssi- tai leivosvuoat ja voidellaan vuoat huolellisesti. Taikina on helpompi leivittää koviin vuokiin kuin paperisiin muffiinivuokiin.
Jaa taikina noin 25 osaan ja pyöritä taikinasta palloja. Aseta pallot vuoan kuppeihin ja painele se tasaiseksi, ohkaiseksi kokonaisuudeksi vuokien pohjalle ja reunoille, niin että taikinasta muodostuu kuppi, jonka sisään pystyy lisäämään täytteen.
Kypsennä taikinaa vuoissa 175 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia niin, että taikina kypsyy ja saa vähän väriä, mutta ei paistu tummaksi. Anna kypsien leivonnaisten jäähtyä ja irrota ne jäähdyttämisen jälkeen varovasti vuoasta, esimerkiksi cocktailtikkua apuna käyttäen.
Täyte leivonnaisten jäähtyessä
Tee täytteet, kun vuoat on nostettu jäähtymään. Paloittele noin 100 grammaa valkosuklaata kulhoon ja sulata suklaa varovasti mikroaaltouunissa vähän kerrallaan. Älä anna suklaan kuumentua ja sekoita suklaata säännöllisesti sulatuksen aikana.
Suklaan sulattua sekoita vatkaimella sen joukkoon 400 grammaa mansikkarahkaa. Levitä mansikka-suklaatäyte vuoista irrotettujen kuppien pohjalle. Jätä pinnalle tilaa sokerikuorrutteelle. Laita kupit tämän jälkeen hetkeksi jääkaappiin ja valmistele sillä aikaa kuorrute.
Mittaa kulhoon 350 grammaa tomusokeria ja sekoita sen joukkoon noin 1,2 desilitraa sitruunoista puristettua mehua. Sekoita huolellisesti, kunnes kuorrute on tasainen massa. Lisää vielä kuorrutteeseen muutama tippa haluamaasi elintarvikeväriä. Jos esimerkiksi haluat tehdä vihreitä ja keltaisia bebejä, jaa kuorrute kahtia ja lisää toiseen puoleen keltaista ja toiseen vihreää elintarvikeväriä.
Kuorrute ei saa kuultaa läpi. Jos siitä tulee liian läpikuultavaa lisää tarvittaessa tomusokeria. Parhaimmillaan kuorrute on jäykähkö massa, jota saa kuitenkin valutettua lusikasta valkosuklaa-mansikkatäytteen päälle. Laita leivokset kuorrutuksen jälkeen vielä jääkaappiin jähmettymään. Ne ovat valmiita nautittaviksi parin tunnin kuluttua ja säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.
Raaka-aineet:
Pohja
200 g voita
1 kananmuna
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
Rahkatäyte
100 g valkosuklaata
400 g mansikkarahkaa
Sokerikuorrute
350 g tomusokeria
1,2 dl sitruunamehua
elintarvikeväriä
Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.