Paljastuuko sulanapitojärjestelmä energiasyöpöksi?

Paljastuuko sulanapitojärjestelmä energiasyöpöksi?

10.11.2023

Erilaiset kiinteistötekniset järjestelmät ovat tärkeitä ja säästävät usein energiaa. Joskus voi käydä myös toisin. Esimerkiksi sulanapitojärjestelmät voivat paljastua energiasyöpöiksi. Siihen kannattaa puuttua.

Monissa kiinteistössä käytetään sulanapitojärjestelmiä. Yleisimmin sellainen löytyy kiinteistön sadevesijärjestelmästä, jonka toiminta vaatii sulana pysymistä pakkasillakin.

Sulanapidolla ehkäistään sadevesijärjestelmien tulvimista ja varmistetaan, että vedet valuvat haasteellisimmissakin oloissa viemäreihin, ei kosteusvahinkoja aiheuttamaan talon rakenteisiin. Onkin tärkeää, että järjestelmät toimivat, mutta on myös syytä varmistaa, etteivät ne ole turhaan päällä.

Sulanapitojärjestelmiä käytetään usein myös pihan, ajoramppien tai portaiden sulana pitämiseen. Kiinteistöissä on hyvä tietää, miten paljon ne kuluttavat energiaa ja varmistaa, etteivät ne turhaan kuluta energiaa liikaa.

 

Hyödynnä vain, kun jäätymisriski todellinen

– Jatkuvasti päällä pidettävät sulanapitojärjestelmät voivat niellä liikaa sähköä, mikäli samaan aikaan hyödynnetään useita laitteita. Niitä kannattaa hyödyntää tarpeen mukaan eli vain silloin, kun jäätymisen riski on todellinen, painottaa asiantuntija Veli-Matti Virtanen Motivasta.

Esimerkiksi talvella pakkasjaksojen aikaan jää ei kerry maahan tai sadevesijärjestelmiin eikä sulatusta ole tarpeen pitää päällä. Samalla lailla kelien pysyessä muutaman asteen plussan puolella jäätä ei synny, mutta järjestelmät voivat olla päällä. Varsinkin vanhat järjestelmät voivat toimia yksinkertaisella päällä-pois-kytkimellä, jolloin kiinteistön huoltajien pitäisi kytkeä lämmitys päälle tai pois manuaalisesti.

 

Säätöautomatiikka säästää energiaa

Sulanapitojärjestelmiin saatava säätöautomatiikka määrittää, milloin sulatus on tarpeellista. Tällöin automatiikka huolehtii alueiden tai sadevesijärjestelmien sulatuksesta. Hyvin toimiva, nykyaikainen automatiikka pienentää sulatuslaitteiden energian kulutusta.

Sulanapitojärjestelmien energiatehokkuus on parhaimmillaan, kun niitä käytetään todellisen tarpeen mukaan. Jokaisen kiinteistönomistajan ja taloyhtiön vastuullisten tulee tuntea kohteen sulanapitojärjestelmät ja varmistaa niiden energiatehokkuus.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Pienillä teoilla energiatehokas joulunaika

Kynttilät, kuusi, valot, ruuanlaitto, saunominen ja joulutunnelmasta nauttiminen kuuluvat suomalaiseen jouluun. Pienillä teoilla myös energiankulutus pysyy kurissa.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Hyödynnä pakkaset – sulata pakastin

Kaikki kylmälaitteet toimivat energiatehokkaimmin, kun ne säännöllisesti puhdistetaan ja sulatetaan. Nyt kun lämpötilat ovat laskeneet koko maassa pakkasten puolelle, kannattaa miettiä oman pakastimen sulatusta.

#kodinkone #kotona #resepti  

Joulupuuron voi tehdä myös ohrasta

Monessa suomalaiskodissa riisipuuro on oleellinen osa joulua. Se perinteisin joulupuuro valmistuu kuitenkin kotimaisesta ja terveellisestä ohrasta.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #sähkönsäästö #lämpö #piha #testi #vapaalla #valaistus #ilmastointi #sisustus #puutarha #lämmitys #sähkö #sähköpula #aurinko #kaukolämpö #aurinkopaneeli #pääsiäinen #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #työ #tulevaisuus #sähköasennukset #sähkögrilli #sähkönsiirto #kesämökki #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku