Parantunut energiatehokkuus muuttaa energiamerkintää

Parantunut energiatehokkuus muuttaa energiamerkintää

25.02.2021

Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiatehokkuus on runsaassa 10 vuodessa parantunut huomattavasti. Nyt energiamerkintä uudistetaan ja palataan takaisin alkuperäiselle A-G -asteikolle.

EU:n energiamerkintä uudistuu maaliskuussa 2021. Uudistuksen taustalla on laitteiden kasvanut energiatehokkuus ja nykyisen energiamerkinnän epäselvyys. Laitteiden parantunut energiatehokkuus on vaikuttanut siihen, että valtaosa tuotteista on ollut alkuperäisen taulukon ulkopuolella A+ ja jopa A+++ -20 % asteikolla.

Suurin muutos energiamerkinnässä koskee luokitusta. Kuluttajille epäselviksi käyneet A+, A++ ja A+++ -luokat poistuvat monista tuoteryhmistä. Nyt luokituksessa palataan takaisin alkuperäiselle A-G-asteikolle.

– Uudistuksessa kuluttajalle on tärkeintä ymmärtää, että laitteet ovat edelleen yhtä hyviä ja energiatehokkaita kuin nyt, vain merkintäskaala muuttuu, sanoo Elektroniikan Tukkukauppiaat (ETK) ry:n toimitusjohtaja Taina Luukkainen
 

Energiatehokkuustyö jatkuu

Laitteiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella asteikolla A-G. A-luokan tuotteet ovat asteikossa energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita.

– Muutoksen suurimpana etuna on energiansäästön ja päästövähennyksien saavuttaminen, kun laitevalmistajat pyrkivät kehittämään yhä energiatehokkaampia laitteita saavuttaakseen A-luokituksen uudelleen. Selkeät merkinnät ohjaavat kuluttajien valintoja kohti energiatehokkaampia tuotteita, sanoo ETK:n kodinkonejaoston puheenjohtaja Esa Silver

Energiamerkinnät uudistuvat maaliskuusta 2021 alkaen televisioissa, astianpesukoneissa, pyykinpesukoneissa ja kylmäsäilytyslaitteissa, kuten jääkaapit, jääkaappi-pakastin-yhdistelmät, pakastimet ja viinikaapit. Uunien, liesituulettimien ja kuivausrumpujen energiamerkinnöissä jää edelleen voimaan A+++-G -luokitus, joka kuitenkin lähivuosina uudistuu vastaamaan A-G-asteikkoa.

Lisätietoa uusista energiamerkinnöistä Energiaviraston tiedotussivustolla. 

 

Uudet energiamerkit tulevat käyttöön maaliskuun alussa 2021. Muutos koskee:
– jääkaappeja
– astianpesukoneita
– pyykinpesukoneita
– televisioita

 

Lamppujen osalta energiamerkit vaihtuvat 1.9.2021.

Energiamerkkiin lisätään myös QR-koodi, joka johtaa Euroopan komission tuotetietokanta EPREL:iin, jossa kuluttajat voivat vertailla tuotteiden energiatehokkuutta. 


Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona #lämmitys  

Tarkasta ilmalämpöpumppu ennen jäähdytyskauden alkua

Ilmalämpöpumpun moitteeton ja energiatehokas toiminta varmistetaan säännöllisillä tarkastuksilla. Tarkastusten ja huoltojen laiminlyönti kostautuu helposti jäähdytyskyvyn ja energiatehokkuuden laskuna, jotka nostavat sähkönkulutusta.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Tutustu energiaremonttien rahoitusmahdollisuuksiin

Lähes kaikissa taloyhtiöissä ja pientaloissa löytyy energiaremontilla saavutettavaa säästöpotentiaalia. Kun energiaremontti kiinnostaa ja sitä ollaan suunnittelemassa, kannattaa tarkastaa myös energiaremonttikustannuksiin tarjolla olevat ra...

#energiatehokkuus #kotona #lämmitys #lämpö  

Kesäkaudella varaudutaan seuraavaan lämmityskauteen

Lämmityskausi alkaa olla lopuillaan. Nyt on oikea aika kartoittaa lämmitysjärjestelmän korjaus- ja parannustarpeet. Huoltotyöt kannattaa varata kesäkaudelle ja hoitaa lämmitysjärjestelmä valmiiksi seuraavaa lämmityskautta varten.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #lämpö #hyvinvointi #lämmitys #valaistus #vapaalla #piha #sähkönsäästö #sähkö #ilmastointi #testi #sisustus #puutarha #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #sähköpalo #osaaminen #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #työ #tulevaisuus #kolumni #sähköhammasharja #sähköasennukset #sähkögrilli #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #Laskiainen #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku