Paukkuarka koira tarvitsee tukea

Paukkuarka koira tarvitsee tukea

03.12.2019

Uudenvuoden ilotulitusta pelkäävä koira voi saada apua sähkörasiaan liitettävästä feromonihaihduttimesta.

Monessa koiraperheessä ilotulitus on kaikkea muuta kuin iloinen asia. Pahimmassa tapauksessa paukkuarka koira tärisee, vinkuu ja läähättää koko uudenvuoden aaton ja yön.

Eläinten käyttäytymiseen perehtynyt eläinlääkäri Tuulia Appleby AB Klinikalta korostaa, että paukkuarkuuteen kannattaa suhtautua vakavasti.

– Paniikkitila on koiralle jo sinänsä kova koettelemus. Lisäksi on mahdollista, että ikävä kokemus laukaisee siinä myös muita pelkoja. Koira voi alkaa pelätä ylipäätään kovia ääniä tai vaikkapa pimeää.

 

Feromonihaihdutin tarjoaa turvallisia tuoksuja

Lemmikeille on tarjolla apua stressaaviin tilanteisiin.

Apteekeissa, lemmikkieläinliikkeissä ja joissakin kodinkoneliikkeissä myydään esimerkiksi pistorasiaan liitettäviä feromonihaihduttimia.

Feromonit ovat hajuaineita, joilla eläimet viestivät toisilleen. Haihduttimissa käytetään samaa rauhoittavaa ainetta, jota emokoira erittää, kun se imettää pentujaan.

– Jos koira on vain lievästi jännittynyt, niin feromonihaihduttimen vaikutus on merkittävämpi. Mikäli kyseessä on voimakas paniikkireaktio, niin haihduttimen hyöty on yleensä pienempi.

– Feromonien teho on ylipäätään varsin yksilöllistä, Appleby muistuttaa.

Feromonihaihduttimesta voi olla apua myös muissa stressaavissa tilanteissa, kun koira totuttelee esimerkiksi uuteen ympäristöön tai yksin olemiseen.

 

Pistorasiaan jo pari viikkoa aikaisemmin

Haihduttimeen kuuluu pistorasiaan liitettävän laitteen lisäksi feromonipullo, jonka vaikutus kestää noin neljän viikon ajan.

– Jotta laitteen teho on paras mahdollinen uudenvuodenaattona, niin se kannattaa kytkeä päälle jo pari viikkoa aikaisemmin.

Appleby vinkkaa, että kun laitetta käyttää ensimmäistä kertaa, siitä tulee hieman muovin hajua. Lemmikki kannattaa pitää pois laitteen ulottuvilta tämän ajan, noin pari tuntia.

Apteekeista löytyy myös esimerkiksi feromonipantoja sekä -suihkeita. Haihduttimen etu on kuitenkin se, että se levittää feromoneja huonetilaan tasaisesti ja tehokkaasti.

 

Vierihoitoon tai omaan piilopaikkaan

Paukkuaran koiran oloa kannattaa tietenkin helpottaa myös muilla tavoin.

On tärkeää, että koira ei jää pelkojensa kanssa yksin kotiin. Koiraa ei saa myöskään pakottaa ulos tykistökeskitykseen. Välttämättömät asioinnit kannattaa tehdä jo ennen kuin ensimmäiset paukut pamahtavat.

Ilotulituksen alkaessa monet koirat hakevat itse asunnosta turvapaikan, menevät vaikkapa sängyn alle tai kylpyhuoneeseen, missä on hyvä äänieristys.

– Tällöin myös feromonihaihdutin kannattaa laittaa samaan tilaan. Mukaan piilopaikkaan voi pistää myös omistajan vaatteen, lisää turvallista hajua tuomaan.

Toiset koirat taas hakeutuvat tiiviisti omistajansa läheisyyteen ja seuraavat häntä tiiviisti huoneesta toiseen.

– Koiraa kannattaa rauhoitella eri keinoin, mutta välttää turhaa voivottelua. Surkuttelu vain lisää koiran tunnetta siitä, että nyt todellakin on tapahtumassa jotain aivan kamalaa.

Apua voi olla myös esimerkiksi musiikista, joka peittää ulkoa tulevia ääniä.

– Mutta jos uudenvuoden aattona laitetaan soimaan aina sama levy, niin koira kyllä hoksaa, mistä on kyse. Musiikkia kannattaa soittaa ympäri vuoden ja sellaisissakin tilanteissa, joissa koira on rauhallinen.



Vakavaan paukkuarkuuteen on myös lääkkeitä

Appleby korostaa, että jos koiralla ei ole vain lievää jännitystä, vaan se kärsii todellisesta paniikista, tärisee esimerkiksi piilopaikassakin, lemmikin omistajan on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

– Eläinlääkäri voi määrätä koiran ääniherkkyyteen lääkettä. Lääkitys aloitetaan yleensä kotimaisen valmistajan tarkoitukseen kehitetyllä tuotteella. Jos se ei toimi, niin tarjolla on myös muita rauhoittavia.

Paukkuarka koira voi hyötyä myös siedätyshoidosta, missä koviin ääniin totutellaan asteittain.

– Tärkeää on hakea apua ajoissa. Jos on liikkeellä vasta aattoaamuna, niin käytössä oleva keinovalikoima on vähäisempi, eläinlääkäri Tuulia Appleby muistuttaa.

 

Feromonituotteita on myös kissoille

Feromonituotteita – haihduttimia ja suihkeita – on tarjolla myös kissoille. Ne rauhoittavat kissoja, kun taloon ilmestyy vaikkapa vieraita ihmisiä tai uusia huonekaluja. Feromonit myös vähentävät kissojen tarvetta merkata reviiriään sisätiloissa.

Kissat eivät tavallisesti ole yhtä ääniherkkiä kuin koirat, mutta tässäkin voi olla yksilöllisiä eroja.

Eläinlääkäri Tuulia Appleby kehottaa pitämään myös kissat sisällä uudenvuodenyönä.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Ilari Välimäki

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Kuivata pyykit energiatehokkaasti

Pyykin käsittelyssä narukuivaaminen ulkona on energiatehokkain tapa kuivata pyykki. Se ei kuitenkaan aina onnistu. Narukuivaukseen sisällä ei ole aina tilaa ja lämmityskaudella se vie energiaa sekä tuo kosteutta asuntoon. Nykyaikaiset ilmap...

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kevätaurinko lämmittää ja valaisee

Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko. Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja tuovat lämpöä kotiin. Samalla pienenee energiankulutus.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #sähkönsäästö #piha #testi #vapaalla #valaistus #ilmastointi #sähkö #sisustus #lämmitys #puutarha #sähköpula #kaukolämpö #aurinkopaneeli #pääsiäinen #aurinko #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #tulevaisuus #sähkögrilli #työ #sähköasennukset #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku