Pese pyykit ympäristöystävällisesti

Pese pyykit ympäristöystävällisesti

04.06.2021

Pyykinpesun ympäristöystävällisyyteen voi itse vaikuttaa helposti ja saada samalla puhdasta ja raikasta pyykkiä. Eikä kyse ole vain pyykinpesukoneen tai kuivausrummun sähkön- ja vedenkulutuksesta vaan siitä, mitä aineita käytät ja miten koneen täytät.

Ympäristö ja kestävä kehitys ovat monelle kuluttajalle tärkeitä. Ympäristön ja kestävän kehityksen kannalta vaatteiden pesu on vähintään yhtä tärkeää kuin jätteiden lajittelu, ruokaostokset ja muut arjen valinnat. Elektroniikkavalmistaja LG on listannut parhaat vinkkinsä ympäristöystävälliseen vaatteiden pesuun.

Väkiviinaetikkaa hikeä ja happamia hajuja vastaan, oikeanlainen annostus ja ruokasooda ovat esimerkkejä luonnonmukaisista vinkeistä tehokkaaseen pyykinpesuun.

 

Väkiviinaetikka, hajujen pahin vihollinen

Lorauta huuhteluainelokeroon huuhteluaineen sijaan väkiviinaetikkaa. Etikka poistaa hajut tehokkaasti ja pehmentää vaatteet samalla.

Lisäksi etikka on huomattavasti ympäristöystävällisempi kuin huuhteluaineet, jotka ovat todellisia kemikaalipommeja.

Mikä parasta, etikka puhdistaa pesukoneen samalla, kun se puhdistaa pestävät vaatteet. Täydelle koneelliselle riittää 1–2 ruokalusikallista väkiviinaetikkaa.

 

Vetykarbonaatti taipuu muuhunkin kuin leivontaan

Hikiraidat ja kellastuneet lakanat? Tahranpoistoaine tulee ehkä ensimmäisenä mieleen, mutta aine voi olla niin voimakasta, että se tuhoaa tekstiilit.

Säästä rahaa hankkimalla luonnollisia tuotteita, kuten ruokasoodaa ja sitruunaa. Yhdessä ne ovat luonnollinen valkaisuaine, joka on hellä sekä ympäristölle että vaatteille.

Poista värimuutokset ja tahrat sekoittamalla aineet pesuvadissa ja liottamalla pyykkiä vadissa.

 

Täytä pesukone oikein

Yksinkertaisin tapa varmistaa pyykin puhdistuminen on täyttää pesukone oikein.

Puoliksi täysi kone tuhlaa vettä ja energiaa, mutta liian täysi kone ei välttämättä tee pyykistä puhdasta.

Suurimmassa osassa koneita on painomittari, mutta hyvä nyrkkisääntö on täyttää rumpu 80 prosenttisesti. Silloin vedelle jää tilaa pestä pyykit helposti.

 

Heitä kuiva pyyhe kuivuriin

Kuivuriin voi laittaa märän pyykin sekaan kuivan pyyhkeen, jolloin pyykki kuivuu nopeammin.

Älä unohda lingota pyykkiäsi, sillä se nopeuttaa kuivumista ja säästää ympäristöä enemmän kuin pitkät kuivausohjelmat.

Hyvällä ilmalla on luonnollisesti parasta kuivata pyykit ulkona tai terassilla, jos se vain suinkin on mahdollista.

 

Pesuainetta ei kannata käyttää liikaa. Se kuormittaa luontoa ja pesukonetta. Kaupoista löytyy myös pesukoneita, jotka osaavat automaattisesti annostella oikean määrän pesuainetta pyykin määrän ja pesuohjelman mukaan.

 

Annostele oikein

Pese vaatteet, kun ne ovat oikeasti likaisia ja seuraa pesuaineen käyttöohjeita.

Pesuohjeen annostuksen ylittäminen ei tee pyykistä puhtaampaa. Liian suurella pesuainemäärällä on muitakin kuin ympäristölle ja luonnolle aiheutuvia haittoja.

Yliannostus voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihoärsytystä, minkä lisäksi vaatteisiin voi syntyä valkoisia läiskiä ja raitoja, koska pesuaine ei ole huuhtoutunut kunnolla vaatteista pois.

 

Valinnoilla helpotat pyykinpesua

– Automaattisella annostelijalla varustellun pyykinpesukoneen valitseminen ei ole ainoastaan hyväksi ympäristölle, vaan myös käyttäjälle. Pesukoneet kehittyvät jatkuvasti älykkäämmiksi, sanoo LG:n kodinkoneiden tuoteasiantuntija Mats Haglund.

Siksi vanhan, elinkaarensa loppupuolella olevan, runsaasti vettä ja sähköä kuluttavan pyykinpesukoneen uusiminen on perusteltua.  

– Pesuvinkit ovat ehkä tylsiä, mutta kannattaa miettiä, kuinka paljon hygieenisempää ja kestävämpää pyykkiä niillä saadaan aikaan, painottaa Haglund.

Esimerkiksi monet LG:n pyykinpesukoneet on varustettu automaattisella pesuaineen annostelijalla ezDispensellä, joka tekee pesusta ekologisesti kestävämpää. LG:n ezDispense-pesukoneissa myös huuhteluainelokeron voi täyttää pesuaineella, mikä tarkoittaa harvempia täyttöjä ja vähemmän rasitetta ympäristölle.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestinä
Kuvat: Scanstockphoto


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #lämmitys #sisustus #kaukolämpö #sähköpula #aurinko #energiantuotanto #aurinkopaneeli #pääsiäinen #osaaminen #tulevaisuus #sähköpalo #kesämökki #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähköauto #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #kotivara #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #hiilijalanjälki #sähköverkko #sahkolasku