Pidä asunto viileänä helteellä

Pidä asunto viileänä helteellä

07.06.2021

Aurinko ja helle on niistä nauttivalle nautinto, mutta asunnosta ne tekevät usein liian lämpimän. Viileä koti lisää asuinmukavuutta. Aina ei kuitenkaan tarvita koneellista viilennystä, kun ehkäistään asunnon kuumenemista ennalta.

Moni kaipaa kotona ja muissa sisätiloissa viilennystä viimeistään hellerajan ylittyessä. Sopivan lämpöinen koti lisää asumismukavuutta.

Kodin lämpötilan pitäminen kurissa aloitetaan tarkastamalla ilmanvaihtolaitteiden jajäähdytyslaitteiden kunto. Painovoimaisen ilmanvaihdon talossakin sisäilma raikastuu, kun ilmanvaihdon venttiilit puhdistetaan. Samalla lailla ilmanvaihtolaitteiden suodattimet kannattaa vaihtaa säännöllisesti. Tärkeää on myös tarkastaa koneellisen ilmastoinnin asetukset ja varmistaa, että järjestelmä on kesäasennossa, tuloilman esilämmitys pois kytkettynä.

Yksinkertaiset, lämmön nousua ehkäisevät viilennystavat pitävät asuntojen lämpenemisen kurissa ilman sähköä kuluttavia jäähdytyslaitteita. Mikäli huonetilojen koneelliselle jäähdyttämiselle on tarvetta, kannattaa kiinnittää huomiota viilennyslaitteen energiankulutukseen. Monen lämpöyhtiön tarjoama kaukokylmäpalvelu on hyvä ratkaisu etenkin kerros- ja toimistotaloissa.

 

Koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvita

Koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvita lainkaan, mikäli paahteen ja keskipäivän kuuman ilman pitää visusti ulkona ja välttää lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä.

Aurinkosuojauksen merkitys korostuu yhä enemmän uudisrakennuksissa. Aurinkosuojauksessa suurin teho saavutetaan, jos säteilyn pääsy ikkunalle saadaan estettyä kokonaan. Ikkunoidenkin välissä olevat sälekaihtimet auttavat, mutta niiden vaikutus on paljon pienempi kuin talon ulkopuolisella aurinkosuojauksella. 

Tehokasaurinkosuojaus toteutuu ulkopuolisilla aurinkosuojilla, kutenmarkiiseilla. Myössisäpuolisistaaurinkosuojista, kutensäle-tairullakaihtimista on apua. Tarjolla on muun muassa automaattisesti ohjautuvia ikkunan ulkopuolisia sälekaihtimia sekä moottoroituja markiiseja, muistuttaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta. 

Tarkistamyös, että lämpöpatterit on suljettu. Jos kylpyhuoneessa on mukavuuslattialämmitys, se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella. 
Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia ja muut pinnat kuivuvat päivän aikana. 

 

Valitse energiatehokas jäähdytyslaite 

Helteiden jatkuessapidempäänsisälämpötila voi nousta tukalan korkealle, jolloin tuulettimia ja ilmastointilaitteita hankitaan kotiin helpottamaan oloa. Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin, vaikka tuuletin ei varsinaisesti alennakaan sisälämpötilaa. 

Siirrettävät ilmastointilaitteet jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta.  

Ilmalämpöpumppu on tehokkain viilennyslaite kotiin, jos sen asentaminen on mahdollista. Laitetta hankittaessa on muistettava, että ilmalämpöpumpun saa tehdä vain pätevyyden omaava urakoitsija ja taloyhtiöissä hankinta vaatii taloyhtiön luvan. Maltillinen viilentäminen ilmalämpöpumpulla ei aiheuta merkittäviä kustannuksia. 

Ilma sisällä tuntuu jo mukavalta, kun se on muutaman asteen helleilmaa alempi.

 

Ehkäise sisätilojen lämpenemistä näin: 
— Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä. 
— Vedä ikkunoiden eteen verhot ja laske kaihtimet. 
— Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä. 
— Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. 
— Hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa. 
— Ilman jäähdytystä toimiva ilmastointi kannattaa pitää pienellä päivällä ja lisätä sen tehoa yöllä, kun lämpötilat laskevat
— Lasitettujen parvekkeiden lasit voi pitää auki tai hankkia laseihin hyvät auringonsuojat

Viilennyslaitteen valinta: 
— Mieti käyttötarkoitus ja valitse laite sen mukaisesti: jäähdytysteholtaan pienemmät laitteet riittävät esimerkiksi makuuhuoneeseen, mutta isompiin tiloihin tarvitaan enemmän kapasiteettia. 
— Tarkista laitteen energialuokka ja valitse mahdollisimman energiatehokas laite. 
— Vertaile laitteiden äänitasoa (dB), laitteiden väliset erot ovat suuria. Erityisesti makuuhuoneessa käytettävä laite saisi mielellään olla myös hiljainen. 
— Energiamerkin energiatehokkuuskerroin (EER) ilmaisee laitteen hyötysuhteen. Mitä suurempi luku, sitä taloudellisemmin laite jäähdyttää. 
— Tutki myös laitteen poistoilmaputki ja tarkista, että sen saa järkevästi tuuletusikkunan tai oven välistä ulos ja kiinnitetyksi paikoilleen. Jos putki luiskahtaa sisälle, laite puhaltaa kuuman ilman huonetilaan. Tämä voi johtaa siihen, että laite käy jatkuvasti ilman taukoja ja samalla kuitenkin kuumentaa sisäilmaa. 

Vinkkejä järkevään koneelliseen jäähdytykseen 
Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteen ja käyttötapojen mukaan vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa. Sähköä ja rahaa säästyy, kun laitteita käytetään järkevästi ja vain tarvittaessa. 

Toimi näin: 
— Sammuta laitteet, kun et oleskele huoneessa
— Älä pidä ikkunaa tai ovea auki, jos käytät koneellista jäähdytystä. 
— Huonekohtaiset laitteet: viilennä vain se tila, jossa viilennys on todella tarpeen, esimerkiksi makuuhuone. 
— Ilmalämpöpumpun jäähdytyskäyttö: yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu samalla myös kosteutta. 

 

Teksti: Ari J Vesa, Adato viestintä
Kuva: Lehtikuva
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #hyvinvointi #kodinkone #kotona #resepti  

Nokkonen on maistuvaa superfoodia

Nokkosen tunnistaa helposti ja se on kätevästi leikattavissa mukaan kotikeittiöön. Nokkonen muistuttaa maultaan vähän pinaattia. Lempeä nokkonen sopii esimerkiksi lettuihin ja piirakoihin.

#energiatehokkuus #kodinkone #kotona #ympäristö  

Fiksua vaatehuoltoa

Vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyyn mukaan laitamme pesukoneeseen vaatteita, jotka eivät sinne kuulu. Pesukoneelle on hyviä vaihtoehtoja. Vaatehuollon voi tehdä myös energiapihisti ja ekologisilla menetelmillä.

#energiatehokkuus #kotona #laiteuutuudet #viihde-elektroniikka  

Älyä teräväpiirtoviihteeseen

Tekoäly on mukana myös viihde-elektroniikassa. Samsung Neo QLED 4K QN95D sisältää NQ4 AI Gen2 -suorittimen, joka edustaa Samsungin parasta teknologiaa tekoälypohjaisissa 4K-televisioissa.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #valaistus #sähkö #ilmastointi #puutarha #sisustus #lämmitys #sähköpula #kaukolämpö #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinko #aurinkopaneeli #tulevaisuus #osaaminen #sähköpalo #sähköasennukset #sähkögrilli #työ #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ympäristö #ilmastonmuutos #sahkolasku