Pikkelöity punasipuli on kotikokin helposti valmistuva herkku

Pikkelöity punasipuli on kotikokin helposti valmistuva herkku

11.08.2022

Punasipulin maku voi tuntua raakana hapokkaan kitkerältä, mutta pikkelöitynä se on suorastaan taivaallista. Makuelämyksessä toteutuvat kotikokin toiveet – eli hyvää, halpaa, nopeasti valmistuvaa ja vielä kerran – ihan taivaallisen hyvää herkkua.

Aika monen vähän paremman niin sanotun ravintolahampurilaisen höysteenä on pikkelöityä tai karamellisoitua sipulia.  Kotikokki valmistaa sen helposti ja nopeasti sähköliedellä ja näin ”astetta parempi” tai vähän juhlavampi makuelämys on valmiina.

 

Yhden sipulin taktiikalla

Pikkelöidyn herkun voi valmistaa jopa yhden sipulin taktiikalla nopeaan tarpeeseen, mutta esimerkiksi 500 gramman sipulimäärästä saa iloa jo useampaan ruokaan tai illanistujaisiin.

Pikkelöity sipuli säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa ja erityisen herkullista se on salaateissa ja vaikkapa vuohenjuustopatongin kera. Ja totta kai kanan tai vaikkapa tonnikalasalaatin lisukkeena. Eikä lista siihen lopu. Punasipuli sopii lähes mihin vain – myös suolaisten jugurttikastikkeiden maustajaksi tai sellaisenaan leivän päälle.

 

Helppoa ja nopeaa

Kuumenna vesi, etikka ja sokeri kattilassa niin, että se juuri ja juuri kiehahtaa ja sokeri liukenee. Lisää renkaiksi pilkotut punasipulit ja hauduta matalalla lämmöllä noin 5–10 minuuttia tai kunnes sipuli hieman pehmenee. Paksummat renkaat pysyvät ehjinä paremmin.

Kaada punasipulit nesteineen kannelliseen lasipurkkiin ja anna jäähtyä ennen kuin siirrät sen jääkaappiin.

Pikkelöinti on ehkäpä astetta kevyempi versio etikkaisesta säilönnästä. Monelle ovat tuttuja niin sanotut hölskyttelykurkut isoäidin tapaan, jossa viipaloidut kurkut, sokeri, suola ja etikka sekä tilli ravistellaan ja pikainen herkku on valmista.

Lisäämällä mausteita saa myös erilaisia variaatioita. Sipulin seuraksi sopii paprika, chili tai vaikkapa valkosipuli. Oman ja täyteläisen ”paholaisen hillonkin” voi luoda omalla tyylillä. Mausteista esimerkiksi katajanmarja, neilikka, rosmariini ja tilli toimivat hyvin.

 

Pikkelöi syksyn kasvisten maut talteen ruoan lisukkeiksi tai salaatteihin.

 

Punasipulin pikainen pikkelöinti

Tällä valmistusohjeella ei tule stressiä eikä aikaakaan kulu valmistukseen paljon. Pikkelöinnin voi viimeistellä haluamallaan tavalla. Ripaus hunajaa, hiukan neilikkaa tai yrttejä, rosepippuria tai mikä nyt juuri omaan makumaailmaan sopii.

Ainekset:

1 punasipuli, 2 rkl punaviinietikkaa, 1 tl sokeria, ¼ teelusikallista suolaa sekä maun mukaan mustapippuria. Mikäli haluat vähän makeampaa, voi esimerkiksi hunajaa lisätä hiukan ja rosepippuri antaa kivan makuvivahteen esimerkiksi liharuoan kanssa käytettävälle sipulille.

Valmistus:

Kuori sipuli ja leikkaa esimerkiksi renkaiksi. Renkaita on helppo keihästää haarukkaan purkista. Lisää ainekset ja sekoita hyvin. Keitä pieni hetki, noin 5–10 minuuttia, mutta älä päästä sipulia kiehumaan liian pehmeäksi. Mukava rapsakkuus kuuluu asiaan. Laita jäähtymään ja sen jälkeen jääkaappiin. Makua voi tarkistella valmistamisen yhteydessä. Toinen helppo ohje on 1-2-3 eli 1 dl etikkaa, 2 dl sokeria (tai vähemmän) ja 3 dl vettä. Ainekset kattilaan, 500 gramman sipulimäärä kiehumaan ja jäähtymään ennen jääkaappiin laittoa.

 

Renkaiksi leikatut punasipulit saa keihästettyä paremmin haarukkaan. Esimerkiksi 1-2-3 ohjeella pikkelöinti on todella nopeaa ja helppoa. Sipuleita kiehautetaan ”sopivasti”, etteivät ne pehmenny liikaa. Kruunaa halutessasi vielä rosepippurilla, neilikalla tai yrteillä.

 

 

Teksti ja kuvat: Liisa Kortelainen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #lämmitys #sisustus #kaukolämpö #sähköpula #aurinko #energiantuotanto #aurinkopaneeli #pääsiäinen #osaaminen #tulevaisuus #sähköpalo #kesämökki #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähköauto #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #kotivara #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #hiilijalanjälki #sähköverkko #sahkolasku