PlayStation 5 vastaan Xbox Series X

PlayStation 5 vastaan Xbox Series X

30.11.2020

Pelikonsolit PlayStation 5 ja Xbox Series X ovat teknisesti yhdenvertaiset. Mutta kumpi konsoli päätyy pukinkonttiin?

Joulun lähestyessä on nyt aika tehdä valinta konsolien välillä. Aiemmassa PS4 vastaan Xbox One -kisassa valtikan lunasti PlayStation, ja uskolliset käyttäjät uskovat PS5:n voittoon tässäkin erässä.

Lujaa mennään kummallakin, mutta Xbox X:n valttina on yhteensopivuus  neljän aiemman Xbox-sukupolven pelien kanssa. PlayStation 5 taas lupaa tukea vain sataa suosituinta vanhaa PS4-peliä.

Luvassa molemmilla on 4k/8k-tarkkuutta, hdr-sävykuvaa ja sulavaa pelielämystä jopa 120 hertsin ruudunpäivityksellä. Kahdeksan ytimen suoritin, huippunopea ssd-kiintolevy ja grafiikkakiihdytin antavat ruutia tuleviakin pelejä varten.
 

Ytyä riittää kummassakin

Kummassakin konsolissa hyrrää kahdeksan ytimen AMD Zen 2 -suoritin. Eroja on kellotaajuuksissa - PS5:ssä suoritin toimii 3,5 gigahertsin kellotaajuudella ja Xbox X:ssä astetta nopeammalla 3,8 gigahertsillä.

Molempien kuvankäsittelystä vastaa AMD Radeon RDNA 2 -grafiikkasuoritin. Erot ovat kellotaajuuksissa ja laskentayksiköiden määrässä. PS5 käyttää 33 yksikköä ja tuottaa 10,3 teraflopsin tehon kun Xbox X:n 55 yksikköä yltää 12 teraflopsiin.

Gafiikkayksikkö sisältää todenmukaisissa varjostuksissa käytetyn säteenseurantakiihdytyksen sekä 4k/8k-tarkkuudella toimivan 60-120 hertsin kuvataajuuden.

Äänen tuotossa PS5 käyttää Tempest 3D AudioTech -ääntä, joka osaa paikoittaa äänilähteet satoihin pisteisiin pelaajan ympärille. Xbox taas tukee elokuvissa käytettyä Dolby Athmos ja 7.1 Surround Sound 3D -äänentoistoa.

Liitännät molemmissa ovat hdmi, usb2/3, ethernet, wifi ja bluetooth. PS5:ssä on lisäksi usb-c -liitäntä. Keskusmuistia on 16 gigatavua ja teratavun ssd-kiintolevy lataa pelit vauhdikkaasti.

 

Myös kevytkonsolit saatavilla

Kummankin konsolin täydet versiot maksavat noin 500 euroa. Erot kannattaa huomioida konsolien kevyemmissä versioissa. Ne on tarkoitettu käyttäjille, jotka haluavat karsia turhat ominaisuudet ja säästää budjetissa.

Kevyempi 400 euron PS5 Digital Edition on muuten sama, mutta siitä puuttuu sisäänrakennettu 4k-yhteensopiva blueray-asema. Se soveltuu pelaajille, jotka eivät aio käyttää konsolia peli/leffakirjaston keräämiseen.

PS5:n isompi malli sopii paremmin perhekäyttöön. Blueray-asema on hyödyllinen lisä monille, jotka haluavat hankkia pelit fyysisesti levyillä tai ostaa edullisesti leffoja tarjouksista.

Xbox Series S on edullisin konsolivalinta noin 300 euron suositushinnalla. Grafiikkaprosessorin teho on kuitenkin rajattu neljään teraflopsiin, eikä konsoli tue 8k-kuvatarkkuutta. 4k-tuki kyllä löytyy ja aiemmat Xbox pelit toimivat  ripeästi.


Xbox kuukausimaksulla

Xboxin lisähoukuttimena on Xbox All Access -palvelu, jolla pelikonsolin saa käyttöönsä kuukausimaksua vastaan. Konsolin ohella pakettiin kuuluu sadan huippupelien ilmainen Xbox Game Pass Ultimate -pelikirjasto.

Kahden vuoden sopimuksen kustannukset ovat Series S:n osalta 25 euroa/kk ja Series X on hiukan kalliimpi 34 euroa/kk. Pakettiin kuuluu myös EA Play -jäsenyys, joka tarjoaa haasteita ja ilmaispelejä.

Pelit ladataan verkosta kiintolevylle Smart Delivery -mekanismin avulla, joka huolehtii itsenäisesti myös peliversioiden päivityksestä. Quick Resume -tekniikka taas osaa palauttaa pelin nopeasti aiempaan tilanteeseen. Peliä voi näin jatkaa suoraan aiemmasta sessiosta.
 

Entä peliohjaimet ja VR-lasit?

Kummankin konsolin mukana tulevat langattomat peliohjaimet ovat päivitettyjä versioita aiemmasta. Ergonomia mukautuu nyt paremmin lasten pienempien sormien liikeratoihin.

PS5:n peliohjain sisältää mikrofonin, jolla voi suoraan puhua muiden pelaajien kanssa. Xbox on taas lisännyt kätevät Share, View ja Menu -nappulat, joilla voi jakaa ja katsella pelinauhoituksia xCloud-palvelussa.

Kummankin vr-lasien tuki on vielä tarkentumatta. Sony ole vielä julkistanut 3d-laseja PS5:lle. Odotettavissa on aiempaa tarkemmat vr-lasit, joiden tarkkuus yltää toivottavasti ainakin 2k-stereokuvanäyttöön.

Xbox aikoo tukea Windows Mixed Reality -laitteita. Nämä kattavat vr-lasit ja liiketunnistimet, joiden avulla konsoli kohoaa William Gibsonin Neurovelho-tieteisromaanissa visioidulle kybertyöasema-tasolle.
 

Kumpi konsoli pukinkonttiin?

Valinta PS5:n ja Xbox X:n kesken on vaikeaa. Rahkeita molemmissa konsoleissa riittää ja uusia pelejä on tarjolla pari tusinaa. Kummatkin saa myös kytkettyä huokeimpiinkin 4k-televisioihin.

Xbox Series S tarjoaa kuukausihinnoittelullaan ja laajalla pelivalikoimallaan näppärän paketin lasten ensimmäiseksi pelikonsoliksi. Kahden vuoden sopimuksen jälkeen voidaan päättää tarvitaanko järeämpää Series X -mallia.

PlayStation 5 suuntaa jo lähtökuopista kohti tulevaisuutta. Lähtöhinta on korkea ja pelit hankitaan erikseen. Sisäänrakennettu 4K-blueray -soitin tukee lisäksi kotitalouksia, joilla on jo aiemmin kerätty fyysinen leffakirjasto.

Kummankin konsolin parissa tekee mieli jatkaa joululomaa vaikka yli kevään. Hienoja irtiottoja arjesta on myös luvassa pitkin vuotta!


Teksti: Pekka Tolonen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #puutarha #resepti  

Lumoudu lipstikasta

Nostalginen perinneyrtti lipstikka sopii keiton pääraaka-aineeksi tai mausteeksi ruokiin. Lipstikan maussa voi aistia persiljan, sellerin, purjon ja hiukan mintunkin aromeja. – Lipstikka on todellinen hyötykasvi, sillä melkoisesta puskasta ...

#kolumni  

Vieläkö pökköä pesään?

Voimalaitosten ja lämpökeskusten kattiloissa palaa puuta vuosittain kohtuullinen määrä. Priimapuuta ei kuitenkaan polteta, vaan metsäteollisuuden ja puunjalostusteollisuuden jätteitä ja jämiä. Oksista, kuoresta ja sahanpuruista syntyy kauko...

#energiatehokkuus #kodinkone #kotona #laiteuutuudet  

Kotitalousrobotti imuroi ja moppaa

iRobotin AutoWash-telakka on suunniteltu imuroimaan ja moppaamaan tehokkaasti useita eri lattiatyyppejä. Robotti täyttää säiliönsä ja lataa itsensä samalla kun telakka pesee ja kuivaa moppaustyynyn, tyhjentää pölysäiliön ja puhdistaa vielä ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #sähkönsäästö #piha #lämpö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #lämmitys #puutarha #sisustus #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #osaaminen #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #sähköasennukset #työ #kolumni #sähkögrilli #sähköverkko #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku