Puhdistuuko koti varsi-imurilla?

Puhdistuuko koti varsi-imurilla?

10.12.2019

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi?

Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä?

Saimme testiin neljä erilaista varsi-imuria, joita kaikkia voi käyttää myös rikkaimureina. Kokeilimme miten niillä puhdistuvat matot, miten ne imevät matolle kaatuneet riisit, jauhot, hiutaleet sekä tietysti myös normaalin pölyn ja hiukset, joita kodin lattialta aina löytyy.

Emme erikseen testanneet laitteita rikkaimurina, vaikka rikkaimuri onkin kätevä puhdistusväline, varsinkin kun osa testattavista laitteista sisälsi kiitettävän monipuoliset suulakevaihtoehdot, jotka sopivat myös rikkaimurin päähän. Kun tehot riittävät varsi-imurikäytössä, pystyvät laitteet selviytymään myös rikkaimurina.

                                          

Helposti käytössä

Varsi-imureiden suosio on jatkuvasti lisääntynyt ja samalla mallivalikoima kasvanut. Varsi-imurien paras puoli on niiden helppo käyttöönotto, kun niitä voi säilyttää esillä latauslaitteessa vaikka keittiön nurkassa. Enää ei tarvitse lähteä hakemaan siivouskaapista isoa, perässä vedettävää letkuimuria, jos esimerkiksi ruokapöydän alle on pudonnut leivänmuruja.

Pärjääkö näillä nykyaikaisilla varsi-imureilla sitten koko kodin imuroinnissa, ilman perinteistä letkuimuria? Tietenkin varsi-imureissa on eroja siinä, miten niillä koko kodin siivouksesta selviää, mutta toisaalta eroja löytyy myös perinteisistä imureista.

Mietittäessä selviytymistä kodin siivouksesta, kyse on enemmän imurin mukana tulevista suulakkeista. Kaikista löytyy imutehoa normaalin kodin siivoamiseen pölyineen, hiuksineen ja muine roskineen.

Helpon ja pikaisen käyttöönoton lisäksi varsi-imurin eduksi voidaan katsoa keveys, johdottomuus, helppo tyhjennettävyys ilman täyttyviä pölypusseja ja myös tehon säilyminen, kun pölypussi ei ole huomaamatta liian täynnä. Kaikissa testattavina olleissa laitteissa oli läpinäkyvät ja helposti joka käyttökerran jälkeen puhdistettavat pölysäiliöt.

 

Neljä erilaista laitetta

Testiimme päätyi neljä erilaista laitetta, Electrolux Pure Q9, OBH Nordica Air Force 460, Grundig VMC9630 sekä Roidmi X20. Roidmin erikoisuutena oli imurin mukana tuleva moppausosa, jonka avulla lattian voi kevyesti mopata kostealla samalla kun imuroi. Mihinkään suurempaan siivoukseen tästä moppausominaisuudesta ei ole eli sillä ei poisteta tarvetta likaisen lattian pesuun. Pienen pölypyyhinnän tällä tekee imuroinnin yhteydessä.

Imurointitehoa kaikista löytyi kiitettävästi ja tehoa voi säädellä Grundigissa sekä OBH:ssa kahden eri voimakkuuden välillä ja Electroluxissa sekä Roidmissa kolmen eri voimakkuuden välillä. Molemmat näistä laitteista ovat miellyttävän hiljaisia. Electrolux jopa niin, että eri imuvoimakkuuksien välistä äänieroa pitää kunnolla kuunnella, jotta tietää millä teholla imuri imee. Roidmissa tehojen erot ovat hieman suuremmat ja tämä näkyy myös suurimman tehon käyttöajassa.

Akun kestävyys voimakkaimmalla imuteholla ei riitä tietenkään koko asunnon imurointiin, mutta ei sitä tarvita käytännössä kuin kynnysmatoilla ja muilla ongelmallista likaa sisältävillä pinnoilla.

Voimakkaimmalla imuteholla yhdellä latauksella käyttöaika tippuu Roidmilla 13 minuuttiin. OBH:lla siivoaa suurimmalla teholla 14 minuuttia, Electroluxilla 15,5 minuuttia ja Grundigilla yli 19 minuuttia.

Akun keston mukaan normaalin kodin imuroinnin ehtii tekemään kerralla kolmen huoneen ja keittiön asunnossa. Enemmän kuin tehosta on lopputuloksessa kysymys laitteisiin sopivista suulakkeista. Esimerkiksi matolle kaatuneesta riisipussin sisällön imuroinnista selvisivät kaikki pienimmällä teholla. Erot laitteiden välillä olivat tässä pieniä.

 

    Käyttöaika eri tehoalueilla min
Merkki Tehoalueita Pienimmällä Suurimmalla
Roidmi  3  60  13
Electrolux 3 55 15
OBH 2 30 14
Grundig 2 45 19

                                          

 
OBH:n pitkä viuhkasuutin on kätevä, kun putsataan pölyjä ylhäältä ja esimerkiksi verhoista.



Kaikista varsi-imureista saa irrotettua rikkaimurin vaivattomasti.

 


Kaikissa imureissa on hyvät suodattimet, jotka voi useimmiten pestä vedellä.

   

Suulakkeilla monipuolisuutta

Suulakevalikoimaltaan suppein on Grundig, jossa on varsi-imurina vain yksi suulake ja rikkaimurointia varten kaksi suulaketta. Näilläkin selviää, mutta lisäsuulakkeet tuovat siivoukseen monipuolisuutta. Lattioille tarkoitettu turbosuulake selvisi työstään hyvin. Matalan sohvan alle ei Grundigilla ollut asiaa, mutta normaalikorkuisen sängyn alta sillä sai siivottua. Turbosuulake oli periaatteeltaan samanlaista mallia kuin kaikissa muissakin testatuissa imureissa eli siinä oli pyörivä, harjaksella varustettu osa, joka nosti roskia suuttimen sisään ja harjasi myös mattoja.

Electroluxissa on kaksi eri kokoista pyörivällä lakaisuosalla varustettua suulaketta. Isompi sopi hyvin lattioiden imurointiin ja pienempi esimerkiksi huonekaluille. Matalan sohvan alle ei Electroluxkaan taipunut, mutta sängyn alta siivous sujui. Niiden lisäksi mukana oli kolme pienempää suutinta, ohut rakosuutin ja harjasuutin sekä hieman isompi harjasuutin. Varsinkin tämä isompi harjasuutin olisi ollut kätevä apu jalkalistojen ja ylempien seinäosien tai verhojen pölynpoistoon, mutta valitettavasti sitä ei saanut kiinnitettyä kuin rikkaimurikäytössä ja silloin työskentely vaatii taas kumartelua tai kiipeilyä portailla.

Ylivoimaisesti laajin suutinvalikoima löytyy OBH:sta. Electroluxin tapaan kaksi eri kokoista, pyörivällä harjaosalla varustettua suulaketta. Näiden lisäksi OBH:ssa on mukana yhdeksän erilaista suutinta, joista löytyy vaihtoehto erilaisiin tarpeisiin. Parasta suuttimissa on se, että ne saa liitettyä imuriin sekä varsi- että rikkaimurikäytössä. Erikoismaininnan voisi antaa eräänlaiselle viuhkasuuttimelle, jolla pääsee helpolla katonrajaan, kaappien päälle, verhojen yläosaan tai vaikka ilmastointiputken sisään. Matalan sohvan alle ei OBH:llakaan päässyt lattiasuulakkeen ollessa kiinnitettynä.

Roidmi on suulakkeiltaan testin toiseksi monipuolisin. Lattiasuulakkeen hienona ominaisuutena on vaihdettava, pyörivä lakaisuosa. Laitteesta löytyy vastaava harjallinen versio kuin muistakin ja sen lisäksi tasainen, kangaspäällysteinen osa, joka auttoi etenkin kovilta pinnoilta hienon roskan imuroinnissa. Rakosuulakkeessa on Roidmissa kätevä taipuva varsi, joka lisää käyttömahdollisuuksia ja sen lisäksi laitteesta löytyy monipuolinen harjaosa, joka sopii moneen käyttöön, esimerkiksi jalkalistoille, verhoille, seinän yläosalle ja muualle, josta jää usein imuroimatta. Roidmissa kaikki osat kiinnittyvät sekä varteen että rikkaimuriin. Erikoisuutena Roidmissa on moppauslisäosa, jolla saa kostean moppauksen imuroinnin yhteydessä.

 

   

Roidmi X20:llä saa imuroitua matalankin sohvan alta, koska imuriosa on putken yläpäässä, varsi kääntyy riittävästi ja laite on kompaktin kokoinen.

 

OBH Nordica Air Force 460:llä pääsi myös hieman matalan sohvan alle. Erilainen putkiston rakenne ja isompi imuriosa putken yläpäässä esti kuitenkin koko sohvan alusen imuroinnin.

 
   

Electrolux PureQ9 Animal ei sovellu matalan sohvan alta imuroimiseen. Alhaalla oleva imuriosa ja paksu suulakkeen liitoskohta estävän sohvan alle sopimisen.

 

Grundig VMC 9630:n koko suulake menee matalan sohvan reunan alle, mutta imuriosa pysäyttää imuroinnin reunaosaan.

 

 

Sopivat kodin siivoukseen

Nykyaikaiset varsi-imurit sopivat jo hyvin kodin siivoukseen. Ne pystyvät tasavertaiseen suoritukseen ainakin perusmallisten perinteisten imureiden kanssa. Keveinä ja helposti käyttöön napattavina ne tihentävät siivoustahtia. Varsinkin tiloissa, joissa lattialla on usein roskia ja muuta likaa, tulee imuroitua useimmin. Tietenkin varmasti löytyy edelleen tehokkaampia perinteiden mallisia, perässä vedettäviä letkullisia imureita, mutta on varsi-imureidenkin tehoissa ja kätevyydessä eroja.

Kun kotiin tulee hyvä varsi-imuri, jää perinteisen imurin käyttö vähäisemmälle. Joskus perinteinen imuri saattaa olla kaapinperällä pari-kolme kuukautta, kun varsi-imuri hoitaa homman. Samalla varsi-imuri muuttaa usein myös siivoustapoja. Kun sen voi napata latauslaitteesta helposti käyttöön, tulee usein siivottua huone kerrallaan. Silloin varsi-imureiden käyttöaika riittää suurimmallakin teholla reilusti ja erilaisten suulakkeiden avulla saa puhtaaksi helposti myös nurkat, jalkalistat, patterien välit ja muut vaikeat paikat. Varsi-imureihin kannattaa tutustua ja valita itselle sopiva malli.

 

Roidmi X20:n suulakevalikoima on kohtuullinen ja kaikkia suulakkeita saa käytettyä niin pitkän varren kanssa kuin ilman putkia rikkaimurina.

 

OBH Nordica Air Force 460:n suulakevalikoima on testin laajin. Suulakkeet saa OBH:ssakin kiinnitettyä sekä varteen että rikkaimuriin.

 

Electrolux PureQ9 Animal on toinen alamoottorilla varustettu malli, jossa pienet suulakkeet on tarkoitettu vain rikkaimurikäyttöön. Grundig VMC 9630 suulakevalikoima on suppea. Lattiasuulakkeen lisäksi tarjolla on rikkaimurikäyttöön kaksi pientä perussuutinta.



Roidmi X20

Roidmi X20 on mielenkiintoinen uutuus varsi-imurimarkkinoille. Kompakti koko, keveys ja tehokkuus ovat tekijöitä, joilla laitteen voi odottaa menestyvän kilpailussa. Mukana tulevilla suulakkeilla pärjää, mutta jos valikoima olisi ollut monipuolisempi, olisi Roidmille voinut näpäyttää plussan lisää tähtimäärään.

Roidmin käyttäminen on vaivatonta, pölysäiliön puhdistaminen helppoa eikä äänitasokaan häiritse käyttäjää. Muotoilu on onnistunutta ja tämä oli testin ainoa imuri, jolla sai imuroitua matalan sohvan alta. Kaikki suulakkeet sopivat sekä varsi- että rikkaosaan ja parhaimmillaan Roidmilla imuroi jopa tunnin putkeen. Extrana moppaustoiminto, jolla tässä testissä ei kuitenkaan saanut lisäpisteitä.

Roidmi on varsin tasapainoisen tuntuinen laite, jossa on riittävästi tehoja myös kodin siivoukseen. Ison suulakkeen vaihdettava harjaosa on hyvä ratkaisu erilaisille pinnoille ja tämä hyvä suulake tekee Roidmista sopivan kaikkiin kohteisiin. Pölysäiliö on hieman pieni, mutta kun se toisaalta puhdistetaan jokaisen käyttökerran jälkeen ei silläkään ole suurta merkitystä.

Hintaluokka: noin 500 euroa
Maahantuoja ja lisätietoja: www.witt.fi

 

****

 

OBH Nordica Air Force 460

OBH Nordican varsi-imuri yllätti monipuolisella suulakevalikoimallaan. Niistä löytyy vaihtoehto erilaisiin siivoustarpeisiin. Kun kaikki suulakkeet saa vielä kiinnitettyä sekä varteen että rikkaimuriosaan, siivoukset saa hoidettua kiipeilemättä ja kurkottelematta. Lattiasuulakkeelle toivoisi pientä kehitystä, vaikka se pääosin hyvin toimikin. Vastaavasti erikoinen, pitkä viuhkasuutin oli erinomainen apu esimerkiksi verhojen tomujen imuroinnissa tai oven päällisten imuroinnissa.

OBH:n käyttäminen oli myös vaivatonta, pölysäiliön puhdistaminen helppoa ja äänitaso kohtuullinen, hieman Roidmia ja Electroluxia korkeampi. Matalan sohvan alle ei OBH isohkon moottoriosan ja vähien putken nivelien vuoksi mahtunut, hieman pidemmälle kuitenkin kuin Electrolux ja Grundig, joiden moottori on alaosassa ei varren yläosassa kuten myös Roidmissa.  

Akun kesto oli normaalissa imuroinnissa joukon lyhin, mutta kestää asunnon imuroinnin ajan. Jos imurista saataisiin hieman hiljaisempi ja kevyempi, olisi se vieläkin parempi kokonaisuus varsi-imuria hankkivalle.

Hintaluokka: alle 300 euroa
Maahantuoja ja lisätietoja: www.obhnordica.fi

 

****-

 

Electrolux PureQ9 Animal

Electroluxin varsi-imuri on kilpailukykyinen laite varsi-imureiden sarjassa. Suulakevalikoima jätti toivomisen varaa. Pyörivällä harjalla varustetut perussuulakkeet olivat sopivan kokoisia ja toimivat hyvin. Muut suulakkeet sai valitettavasti kiinni vain rikkaimuriin. Toisaalta näyttävä muotoilu ja imuriosan sijoittaminen alas eivät olisikaan antaneet niille yhtä hyviä käyttömahdollisuuksia kuin varsi-imureissa, joissa imuri on ylhäällä ja sen alapuolella vain putkea.

Electroluxin käyttäminen oli vaivatonta, lattiateline tasapainoinen ja pölysäiliön puhdistaminen helppoa. Tosin imuriosa piti ensin irrottaa varresta, ennen kuin säiliön sai irti. Matalan sohvan alle ei Electroluxilla ollut asiaa, koska moottori on alhaalla.

Alhaalla olevasta moottorista johtuen pienempiä suulakkeita ei ole tehty suoraan varsi-imuriosaan sopiviksi. Tämä rajoittaa tai vaikeuttaa hieman käyttöä, kun haluaa puhdistaa pölyjä esimerkiksi verhoista, verholaudoista tai ylhäällä olevilta tasoilta. Myös lattialistoja siivotessa joutuu kyyristelemään. Jos näiden vaikeampien kohtien siivoaminen olisi onnistunut helpommin, olisi hiljaisempi Electrolux vaihtanut paikkaa OBH:n kanssa, tässä vertailussa. Kokonaisuutena kuitenkin hyvä varsi-imuri kodin siivoukseen.

Hintaluokka: noin 350 euroa
Maahantuoja ja lisätietoja: www.electrolux.fi

 

***+

 

Grundig VMC 9630

Grundig on testin laitteista perinteisimmän oloinen ja samalla myös edullisin. Pikaiset lattian imuroinnit onnistuvat sillä helposti. Suulakevalikoima on aika suppea, kaksi kätevästi lataustelineessä säilytettävää rikkaimurisuulaketta ja perinteinen lattiasuulake. Perinteisestä muotoilusta johtuen hieman isohko, mutta toisaalta edelleen käyttökelpoinen. Imurissa on vain yksi pyörivällä harjalla varustettu lattiasuulake ja tämä vähentää laitteen monipuolisuutta.

Grundigin käyttäminen on helppoa, kuten pölysäiliön tyhjentäminenkin. Grundig toimi suurimmalla teholla testin pisimpään, joten akku on riittävän suuri. Matala sohva muodostui Grundigillekin pääsemättömäksi paikaksi alhaalla olevan moottoriosan ja muotoilun vuoksi.

Grundig oli nyt vertailtavista laitteista vähiten monipuolinen. Sillä selvittää lattiat ja matot, mutta muuten käyttö rajoittuu perinteiseen rikkaimurikäyttöön. Verhoja, verhotankoja tai ylähyllyjä ei sillä mielellään imuroi huonohkon suulakevalikoiman vuoksi. Tietenkin Grundig on edullinen hankinta, joten ei siltä voi isoa suulakevalikoimaa tai suurta monipuolisuutta vaatiakaan.

Hintaluokka: alle 200 euroa
Maahantuoja ja lisätietoja: www.grundig.fi

 

***

Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Ari J. Vesa ja valmistajat

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kevätaurinko lämmittää ja valaisee

Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko. Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja tuovat lämpöä kotiin. Samalla pienenee energiankulutus.

#energiansäästö #energiatehokkuus #kotona #sähkö  

Varttihinnoittelu tuo tietoa ja hyötyjä

Sään mukaan vaihtelevan sähköntuotannon lisääntyminen on muuttanut sähkön tuotannon ja myynnin lyhyempään, 15 minuutin taseselvitysjaksoon. Myös kuluttajille tarjoutuu mahdollisuus siirtyä ostamaan pörssisähköä 15 minuutin välein muuttuvin ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #sähkönsäästö #piha #testi #vapaalla #valaistus #ilmastointi #sähkö #sisustus #lämmitys #puutarha #sähköpula #kaukolämpö #aurinkopaneeli #pääsiäinen #aurinko #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #tulevaisuus #sähkögrilli #työ #sähköasennukset #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku