Puhtaat ikkunat tuovat valoa

Puhtaat ikkunat tuovat valoa

12.05.2023

Jo näin kesän korvalla auringonsäteet ovat taas useammin mukana arjessamme. Viimeistään nyt on aika pestä ikkunat. Puhtaat ikkunat ja niistä sisään pääsevät auringonsäteet vähentävät keinovalon tarvetta.

Nyt on hyvää aika panostaa viihtyisyyteen ja mukavuuteen pesemällä ikkunat puhtaiksi. Likaiset ikkunat laskevat ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Ikkunoiden peseminen on ekoteko, joka vähentää valaistuksen tarvetta, varsinkin hellekauden ulkopuolella, jolloin ikkunoita ei kannata peittää verhoilla.

Lämpötilojen pysytellessä plussan puolella kannattaa ikkunat pestä. Talvikautena ikkunoihin kertynyt noki ja pöly vähentävät ikkunoiden valon läpäisevyyttä. Liat kannattaa pestä pois, viimeistään nyt kun aurinko nousee jo korkealle ja paistaa ikkunoista sisään aamusta iltaan.

Näin kevätaikaan ikkunoihin kertyy lisäksi siitepölyä, joka huuhtoutuu yleensä pois sateella ja toisella kevyemmällä pesulla siitepölykauden jälkeen. Puhtaat ikkunat vähentävät sisävalaistuksen tarvetta ja säästävät valaistusenergian käytössä.

Näin ennen hellekautta, kun asunnoissa ei ole vielä viilennystarvetta, on energiatehokasta nauttia myös auringon lämmittävistä säteistä ja vähentää lämmitystarvetta.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kodinkone #kotona #resepti  

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. S...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Kuivausrumpu voi olla sähkösyöppö

Likainen kuivausrumpu on todellinen sähkösyöppö. Kuivausrummun kaikki sihdit pitää puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen. Likaiset sihdit nostavat kuivausrummun sähkönkulutusta huomattavasti.

#kotona #laiteuutuudet #piha #puutarha  

Puutarhalaitteilta toivotaan keveyttä ja akkukäyttöisyyttä

Kotipuutarhojen omistajat ovat kaivanneet pieniin puutarhoihin paremmin soveltuvia akkukäyttöisiä työkaluja. Etenkin helppo säilytys ja käyttö ovat pienten pihojen hoitajien toiveissa. Tehosta ja suorituskyvystä ei kuitenkaan haluta tinkiä....

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #resepti #laiteuutuudet #turvallisuus #astettaalemmas #viihde-elektroniikka #energiansäästö #hyvinvointi #sähkönsäästö #piha #lämpö #testi #valaistus #vapaalla #puutarha #ilmastointi #sisustus #sähköpula #pääsiäinen #sähkö #lämmitys #aurinko #kaukolämpö #sähköpalo #osaaminen #aurinkopaneeli #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähkönsiirto #kesämökki #energiantuotanto #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #kolumni #tulevaisuus #ilmastonmuutos #sahkolasku