Puhtaat ikkunat tuovat valoa

Puhtaat ikkunat tuovat valoa

12.05.2023

Jo näin kesän korvalla auringonsäteet ovat taas useammin mukana arjessamme. Viimeistään nyt on aika pestä ikkunat. Puhtaat ikkunat ja niistä sisään pääsevät auringonsäteet vähentävät keinovalon tarvetta.

Nyt on hyvää aika panostaa viihtyisyyteen ja mukavuuteen pesemällä ikkunat puhtaiksi. Likaiset ikkunat laskevat ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Ikkunoiden peseminen on ekoteko, joka vähentää valaistuksen tarvetta, varsinkin hellekauden ulkopuolella, jolloin ikkunoita ei kannata peittää verhoilla.

Lämpötilojen pysytellessä plussan puolella kannattaa ikkunat pestä. Talvikautena ikkunoihin kertynyt noki ja pöly vähentävät ikkunoiden valon läpäisevyyttä. Liat kannattaa pestä pois, viimeistään nyt kun aurinko nousee jo korkealle ja paistaa ikkunoista sisään aamusta iltaan.

Näin kevätaikaan ikkunoihin kertyy lisäksi siitepölyä, joka huuhtoutuu yleensä pois sateella ja toisella kevyemmällä pesulla siitepölykauden jälkeen. Puhtaat ikkunat vähentävät sisävalaistuksen tarvetta ja säästävät valaistusenergian käytössä.

Näin ennen hellekautta, kun asunnoissa ei ole vielä viilennystarvetta, on energiatehokasta nauttia myös auringon lämmittävistä säteistä ja vähentää lämmitystarvetta.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #sähkönsäästö #piha #lämpö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #lämmitys #puutarha #sisustus #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #osaaminen #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #sähköasennukset #työ #sähkögrilli #sähköverkko #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku