Puhtaat ikkunat tuovat valoa

Puhtaat ikkunat tuovat valoa

12.05.2023

Jo näin kesän korvalla auringonsäteet ovat taas useammin mukana arjessamme. Viimeistään nyt on aika pestä ikkunat. Puhtaat ikkunat ja niistä sisään pääsevät auringonsäteet vähentävät keinovalon tarvetta.

Nyt on hyvää aika panostaa viihtyisyyteen ja mukavuuteen pesemällä ikkunat puhtaiksi. Likaiset ikkunat laskevat ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Ikkunoiden peseminen on ekoteko, joka vähentää valaistuksen tarvetta, varsinkin hellekauden ulkopuolella, jolloin ikkunoita ei kannata peittää verhoilla.

Lämpötilojen pysytellessä plussan puolella kannattaa ikkunat pestä. Talvikautena ikkunoihin kertynyt noki ja pöly vähentävät ikkunoiden valon läpäisevyyttä. Liat kannattaa pestä pois, viimeistään nyt kun aurinko nousee jo korkealle ja paistaa ikkunoista sisään aamusta iltaan.

Näin kevätaikaan ikkunoihin kertyy lisäksi siitepölyä, joka huuhtoutuu yleensä pois sateella ja toisella kevyemmällä pesulla siitepölykauden jälkeen. Puhtaat ikkunat vähentävät sisävalaistuksen tarvetta ja säästävät valaistusenergian käytössä.

Näin ennen hellekautta, kun asunnoissa ei ole vielä viilennystarvetta, on energiatehokasta nauttia myös auringon lämmittävistä säteistä ja vähentää lämmitystarvetta.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Hyödynnä pakkaset – sulata pakastin

Kaikki kylmälaitteet toimivat energiatehokkaimmin, kun ne säännöllisesti puhdistetaan ja sulatetaan. Nyt kun lämpötilat ovat laskeneet koko maassa pakkasten puolelle, kannattaa miettiä oman pakastimen sulatusta.

#kodinkone #kotona #resepti  

Joulupuuron voi tehdä myös ohrasta

Monessa suomalaiskodissa riisipuuro on oleellinen osa joulua. Se perinteisin joulupuuro valmistuu kuitenkin kotimaisesta ja terveellisestä ohrasta.

#hyvinvointi #kotona #osaaminen #vapaalla  

Valmista itse ihanat joulun ja talviajan koristeet

Tonttuja, kransseja ja kuusen koristeita. Joulu on taas ajankohtainen. Kokoa mieleisesi kierrätysmateriaalit ja päästä luova mielikuvituksesi valloilleen.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #sähkönsäästö #lämpö #piha #testi #vapaalla #valaistus #ilmastointi #sisustus #puutarha #lämmitys #sähkö #sähköpula #aurinko #kaukolämpö #aurinkopaneeli #pääsiäinen #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #työ #tulevaisuus #sähköasennukset #sähkögrilli #sähkönsiirto #kesämökki #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku