Puhtaat ikkunat tuovat valoa

Puhtaat ikkunat tuovat valoa

16.09.2021

Päivien ja iltojen hämärtyminen saa meidät sytyttämään valot koteihimme. Nyt on vielä hyvä aika pestä ikkunat ja nauttia kaikesta päivänvalosta myös sisällä. Muutoinkin puhtaat ikkunat tuovat viihtyisyyttä kotiin. Ikkunan pesun yhteydessä kannattaa myös tarkastaa ikkunatiivisteet ja uusia ne tarvittaessa.

Matalalta paistava syysaurinko paljastaa armotta likaiset ikkunat. Ikkunapesu on monille epämieluisaa puuhaa. Ikkunoiden pesuun löytyy myös erilaisia pesureita, joiden kerrotaan helpottavan pesua. Työtehoseura testasi Kärcherin WV6 Premium pesuria. Pitävätköhän lupaukset kotitalousalan ammattilaisten mielestä paikkaansa?

Rätin, sanomalehden ja käsikäyttöisten ikkunanpesuvälineiden haastajiksi nousseiden akkukäyttöisten ikkunapesurien markkinointitekstit lupaavat puhtaan, kirkkaan ja raidattoman ikkunan aikaa ja vaivaa säästäen.

 

Ikkunapesuri on helppokäyttöinen

Akkukäyttöiset ikkunapesurit ovat helppokäyttöisiä. Esimerkiksi Kärcher WV6 Premium ikkunanpesulaitteeseen kuuluu vain kaksi osaa, pesinosa ja likaveden imevä, akkukäyttöinen moottoriosa likavesisäiliöllä ja kuivainosalla. Testikäytössä olleessa mallissa on kaksi eri levyistä kuivainosaa, joiden silikonista imukumia kuljetetaan tiiviisti puhdasta pintaa pitkin.

Itse ikkunan peseminen on yksinkertaista. Pesuaineliuos lisätään pesuainepulloon ja ruiskutetaan lasipintaan. Ikkuna pestään pulloon kiinnitetyllä mikrokuitupesimellä pyyhkimällä ja likavesi imetään lasin pinnalta pois ikkunapesurin säiliöön.

 

Akunkesto parantunut

Ikkunapesuria testannut TTS:n työryhmä totesi pesurin kevyeksi, eikä sen käyttäminen tuntunut raskaalta. Myös akun todettiin toimivan entistä pidempään, joka on selkeä parannus vanhoihin malleihin. Pesurin näyttötaulusta näkee myös jäljellä olevan käyttöajan minuutin tarkkuudella, joka auttaa työn suunnittelussa.

Testaajat totesivat pesuriin kiinnitettävän kuivainosan irrottamisen vaativan sormivoimia ja tekniikkaa. –  Kuivainosan imukumi voidaan irrottaa puhdistusta varten ja kuluneen imukumin vaihtaminen on näppärää. Likavesisäiliön tyhjentäminen on helppoa ja hygieenistä. Mikrokuitupesin voidaan pestä 60 asteen pesulämpötilassa.

Pesurilla voi pestä myös erilaisia tasopintoja kuten kaakeli- ja suihkuseiniä, peilejä ja lasiovia. Lisävarusteena ostettavan, teleskooppisen jatkovarren avulla voidaan pestä korkealla olevia ikkunoita.

 


Pesurilla voi pestä myös erilaisia tasopintoja kuten kaakeli- ja suihkuseiniä.

 

Hyvään lopputulokseen harjoittelemalla

Testattu ikkunanpesuri nopeuttaa ikkunanpesua, kun lattioita ja muuta ympäristöä ei tarvitse suojata vedeltä. Ikkunalasi on kostutettava pesuliuoksella kunnolla, jotta kuivain liukuu hyvin ja kerää likaveden pinnalta raitoja jättämättä. Kuivaimen sopivan vetonopeuden ja pinnan riittävän kostutuksen oppii kokeilemalla.

Testiryhmä muistuttaa, että aloittelija voi tuskailla raitojen kanssa, mutta kokemuksen karttuessa ikkunapesurilla saa erinomaisen pesutuloksen. – Parhaimmillaan laite on isojen ikkunapintojen pesussa. Pienet ruutuikkunat on nopeampaa pestä käsin. Ahtaissa pesupaikoissa toimii edelleen parhaiten perinteinen ikkunanpesin, siivousliina ja ikkunankuivain.

Testaajien kokemusten mukaan kuivainta käytettäessä vettä kerääntyy helposti karmien nurkkiin ja reunoihin, jolloin kuivaus vaatii viimeistelyn ikkunaliinalla tai talouspaperilla. Ikkunankarmeja ja sälekaihtimia ei pesurilla puhdisteta, vaan niille on varattava omat siivousvälineensä.

 

Vinkkejä ikkunoiden pesuun

• Paras hetki ikkunanpesuun on puolipilvinen päivä, keväällä kun katupölyt on lakaistu ja siitepölykausi on ohi.
• Hanki kunnolliset ikkunanpesuvälineet. Käytä tarvittaessa varrellista ikkunanpesintä. Hyvä lasta on tärkeä.
• Lisää lämpimään pesuveteen tilkka yleispuhdistus- tai käsitiskiainetta. Voit lisätä myös pienen lorauksen etikkaa kirkastamaan pesutulosta.
• Suojaa lattia esim. pyyhkeellä ja tyhjennä ikkunalauta.
• Pyyhi ikkunan karmit kostealla siivousliinalla, esimerkiksi mikrokuituliinalla. Pese ulkolasin pesun yhteydessä myös ikkunapelti.
• Puhdista sälekaihtimet imuroimalla, pyyhkimällä mikrokuituliinalla tai pölyhuiskalla. Vältä kosteutta, sillä kaihtimet jäävät helposti laikukkaiksi ja märät liuskat liimautuvat yhteen.
• Pese ikkunat ikkunanpesimellä tai mikrokuituliinalla, käytä riittävästi vettä pestessä ja vaihda likainen pesuvesi riittävän usein.
• Kuivaa kuivaimella yhdensuuntaisin, tasaisin vedoin.
• Perinteistä ikkunankuivainta käytettäessä kuivaa lasta siivousliinaan jokaisen vedon jälkeen. Kuivaa lopuksi nurkat siivousliinalla.
• Tarrat ja liimajäljet saa pois ruokaöljyllä, mineraalitärpätillä, isopropanolilla tai asetonilla.

Testiryhmä: Anne Korhonen, Sari Liski-Markkanen, Tarja Marjomaa, TTS Työtehoseura

 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Kärcher


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #lämmitys #sisustus #kaukolämpö #sähköpula #aurinko #energiantuotanto #aurinkopaneeli #pääsiäinen #osaaminen #tulevaisuus #sähköpalo #kesämökki #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähköauto #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #kotivara #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #hiilijalanjälki #sähköverkko #sahkolasku