Puhtaat ikkunat vaikuttavat energiankulutukseen

Puhtaat ikkunat vaikuttavat energiankulutukseen

03.03.2023

Kevät on tulossa ja päivä pitenee. Usein sanotaan ikkunoiden jopa lisäävän energiankulutusta, mutta ne voivat valoisana ja auringonpaisteisena aikana myös laskea lämmön ja sähkön kulutusta.

Päivät alkavat olla jo valoisia pitkälle iltaan ja valoisa aika lisääntyy nyt vauhdilla. Tämä tuo mahdollisuuden myös säästöihin. On esimerkiksi turha pitää valoja päällä, kun niitä ei tarvita.

Auringon lämmöstä pääsee nauttimaan tehokkaimmin nostamalla sälekaihtimet tai avaamalla verhot päiväksi, varsinkin jos meneillään ei ole kova pakkasjakso. Puhtaiden ikkunoiden läpi aurinko lämmittää jo asunnon sisätiloja kohteissa, joissa aurinko paistaa ikkunoista sisälle.

Ulkolämpötilojen kohotessa lähes plussalle tai lämpimän puolelle, voi osan lämmittimistä sammuttaa varsinkin etelänpuoleisissa huoneissa tai kääntää niitä hieman pienemmälle. Samalla vältetään kodin ylilämpeneminen ja lämmön tuulettaminen ulos asunnosta.

Hyvänä esimerkkinä lämmön vaikutuksesta lämpötiloihin ovat lasitetut terassit, joissa lämpötilat saattavat nousta kesäisiksi jo aikaisin keväällä. Saman lämmön voi hyödyntää myös sisätiloissa.

Valon ja lämmön kertymistä voi parantaa huolehtimalla ikkunoiden puhtaudesta. Ikkunat kannattaa pestä jo aikaisin keväällä. Riippuen paikasta ne saattavat myös likaantua nopeasti, eikä toinenkaan pesu näissä tapauksissa ole keväällä pahasta.

 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kevätaurinko lämmittää ja valaisee

Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko. Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja tuovat lämpöä kotiin. Samalla pienenee energiankulutus.

#energiansäästö #energiatehokkuus #kotona #sähkö  

Varttihinnoittelu tuo tietoa ja hyötyjä

Sään mukaan vaihtelevan sähköntuotannon lisääntyminen on muuttanut sähkön tuotannon ja myynnin lyhyempään, 15 minuutin taseselvitysjaksoon. Myös kuluttajille tarjoutuu mahdollisuus siirtyä ostamaan pörssisähköä 15 minuutin välein muuttuvin ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #sähkönsäästö #piha #testi #vapaalla #valaistus #ilmastointi #sähkö #sisustus #lämmitys #puutarha #sähköpula #kaukolämpö #aurinkopaneeli #pääsiäinen #aurinko #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #tulevaisuus #sähkögrilli #työ #sähköasennukset #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku