Punaposki puolukka piristää syksyä
15.09.2021
Suomalaiset ovat löytäneet uusia tapoja käyttää puolukkaa. Marjojen sisältämillä polyfenoleilla saattaa olla monia terveysvaikutuksia.
Kirkui marjanen mäeltä, puolukkainen kankahalta:
"Tule, neiti, noppimahan, punaposki, poimimahan… (Kalevalan loppuruno).
No, niinhän siinä käy, että Marjatta lankeaa puolukan kuiskutteluihin. Hän syö marjan, tulee siitä raskaaksi ja synnyttää yhdeksän kuukauden kuluttua tallissa poikalapsen.
Pojasta tulee erilaisten jännittävien vaiheiden jälkeen Karjalan kuningas. Väinämöinen joutuu lähtemään muille maille.
Uudenlaisia helppoja herkkuja
Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen kuvailee, että puolukalla on ollut suomalaisessa ruokakulttuurissa varsin keskeinen rooli, tästä kertonee myös Kalevalan loppuruno.
– Puolukkahillo on toiminut monen liharuuan kyytipoikana, punaposki marja on löytänyt tiensä myös puuroihin ja mehuihin.
Nykyään vanhat puolukkaruuat ovat siirtyneet parrasvaloista hieman syrjemmälle. Samaan aikaan esille on noussut uusia tapoja hyödyntää puolukkaa.
– Tällä hetkellä in on esimerkiksi puolukkajauhe. Sitä voi käyttää sellaisenaan vaikkapa jogurtin tai myslin seassa tai hyödyntää leivonnassa.
Suosiossa ovat myös helposti valmistettavat ja herkulliset puolukkasmoothiet.
Säilöminen on vähentynyt
Tämän päivän Marjatat ja Väinöt ostavat yhä useammin puolukkansa kaupasta, pakasteina tai jauheena.
– Perinteinen puolukan säilöminen kotona eli hillojen ja mehujen tekeminen on vähentynyt. Kaikilla ei edes ole säilömiseen tarvittavia pakastimia tai kellareita.
Puolukan vuotuisesta sadosta otetaan talteen alle 10 %. Partanen arvioi, että marjanpoimijoiden määrä on kuitenkin pienessä kasvussa:
– Korona-aika on lisännyt ihmisten luonnossa liikkumista ja myös kiinnostusta marjastukseen. Puolukoita myydään myös uusissa paikoissa, esimerkiksi Facebookissa ja tori.fi:ssä.
Hän mainitsee, että puolukkakauppa käy erityisen vilkkaana aina sen jälkeen, kun lehdissä on kerrottu uusia tietoja marjan terveysvaikutuksista.
Osa terveellistä ruokavaliota
Marjojen terveysvaikutuksia tutkinut dosentti Riitta Törrönen Itä-Suomen yliopistosta on sitä mieltä, että puolukoiden kuiskintaa kannattaa kuunnella nykyäänkin.
– Puolukka sopii erinomaisesti osaksi terveellistä ruokavaliota, sillä siinä on vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua, mutta vain vähän energiaa. C-vitamiinia puolukassa on vain kohtuullisesti.
Ravintoaineiden lisäksi puolukan tehoaineita ovat monenlaiset polyfenoleiksi kutsutut bioaktiiviset aineet. Tutkimusten mukaan nämä saattavat vaikuttaa terveyteen monin tavoin.
– Puolukassa on näitä aineita enemmän ja monipuolisemmin kuin muissa tunnetuissa polyfenolien lähteissä kuten hedelmissä, punaviinissä, teessä tai tummassa suklaassa.
Puolukan raikas maku johtuu sen sisältämistä hapoista. Sitruunahappo ja bentsoehappo toimivat myös luonnollisina säilöntäaineina, joiden ansiosta puolukka säilyy omaan mehuunsa survottuna ilman sokeria ja muita säilöntäaineita.
Terveysvaikutuksia tutkitaan
Törrönen mainitsee, että puolukka osana ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota voi auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen riskitekijöitä: ylipainoa, koholla olevaa verenpainetta, kolesterolia ja matala-asteista tulehdusta. Ihmisillä tehtyjä tutkimuksia aiheesta ei vielä ole, mutta koe-eläimillä tehdyt tutkimukset antavat asiasta viitteitä:
– Rotilla tehdyissä tutkimuksissa puolukkamehu alensi koholla ollutta verenpainetta ja paransi verisuonten toimintaa. Puolukka on myös ehkäissyt hiirillä runsasrasvaisen ruokavalion aiheuttamaa lihomista, sisäelinrasvan kertymistä, verensokerin, insuliinin ja kolesterolin nousua sekä matala-asteista tulehdusta.
Puolukan vaikutuksia aterianjälkeisen sokeriaineenvaihdunnan säätelyyn on tutkittu terveillä henkilöillä. Näissä tutkimuksissa puolukka alensi hiilihydraattia (sokeria tai leipää) sisältäneen aterian jälkeistä insuliinipitoisuuden nousua, mikä viittaa siihen, että verensokerin säätelyyn tarvittiin vähemmän insuliinia.
Puolukka saattaa myös karpalon tavoin ehkäistä virtsatietulehduksia. Karpalomehun teho perustuu tiettyihin polyfenoliyhdisteisiin, jotka estävät tulehdusta aiheuttavien bakteerien kiinnittymistä virtsateiden limakalvoille. Puolukassa on näitä samoja yhdisteitä.
– Puolukkamehun teho tulisikin varmistaa potilailla tehdyillä kliinisillä tutkimuksilla, Törrönen huomauttaa.
Helppo puolukkasmoothie gluteeniton, munaton
1 dl puolukoita
1 dl rasvatonta banaanijogurttia
1 dl maitorahkaa
1 dl rasvatonta maitoa
1 rkl hunajaa tai täysruokosokeria
1 rkl vaniljasokeria
Laita kaikki ainekset sekoituskulhoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Nauti kylmänä.
Ruispuolukkapuuro
maidoton, munaton
8 dl vettä
2 dl puolukoita
1/2 dl sokeria
Hieman suolaa
2 dl ruisjauhoja
Huuhdo ja survo marjat. Kiehauta survos sokerilla ja suolalla maustetussa vedessä.
Lisää ruisjauhot koko ajan hämmentäen. Hauduta puuro kypsäksi välillä sekoittaen.
Reseptit: Arktiset aromit
Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Rodeo, Scanstockphoto ja Petri Sallinen
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.