Rakas räiskäleemme
24.05.2021
Letusta on moneksi, niin lastenkutsuille kuin valtakunnan ykkösjuhliinkin. Sen ainoa haastaja taitaa olla samaan perheeseen kuuluva pannari.
Lettu tuo ehkä ensiksi mieleen mansikkahillolla päällystetyn lasten herkun. Ohukaiset paistuvat kotikeittiöiden lisäksi myös mökeillä ja leirinuotioilla.
Mutta rakas räiskäleemme on päässyt myös esimerkiksi valtakunnan ykkösjuhliin.
Keittiömestari, opettaja Tarja Ahokas on jo pariin kertaan muuttanut Linnan itsenäisyyspäiväjuhlat lättykekkereiksi.
– Vuonna 2016 presidentinlinnasta toivottiin tarjoilulistalle nyhtökauraohukaisia, joten kehitimme tätä varten reseptin. Sitä ennen juhlissa oli eräänä vuonna nokkos-pinaattiohukaisrullia, joissa oli täytteenä kylmäsavulohta ja siikaa.
Ahokas opettaa Raision seudun koulutuskuntayhtymässä Rasekossa, jonka opiskelijat ovat osallistuneet useana vuonna Linnan juhlien tarjoiluun.
Yksinkertainen on kaunista
Todennäköisesti lettuja on paistettu niin kauan, kuin ihmiset ovat jauhettua viljaa käyttäneet.
Ohukaisten kauneus piileekin osin niiden yksinkertaisuudessa. Perinteisiä suomalaisia ohukaisia, joihin tarvitaan lähinnä vain maitoa (tai kaurajuomaa), vehnäjauhoja ja kananmunia, on hyvin helppo valmistaa. Ruokaisempia herkkuja haluttaessa mukaan laitetaan vaikkapa pinaattia.
Ohukaiset voi siis ottaa braavurikseen myös sellainen henkilö, joka ei ole muuten kovin perehtynyt ruuanlaiton hienouksiin.
– Tärkeintä on, että antaa vehnäjauhojen turvota maidossa kunnolla ennen paistamista. Ja maltti on muutenkin valttia; lettua ei kannata käännellä, ennen kuin se on kunnolla paistunut yhdeltä puolelta.
Perhe on paras
Ohukaisen perhe on hyvin laaja. Esimerkiksi ohukaisen ja sitä pulleamman pannukakun ero on häilyväinen kuin lettutaikinaan vedetty viiva.
Suomessa ohukaiset valmistetaan yleensä paistinpannulla ja pannukakut uunissa. Maailmalla käytännöt kuitenkin vaihtelevat.
Amerikkalaiset pannukakut valmistetaan paistinpannulla paksusta taikinasta, missä on usein maissijauhoa. Pannulla valmistetaan myös esimerkiksi keskieurooppalaiset perunapannukakut sekä trendikkäät japanilaiset pannukakut, muun muassa kasvispannari okonomiyaki.
Pannarit taitavat olla tällä hetkellä erityisen in, muutenkin kuin hernekeittopäivinä. Suomessa on esimerkiksi aloittanut uusi ravintolaketju, joka on erikoistunut nimenomaan pannukakkuihin.
Perinteisissä kotimaisissa, uunissa valmistettavissa pannukakuissa skaala kulkee Ahvenanmaan pannukakusta, johon kuuluu manna- tai riisipuuroa ja kardemummaa vaikkapa pohjalaiseen kropsuun, joka voidaan tehdä vehnäjauhojen sijasta myös ohrasta tai perunasta.
Suuren maailman ohukaisiin kuuluvat esimerkiksi ranskalaiset crepekset, joiden valmistukseen käytetään Galliassa usein myös tattarijauhoa. Hieman kaukaisempiin serkkuihin voidaan laskea venäläiset suolaiset blinit, joiden valmistuksessa käytetään niin ikään tattarijauhoa ja hiivaa - ja ehkäpä myös meksikolaiset tortillat.
Silikonimuotilla vaikka sydämiä
Ohukaisten valmistuksessa tärkein työväline on joko valurauta- tai teflonpannu; nuotiolle käy suuri valurautainen pannu tai erityinen nuotiopannu. Tarjolla on myös lettupannuja, joissa valmistuu kerralla useampi pikkulettu.
– Kotikeittiössä valurauta- tai teflonpannu ovat periaatteessa yhtä hyviä vaihtoehtoja. Mutta pannuja ei kannata tietenkään puhdistaa liian tehokkaasti, jotta niiden pinta ei vaurioidu. Lisäksi valurautapannua on hyvä silloin tällöin pyyhkiä silavalla.
Uunia hyödyntävän pannukakkumestarin kannattaa muistaa, että perinteisen leivinpaperin sijasta uunivuoan pohjalle voi levittää silikonisen leivinalustan, johon taikina ei tartu.
Liedellä pannukakkuja valmistavalle on tarjolla nykyään myös silikonisia tai metallisia pannukakkumuotteja. Niillä voi tehdä vaikkapa sydämen muotoisia pikkupannareita – tai ohukaisia tai munakkaita.
Vohvelitkin samaa sukujuurta
Ohukaisten perheeseen voi laskea myös vohveliraudalla valmistettavat vohvelit.
Nykymuotoisen vohveliraudan patentoi amerikkalainen keksijä Cornelius Swarthout vuonna 1869. Vohveleita oli toki paisteltu jo satoja vuosia ennen tätäkin, kuvioitujen kuumennettujen rautojen välissä.
Mikäli talossa on enemmänkin vohvelinystäviä, hyvä vaihtoehto voi olla riittävän tehokas ja kaksi vohvelia kerralla paistava laite. Vohveliraudalla voi tehdä myös vaikkapa toasteja.
Muurikalla valmistuvat niin lätyt kuin muut kesäherkut. Muurikalta löytyy myös kätevä sähkögrilli, johon valurautainen Muurikka sopii suoraan päälle.
Nyhtökaura-suppilovahverocrepes
Crepestaikina:
0,5 l vichyä
0,2 l vehnäjauhoja
2 kpl kananmunaa
5 ml suolaa
paistamiseen kasvisrasvaa
Täyte:
300 g nyhtökauraa
150 g suppilovahveroja
100 g purjoa
50 g porkkanaa
1 l sienilientä/kasvislientä
60 g vehnäjauhoja
20 ml cherrybalsamicoa
50 ml rypsiöljyä tai voita
20 ml suolaa
5–10 ml mustapippuria
30 ml ruohosipulia
30 ml persiljaa
Sekoita vichyveden joukkoon jauhot, kananmunat ja suola ja turvota. Leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä al dente. Leikkaa suppilovahverot pieneksi ja paista kevyesti pannulla. Leikkaa purjo pieneksi kuutioksi ja paista kevyesti. Hienonna nyhtökauraa pieneksi ja paista pannulla. Laita kattilaan rasvaa ja lisää jauhot. Kypsennä hetki. Lisää neste ja sekoita hyvin ja kypsennä jauhoja hetken. Lisää sienet, purjo, porkkanakuutiot ja nyhtökaura. Mausta muhennos cherrybalsamicolla, suolalla ja pippurilla.
Lisää viimeisenä hienonnettu persilja ja ruohosipuli. Paista crepesit pannulla vain toiselta puolelta. Crepesien kuuluu olla erittäin ohuita.
Täytä crepesit täytteellä (noin 80 g/kpl) ja rullaa tiukalle rullalle. Leikkaa pieniä annospaloja ja laita tarjolle.
Resepti: Tarja Ahokas
Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Shutterstock, Opa Muurikka ja Scanstockphoto
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Energiankäytön uusi aika
Energiankäytön uusi aika on uudenlaista energiankäyttöä, jossa panostetaan oikea-aikaiseen sähkönkäyttöön ja kulutuksen siirtämiseen. Oikea-aikaisuus on myös 7.–13.10. vietettävän energiansäästöviikon aihe.
#kotona #sähkö #sähköverkko #turvallisuus
Voiko kohteessa olla useampi sähköliittymä?
Energiavirasto on ohjeistanut sähkönjakeluyhtiöitä tarjoamaan jo sähköverkkoon liittyneelle kuluttajalle toista tai tarvittaessa useampiakin sähköliittymiä. Sinällään kyse ei ole jakeluyhtiöille uudesta asiasta, koska useamman liittymän tuo...
Kaukolämmön merkitys on noussut
Kaukolämpö on ollut jo vuosia maamme merkityksellisin lämmitysmuoto. Sen merkitys on vain kasvanut energiamurroksen myötä. Kaukolämpö jatkaa uudistuen maamme suurimpana lämmitysmuotona tarjoten asiakkaille mukavuutta, varmuutta ja vakautta.