Ruusuhillo on kuin kesäinen ruusukimppu tiivistettyinä

Ruusuhillo on kuin kesäinen ruusukimppu tiivistettyinä

21.06.2023

Lempeä, viettelevä ja niin ainutlaatuisen makuinen ja monikäyttöinen ruusu valloittaa myös ruokapöydässä. Ruususta valmistetut tuotteet sopivat myös lahjaksi. Nyt kannattaa tehdä ruusuvettä, -hilloa tai -hyytelöä ja koristella vaikka kakku ruusun herkän kauniilla terälehdillä.

Kenelle haluaisit ojentaa ruusuja? Jos tänä kesänä ojentaisitkin ruusut itse valmistetun ruusuhillon tai hyytelön muodossa lahjaksi. Ruusun lempeä ja ainutlaatuinen maku sopii hyvinkin erilaisten ruokien tai pikkupurtavien lisukkeeksi.

Espanjassa asuva Roosa Blom on aina pitänyt ruusuja kauniina kukkina.

Roosa Blom toimii suomalaisessa
kiertotalouden yrityksessä sisää-
nostajana Espanjassa. Roosa Blomin
blogiin voit tutustua  
https://roosablom.vaikuttajamedia.fi/
@roosablom

– Maaseudulla asuessani Suomessa kiinnostuin omavaraisuudesta ja villiyrteistä. Samalla innostuin hyödyntämään puutarhan antimia ja käytin myös ruusuja mitä omasta pihasta löytyi. Espanjassa asun kaupungissa eikä täällä ole tullut törmättyä ruusuihin niin että niitä voisin hyödyntää ruuanlaitossa eikä myöskään ole tullut vastaan ravintoloissa ruuissa.

Roosa Blomin mukaan ruusuhillo tai hyytelö sopii ihan mihin vaan ruokaan.

– Olen syönyt ruusuhilloa tai hyytelöä esimerkiksi lettujen kanssa sekä juustojen kaverina. Blineihin ruusuhillo tuo kivaa makua ja makeutta.

Kannattaa kokeilla esimerkiksi ruusuhilloa tai -hyytelöä paahtoleivän päällä, jugurtissa tai rohkeasti vaikka puuron ”ruususilmänä”. Ruusuista saa tuoksutuotteita, rohtoja mielen ja kehon virkistykseen sekä luonnollista ravintoakin. Ja ruusuvesihän on myös tunnettu kauneudenhoidon tuote ja sitä on helppo valmistaa.

Roosa Blom sanoo, että ruusuhillo itsessään on oiva lahja.

– Se on hieman erikoisempi lahjana ja kaikki itse tehty on arvokasta. Purkittaisin hillon kauniiseen lasipurkkiin ja käärisin nätillä nauhalla. Ehkä antaisin jonkun ruusukimpun lisäksi kaverina lahjaksi. Kukapa ei tykkäisi ruusuista.

Ruusun terälehtiä kerätessä voi myös ikuistaa niitä valokuvaten ja taiteilla myöhemmin vaikka kauniita kuvallisia kortteja. Jos ruusun lajike on tiedossa, niin senkin voi mainita. 

– Suomesta kaipaan villiyrttejä todella paljon ja käytin niitä paljon ruuanlaitossa. Kannustan kaikkia Suomessa asuvia keräilemään luonnonantimia, joita meidän upea luontomme tarjoilee aivan ilmaiseksi.

 

Vain puhtaista ruusuista ravintoa

Kurtturuusuja on vielä paljon teiden varsilla, mutta niihin ei pidä kajota. Ruusuja kyllä löytyy, mutta niiden kanssa kannattaa nähdä vähän vaivaa ja eivätkä esimerkiksi kaupan niin sanotut yo-ruusut tai ruusukimput käy ruusuhillon tai hyytelön valmistukseen.

 


Hillon makuun ja koostumukseen vaikuttavat ruusulajike, terälehtien määrä, sitruunan määrä ja keittoaika.

 

Romanttinen ruusuhillo

1 litra tuoksuvan ruusulajikkeen terälehtiä
1 rkl sitruunan kuoren keltaisia suikaleita
3 dl vettä
5 dl hillosokeria
sitruunamehua maun mukaan

Poista terälehtien tyvessä oleva vaalea piikki. Keitä lehtiä ja sitruunankuorta vedessä noin 5–10 minuuttia. Keitetyt ruusun terälehdet eivät suinkaan ole kauniin punaisia vaan haaleita. Kaadettuasi hillosokerin sekaan, seos muuntuu hohtavaksi. Keitä vielä 5–10 minuuttia. Mausta oman maun mukaan sitruunamehulla.

Anna hillon jäähtyä jonkin verran ja sekoita muutaman kerran, näin terälehdet ovat tasaisesti hillossa. Purkita pieniin erittäin hyvin desinfioituihin purkkeihin. Säilöminen vaatii erityisen tarkkaa hygieniaa ja koko prosessi pitää hoitaa huolella. Tarjoa ihana hillo vastapaahdetulla leivällä, rapeilla letuilla, jäätelön tai miedon vuohenjuuston kera. Jos haluat maustaa hillon, lisää keittämisen alkuvaiheessa jotakin seuraavista: kanelitanko, vaniljatanko, tähtianis, rusennettu kardemummankota, hiukan lakritsijuurta tai suikaloitua tuoretta inkivääriä.

 

Lempeä kamomilla-ruusutee

1 rkl kamomillaa
2 rkl villiruusun puhtaita terälehtiä

Keitä viisi kuppia vettä. Lisää ainekset veteen ja peitä kannella noin 10 minuutiksi. Siivilöi ja tarjoile heti. Lempeä tuoksu on osa nautintoa.

Ruusuhyytelön valmistukseen tarvitaan esimerkiksi 300 g ruusun terälehtiä, 1 sitruunan mehu, 1 l vettä, 1 pussi melatiinia ja 750 g sokeria. Terälehdet haudutetaan kiehuvassa sitruunavedessä noin 10 minuutin ajan, siivilöidään, lisätään hyytelöimisaine ja kiehautetaan vielä noin minuutti. Seuraavaksi lisätään sokeri ja annetaan kiehua vielä minuutin verran. Vaahto kuoritaan ja seos kaadetaan erittäin huolellisesti desinfioituihin lasipurkkeihin.  

 

Ruusussa on eteerisiä öljyjä, joita voi hyödyntää hajuvesissä ja aromaterapiassa. Tuoksuvien ruusujen etsinnässä voi joutua näkemään hiukan vaivaa, mutta vaiva on sen arvoista. Vahvasti tuoksuvia ruusulajikkeita ovat esimerkiksi myskiruusu, kartanoruusu, ranskanruusu ja damaskonruusu. Kauneuden hoidossa käytetyn vanhan ajan ruusuveden voi valmistaa kotioloissakin. Sitä varten kerätään tuoksuvien ruusujen terälehtiä, laitetaan pari kourallista litraan vettä, kiehautetaan nopeasti, annetaan vetäytyä noin kymmenen minuuttia kannen alla ja siivilöidään. Jäähtynyt vesi pullotetaan ja säilytetään viileässä. Ruusuveden voi myös pakastaa, koska se ei säily sellaisenaan pitkään. Ruusun terälehtien kuivatus on helppoa. Ne levitetään leivinpaperille ja käännetään kerran.

 

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Roosa Blom

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #hyvinvointi #kodinkone #kotona #resepti  

Nokkonen on maistuvaa superfoodia

Nokkosen tunnistaa helposti ja se on kätevästi leikattavissa mukaan kotikeittiöön. Nokkonen muistuttaa maultaan vähän pinaattia. Lempeä nokkonen sopii esimerkiksi lettuihin ja piirakoihin.

#energiatehokkuus #kodinkone #kotona #ympäristö  

Fiksua vaatehuoltoa

Vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyyn mukaan laitamme pesukoneeseen vaatteita, jotka eivät sinne kuulu. Pesukoneelle on hyviä vaihtoehtoja. Vaatehuollon voi tehdä myös energiapihisti ja ekologisilla menetelmillä.

#energiatehokkuus #kotona #laiteuutuudet #viihde-elektroniikka  

Älyä teräväpiirtoviihteeseen

Tekoäly on mukana myös viihde-elektroniikassa. Samsung Neo QLED 4K QN95D sisältää NQ4 AI Gen2 -suorittimen, joka edustaa Samsungin parasta teknologiaa tekoälypohjaisissa 4K-televisioissa.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #valaistus #sähkö #ilmastointi #puutarha #sisustus #lämmitys #sähköpula #kaukolämpö #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinko #aurinkopaneeli #tulevaisuus #osaaminen #sähköpalo #sähköasennukset #sähkögrilli #työ #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ympäristö #ilmastonmuutos #sahkolasku