Saunan kiuaskivet vaikuttavat energiatehokkuuteen

Saunan kiuaskivet vaikuttavat energiatehokkuuteen

20.09.2021

Koska viimeksi vaihdoit tai tarkastit kiukaan kivien kunnon? Huonokuntoiset kivet kannattaa vaihtaa ja säästää näin sähkösaunan energiankulutuksessa. On monta muutakin tapaa vaikuttaa saunan energiatehokkuuteen.

Saunan kiuaskivet eivät ehkä ole kodin Top 5 -tarkistuslistalla. 

Monelle kotitaloudelle riittää tieto siitä, että kiuas toimii ja kiukaalle vettä heitettäessä kuuluu tuttu ja kehoon piiskaavalla kuumuudella käyvä löylyn sihahdus.

Aalto-yliopiston ihmiskeskeisen suunnittelun dosentti ja Saunologia.fi -sivuston perustaja Lassi A. Liikkanen toteaa, että saunan energiatehokkuuteen voi vaikuttaa monella tavalla. Suomen Saunaseura myönsi Lassi A. Liikkaselle vuoden 2021 Löylynhenki-palkinnon.

 

Monta tapaa vaikuttaa energiatehokkuuteen

Saunan lämpötila, saunomiseen käytetty aika tai saunan jättäminen turhaan päälle, kiukaan ja kivien kunto ja se, miten lämpöä pääsee harakoille, vaikuttavat energiatehokkuuteen ja kodin sähkönkulutukseen.

– Jos sauna lämpenee hitaasti, saunan ilma tuntuu tunkkaiselta ja löylyt heikoilta, pitää kiukaan kivet uusia. Sähkökiukaassa myös kiukaan vastukset saattavat vaurioitua ja hajota huonokuntoisista kiuaskivistä.

Kivet kannattaa Liikkasen mukaan tarkistaa vuoden välein ja uusia muutaman vuoden välein.

– Tarkistus on pieni vaiva haittoihin verrattuna. Kiuaskivien tarkistaminen sujuu vaivatta. Kivet otetaan kiukaasta käsiin ja niitä kopautellaan vastakkain. Mikäli kivet lohkeilevat, on ne syytä uusia. Erityisen huonokuntoiset kiuaskivet suorastaan murenevat käsiin.

 

Kiuas kannattaa puhdistaa

Liikkanen muistuttaa, että kiuas pitää myös puhdistaa kivistä tyhjentämisen jälkeen. 

– Jos kiukaaseen on kertynyt hajonneiden kiuaskivien mursketta. Kiukaissa on aika isojakin rakenteellisia eroja, jotka voivat tukkia kiukaan ilmaraot.

Kiukaan ja kivien kunto on hyvä tarkistaa myös asuntoon muuttaessa, sillä edellisten asukkaiden saunomisen ja kivien vaihdon historiaa on mahdoton tietää.

Kivien pinnasta näkee myös niiden huonon kunnon.

– Oman asuinalueen vesijohtovedestä riippuen kiven pinta voi olla ruosteen sävyinen, valkoinen tai vihertävä. On hyvä muistaa, että kiuaskivet ovat kulutustavaraa muutaman vuoden elinkaarella, jos saunominen on esimerkiksi viikoittaista.

 

Kiuaskivien valinta

Lassi A. Liikkanen on tutkinut testaten kiuaskivien kestävyyttä. Testissä kivet saivat 150 lämmityskertaa, 450 lämmitystuntia ja 2100 löylynheittoa.

Kivilaatujen väliset erot ovat merkittäviä. Parhaiten ja heikoimmin selviytyneen näytteen välinen ero on lähes 30 prosenttia.

Parhaiten selviytyneet kivilaadut olivat testissä peridotiitti, oliviini, vulkaniitti ja oliviinidiabaasi.

– Suomalaisten saunoissa suositaan luonnonkiviä, joista suosituin on hintatasoltaan edullinen kotimainen oliviinidiabaasi. Noin 40 kiloa tätä kiveä maksaa jopa alle 20 euroa.

Pyöristetyt keraamiset kiuaskivet ovat kestävämpiä ja siten niiden tarkistus- ja vaihtoväli voi olla pidempi. Hintatasoltaan nämä ovat jopa 20 kertaa kalliimpia kuin oliviinidiabaasit.

 

Jos sähkösauna ei tunnu lämpenevän kunnolla, löylyt jäävät heikoiksi ja saunan ilmakin tuntuu tunkkaiselta, saattaa syy olla kiukaan huonokuntoisissa kivissä. Kiuaskivien vaihtamiseen vaikuttaa se, kuinka usein ja miten saunaa käytetään.

 

Trendikkäästi valkoista

Kiuaskivet ovat pääosin harmaita ja nykytrendeissä näkyy myös kiukaita täydennettynä valkoisilla koristekivillä tai punaisella graniitilla.

– Kiven laadusta ja ominaisuuksista kannattaa olla tarkkana. On ikävää puhdistaa kiuasta, jos kivet murenevat nopeasti jauhemaisina kiukaaseen.

Siinä jo kivien tyylipisteet murenevat eli laatuun ja kivien kestävyyteen kannattaa panostaa.

 

Energiatehokkaat vinkit

Saunominen on Liikkasen mukaan kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen.

– Pienillä asioilla voi saada paljon muutoksia aikaan. Saunan kuumuus, kipakat tai pehmeät löylyt ja saunan päällä olo ovat avainasemassa sähkönkulutuksessa.

– Tarjolla on myös sähkösaunoihin älykiukaita kaukosäätimineen eli älykäs sauna on kosteudeltaan ja lämpötilaltaan ideaali, kun löylyautomaatti hoitaa saunottamisen.

Saunat ovat nykyään myös hyvin sisustuksellisia ja näyttäviä.

– Sähkökiuasta valitessa on hyvä paneutua myös kiukaan muotoon ja siihen miten matala tai vastaavasti korkea kiuas lämmittää saunan ja millaiset puitteet saunojalle tällöin on. Kiuastyyppi kannattaa valita oman käyttötarpeen mukaan.

Entä mikä olisi sellainen saunojalle tärkeä energiatehokas vinkki, josta harvemmin puhutaan?

– Sähkösaunoissa on koneellinen ilmanvaihto. Katonrajasta löytyy poistoventtiili ja samoin hyvin läheltä lattian pintaa. Saunomisen aikana ylhäällä olevan poistoventtiilin voi pitää suljettuna, jolloin lämpöenergiaa ei haihdu saunomisen aikana. Kyseinen venttiili avataan saunomisen jälkeen.

 

Kiuaskivien testistä saa lisätietoa Saunologia.fi-sivustolta. Lassi A. Liikkasen kirjoittama Hyvien löylyjen salaisuus -tietokirja ilmestyi vuonna 2019. 

 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Shutterstock, Rodeo ja Reetta Saarikko
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #lämmitys #sisustus #kaukolämpö #sähköpula #aurinko #energiantuotanto #aurinkopaneeli #pääsiäinen #osaaminen #tulevaisuus #sähköpalo #kesämökki #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähköauto #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #kotivara #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #hiilijalanjälki #sähköverkko #sahkolasku