Sauno ja nauti energiatehokkaasti

Sauno ja nauti energiatehokkaasti

11.12.2020

Sauna on monelle suomalaiselle välttämätön elämän osa. Saunominen on ollut muuallakin viime aikoina selvässä nosteessa. Saunamarkkinat kasvaa globaalisti noin 5 prosenttia vuosittain ja kasvu kytkeytyy vahvasti hyvinvoinnin megatrendiin. Saunan energiankulutus ja ekologiset rakenneratkaisut kiinnostavat entistä enemmän.

– Ihmiset haluavat panostaa hyvinvointiinsa entistä enemmän. Se on välttämätöntäkin, sillä jaksaakseen kiireisessä ja kuluttavassa työelämässä, on palautumisen merkitys vain korostunut, sanoo maailman johtavan sauna- ja spa-alan toimija Harvian markkinointijohtaja Päivi Juolahti.

Saunalla on monia tieteellisesti todennettuja terveyshyötyjä, joista on uutisoitu viime vuosina paljon. Tämä on osaltaan kasvattanut saunomisen suosiota. Tutkimusten mukaan useita kertoja viikossa saunovilla on pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Saunominen madaltaa myös verenpainetta, suojaa dementialta ja parantaa liikunnan vaikutuksia. Saunomisella on todettu olevan myönteistä vaikutusta myös unen laatuun.  

 

Perinteinen löylysauna pitää pintansa

Perinteisen löylysaunan suosio nousi kirkkaaseen kärkeen sekä Suomessa että Saksassa Harvian selvittäessä suomalaisten ja saksalaisten saunomistapoja. Löylysaunan rauha, lämpötila ja löylyn kosteus tuovat useimmille vastaajille aidoimman ja nautittavimman saunaelämyksen. Saksalaisia kiinnostivat myös höyry- tai infrapunasauna. Niiden kiinnostavuus on Suomessa vähäisempää.

– Suomessa saunomisen pitkä perinne näkyy tässä ja myös se, että mökkisaunat ovat Suomessa usein melko askeettisia. Perinteinen sauna pitää vankan asemansa. Näemme kuitenkin, että myös uudemmat saunomisen muodot, kuten kombi- ja hybridisaunat kasvattavat suosiotaan meilläkin. Ne tarjoavat uusia, helposti omaan saunaan yhdistettäviä rentoutumistapoja, kertoo Juolahti.

Saksassa ei ole voimakasta perinteisen saunan ideaalia kuten Suomessa ja saunominen on siellä enemmän trendiasia, osa kokonaisvaltaista hyvinvointia painottavaa elämäntyyliä.

Saksalaisille useasta eri aistielämyksistä koostuva saunaelämys oli tärkeä. Heille valaistuksella, sisustuksella sekä tuoksu- ja äänimaailmalla oli suurempi merkitys kuin suomalaisille.

Suomalaisille puolestaan saunan oikea lämpötila, löylyn kosteus ja saunajuomat olivat tärkeä osa onnistunutta saunaelämystä. Puhtaus oli kuitenkin molemmissa maissa kaikkein tärkein kriteeri.

 

Saunasta haetaan mielen ja kehon hyvinvointia

Saunomisen motiivit olivat selvityksen perusteella molemmissa maissa hyvinkin samansuuntaiset: 80 % vastaajista hakee saunomisesta nautintoa, 72 % helpotusta stressiin ja 69 % mielen hyvinvointia.

– Tässä näkyy vahvasti, että sauna on osa wellness-megatrendiä: sauna ei ole enää pelkkä peseytymispaikka, vaan sinne mennään palautumaan, rentoutumaan ja rauhoittumaan. Henkisen hyvinvoinnin merkitys vaativan arjen keskellä on kasvanut, kuten tulokset vahvistavat. Ehkäpä etenkin nyt korona-aikana saunasta haetaan ja saadaan tarvittua palautumista niin keholle kuin mielellekin.

Suomalaisille perinne ja peseytyminen ovat saunomiselle tärkeimmät motiivit, saksalaisten vastauksissa korostui liikunnasta palautuminen ja detox-puhdistautuminen sekä kauneudenhoidon näkökulma. Eri sukupuolien tai ikäryhmien välillä ei tullut eroja siinä, mitä saunomisesta haetaan. 

 

Kestävä kehitys ja vastuullisuus yhä tärkeämpää

Kestävän kehityksen arvot nousivat tärkeään rooliin vastauksissa. Yli 40 % piti saunan energian kulutusta, rakennusmateriaalien ekologisuutta sekä luonnonmukaisia saunatuotteita tärkeänä. Saksalaisten keskuudessa kestävä kehitys oli hieman tärkeämpi arvo kuin suomalaisten keskuudessa. Yli 55-vuotiaille vastaajille kestävä kehitys oli tärkeämpää kuin alle 35-vuotiaille.

– Tämä suuntaus on näkynyt jo pitkään ja näemme, että vastuullisuuden merkitys tulee vain kasvamaan myös tällä toimialalla. Harvialla vastuullisuuden kehittämiseen panostetaan monella rintamalla. Käytämme tuotteidemme raaka-aineena Outokummun maailman vastuullisimpia ruostumattomia teräksiä sekä laudemateriaaleina ympäristösertifioituja puulaatuja.

Tuotekehityksessä jatkuva laadun kehittäminen ja etenkin puukiukaiden puhtaampi palaminen ovat olleet tärkeimpiä tavoitteitamme jo vuosia. Pitkäjänteisellä tuotekehityksellä ja tutkimuksilla olemmekin päässeet uusimmilla malleilla jo viidenneksen pienempiin ja 70 % pienempiin häkäpäästöihin kuin edellisissä malleissa, Juolahti kertoo.

 

Sähkösaunan energiankulutus

Myös sähkökiukaat kehittyvät koko ajan. Niiden osalta on myös saunojien käyttötottumuksilla vaikutusta saunomisen energiatehokkuuteen.

Kertalämmitteinen sähkökiuas on teholtaan kodin suurin yksittäinen sähkölaite. Sähkösaunassa yli 50 prosenttia sähköstä kuluu saunan esilämmittämiseen ja loput lämmön ylläpitämiseen. Tämän takia sauna kannattaa lämmittää yhdellä kertaa koko perheelle. Turhinta tuhlausta on saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään.

Lämmityskertojen lisäksi saunomisen kesto ja lämpötila vaikuttavat energiankulutukseen. Hyvin toteutettu ilmanvaihto auttaa pitämään tasaisen lämpötilan, jolloin kiukaan termostaatti voidaan säätää pienemmälle tinkimättä hyvistä löylyistä.

 

Vähennä saunomisen sähkönkulutusta näin:

•    Vähennä saunan ilmanvaihtoa, kun aloitat lämmittämisen
•    Lämmitä sauna kerralla koko seurueelle.
•    Saunaan kannattaa mennä heti, kun se on valmis.
•    Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70–80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20–30 %.
•    Sammuta kiuas saunomisen päätyttyä. Jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.
•    Lisää saunan ilmanvaihtoa, kun lopetat saunomisen.
 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo

 

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #sähkönsäästö #piha #lämpö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #lämmitys #puutarha #sisustus #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #osaaminen #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #sähköasennukset #työ #sähkögrilli #sähköverkko #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku