Seuraa kulutusta, tiedät mihin sähköä kuluu

Seuraa kulutusta, tiedät mihin sähköä kuluu

27.01.2023

Monet ovat laskeneet omaa sähkönkulutustaan. Myös lämmin talvi on auttanut osaltaan kulutuksen kurissa pitämisessä. Omaan kulutukseen vaikuttaminen alkaa tiedosta. Kun tietää mihin sähköä kuluu, on siihen helpompi vaikuttaa.

Monet sähkönmyynti- ja -siirtoyhtiöt tarjoavat asiakkaidensa käyttöön sovelluksen tai nettiportaalin, josta näkee, miten paljon sähköä kuluu tunnissa, päivässä, viikossa, kuukaudessa ja vuodessa.

Kun esimerkiksi viikon merkitsee ylös oman kodin sähkönkäytön eli ajat, milloin eri sähkölaitteita tai muita sähköä kuluttavia toimintoja käyttää, on helppoa katsoa jälkikäteen, miten eri asiat vaikuttavat oman kodin sähkönkulutukseen.

Tuntitilastosta näkee hyvin, miten pesukone, kuivausrumpu, astianpesukone tai pölynimuri on vaikuttanut kulutukseen. Myös heräämisajat, valaistuksen kytkemisen, aamiais- ja illallisvalmistelut näkee hyvin tuntitilastosta sekä sen mitä uuni, liesi tai airfryer vaikuttaa kokonaisuuteen.

Tällä tavalla oppii ymmärtämään oman sähkönkulutuksensa ja myös miettimään, voiko itse jollain tavoin vaikuttaa omaan kulutukseensa. Kannattaa hyödyntää yhtiöiden tarjoamat palvelut, joiden käyttö onkin viimeisen vuoden aikana kasvanut merkittävästi.

 

Kaikki sähkönkulutus ei näy

Seuraamalla omaa sähkönkulutusta voi huomata myös, jos joku laite rikkoutuu ja alkaa kuluttaa tavallista enemmän. Näin rikkoutunut laite ei näy yllättävänä kulutuksena seuraavassa sähkölaskussa.

Kaikkea sähkönkulutusta ei näy, vaan vaikuttaa että en ole tuota kuluttanut. Sähköä kuluu kotona aina, vaikka itse on poissa kotoa. Tällaisia huomaamattomampia sähkönkulutuskohteita saattavat olla esimerkiksi kaukolämpötalon kylpyhuoneen lattialämmitys, huoneisto- tai talokohtainen ilmanvaihto sekä muu talotekniikka.

Myös valmiustilassa olevat laitteet kannattaa sulkea. Erilaiset pelilaitteet, tietokoneet sekä muut viihdelaitteet vievät sähköä, jos niitä ei ole kokonaan sammutettu. Suurimmalla osalla kotitalouksista on langaton verkko päällä, vaikka ketään ei ole kotona.

Kun nämä kaikki laitteet sammuttaa ja kytkee vaikka on/off -kytkimellä varustettuun pistorasiaan, jonka laittaa aina off-asentoon kun laitteita ei tarvita, näkyy se kulutustilastossa.

Verkkopalveluyhtiö kerää mittarin ilmoittaman tiedon kodin kulutuksesta ja toimittaa sen myös sähkön myyntiyhtiölle. Sitä mittaritiedoista ei näe, mihin sähkö on kotona kulutettu. Jos seurannassa ilmenee poikkeuksia, kannattaa tarkastaa omien sähkölaitteiden kulutukset, esimerkiksi pistorasiaan kytkettävällä mittarilla.

Sähkömittarit ovat tarkkoja ja mittausvirheet ovat erittäin harvinaisia.

Omaa kulutusta kannattaa siirtää mahdollisuuksien mukaan myös vähäisemmän kulutuksen ja runsaan sähköntarjonnan aikoihin. Tällaisia aikoja ovat useimmiten yöt ja viikonloput. Helpoiten tällaiset ajat löytää seuraamalla sähkön pörssihintoja. Kun sähkö on halpaa, on sitä runsaasti tarjolla.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Kuivata pyykit energiatehokkaasti

Pyykin käsittelyssä narukuivaaminen ulkona on energiatehokkain tapa kuivata pyykki. Se ei kuitenkaan aina onnistu. Narukuivaukseen sisällä ei ole aina tilaa ja lämmityskaudella se vie energiaa sekä tuo kosteutta asuntoon. Nykyaikaiset ilmap...

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kevätaurinko lämmittää ja valaisee

Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko. Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja tuovat lämpöä kotiin. Samalla pienenee energiankulutus.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #sähkönsäästö #piha #testi #vapaalla #valaistus #ilmastointi #sähkö #sisustus #lämmitys #puutarha #sähköpula #kaukolämpö #aurinkopaneeli #pääsiäinen #aurinko #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #tulevaisuus #sähkögrilli #työ #sähköasennukset #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku