Silmukasta neulomisen koukkuun: Neulominen valloittaa nyt nuoret ja vanhat

Silmukasta neulomisen koukkuun: Neulominen valloittaa nyt nuoret ja vanhat

18.11.2022

Tiesitkö jo mikä on Riddari, Strömsö tai vaikkapa lisenssillä suojattu logo-neule? Moni on jo hurahtanut myönteisesti neulomiseen ja etenkin huikean upeat islantilaistyyliset neulepuserot ja suloiset muhkupipot valloittavat nyt sydämiä. Sarjaneuloja saa huikean avun neulekoneesta.

Käsityöt ovat aina olleet suosittuja ja arvossaan, mutta nyt neulomiseen ja virkkaamiseen on iskenyt todellinen buumi. Villi veikkaus on, että joulunajan myyjäisten neulotut myssyt, lapaset, sukat ja säärystimet ovat hittituotteita.

Nyt neulotaan myös yhä enemmän hyvien asioiden puolesta ja kehitetään yhteisöllisyyttä, hifistellään huikeilla malleilla ja tietenkin langoilla ja tunnistetaan katukuvassakin eri maiden ja maidenosien upeita neuletyylejä.

Ja kun yhden silmukan luo – jää helposti koukkuun.

 

Rakkaudesta lajiin

Käsityön freelancer ja tietokirjailija Liisa Avelin kertoo innostuneensa neulomisesta jo pikkutyttönä.

– Äitini ompeli ja neuloi meidän kolmen sisaruksen vaatteita ja innostuin alkuun äidin antamista purkulangoista ja pian langoista kehkeytyi uutta ja käyttökelpoista. Elin nuoruusvuosiani 1960–70 -luvuilla ja olin aivan hurmaantunut kaikista vaatteista. Tuntui, että muoti kehittyi koko ajan todella nopeasti ja käsityön ystävänä tulin lujaa perässä.

Kotona tehtiin melkein kaikki itse. Toki jossain vaiheessa itse tehdyissä asioissa tuli mittakin vastaan.

Kun pikkuinen Liisa vei kouluun aikoinaan äitinsä itse tekemiä karkkeja, niin hän olisi ehdottomasti halunnut ostaa ne kaupasta.

Nyt kaikki itse tehty on oikeastaan suuri rikkaus.

– Kierrätys sopii hyvin myös käsitöihin – kankaisiin ja nappeihin ja hyvä oivallus on myös hyödyntää ne purkulangat ja keriä ne uudelleen. Vanha villapaita voi saada uuden elämän. Tai vanhasta pussilakanasta voi työstää vaikkapa kesämekon.

 

Lankojen ihmeellinen maailma

Neulojat saavat harrastaa todellisessa lankojen ja mallistojen yltäkylläisyydessä.

– Monet erikoislangat voivat olla varsin hintavia ja mikäli meinaa myös myydä itse tehdyn tuotteen, voi langoista kertyä jo huima osuus työn hinnalle.

Avelin kuitenkin haluaa muistuttaa, että terveellinen kohtuus on hyvä kaikessa, vaikka hifistelyäkin voi toki kokeilla.

– Olen itsekin kokeillut kaikenlaisia lankoja. Kokemuksen kautta ovat sitten valikoituneet ne suosikit. Villalankojakin on hyvin eri tarkoituksiin sopivia.

Tällä hetkellä Avelinin mukaan Islannista ja Norjasta tulevat ”kuumimmat” perinneneulebuumit. Myös Suomessa on monia taitavia neulesuunnittelijoita.

Neulojat hakevat malleista usein tietynlaista maanläheisyyttä, luonnon kosketusta ja värien harmoniaa. Lankoja ostaessa moni miettii esimerkiksi eläinten oikeuksia, lankatehtaiden työntekijöiden työskentelyolosuhteita ja lankakerien tuoteselosteet katsotaan tarkasti. Tietoa on onneksi hyvin saatavilla.

– Arvostan suomalaista lampaanvillaa kovasti. Nykyään on saatavilla upeita käsinvärjättyjäkin lankoja. Alpakan villa on ehkä kuitenkin se ihan ykköseni pehmeydessään.

– Se onkin yksi neulojan vaikeimmista asioista – päättää neuleen värimaailma, sillä värien skaala on todella laaja.

 

Lapaset voi huovuttaa pesukoneessa muun pyykin joukossa. Halutessa pesuainetta voi laittaa vähän joukkoon. Sopiva ohjelma ja lämpötila on kokeiltava. Useimmiten lapaset huopuvat hyvin 40–60 asteen lämpötilassa.

 

Islannista ja Norjasta

Islantilaisten kaarrokeneuleiden buumi on myös konkarineuloja Liisa Avelin sydäntä lähellä.

– Neuloin ihan ensimmäiseksi huovutetut lapaset. Lankana oli Istexin Léttlopi. Islantilaisen lampaanvillalangan erikoisuus on, että se on kehrätty kahdesta eri kuidusta: pehmeästä ja lyhyemmästä alemmasta karvasta sekä pidemmästä ja paksummasta päällimmäisestä karvasta.

Lanka on hänen mielestänsä karheahkoa, mutta myös lämmittävää ja hengittävää.

– Léttlopi ja sen paksumpi sisarlanka Alafosslopi ovat parhaimmillaan ulkokäyttöön neulotuissa vaatteissa. Neule ei pelkää pientä tihkusadettakaan.

 

Neulekoneiden järisyttävät mahdollisuudet

Löytyykö vintiltäsi tai kellarista aarre nimeltä neulekone?

Ihan huippua vielä on, jos kone toimii tietokoneavusteisesti, jolloin erilaisten kuvioiden määrä on suorastaan loputtoman huikea. Myös nopeudessa koneavusteinen neulonta on omaa luokkaansa. Sähkökäyttöistä neulekonetta voi säilyttää vaikkapa sängyn alla ja jos tällaisen aarteen aikoo hankkia, niin koneiden ominaisuuksiin kannattaa perehtyä.

Neulekonemerkkejä ovat muun muassa Brother, Passap ja Toyota – sillä ”ajaa” vaikka neulerallin mestariksi kotitallissa. Liisa Avelin sanoo, että neulepaita valmistunee tunneissa, mutta tarkkana on oltava ja kaava, laskelmat ja mallitilkku kannattaa aina tehdä. Neulekoneessa on perustasolla 200 neulaa ja alatasolla toiset mokomat.

– Kerrostaloasuntoonkin sopii neulekone, joskin siitä lähtee kyllä ihan tuntuva äänikin. Kuulonsuojaimetkaan eivät ole pahitteeksi.

Neulekoneen käyttö voisi sopia myös henkilölle, jolle on kova kiinnostus tekniikkaan ja tietokoneisiin ja samalla sitten hoituisi myös neuleiden työstö. Neulekoneen ”ohjaksiin” ei kannata ihan pelkällä ohjekirjalla lähteä vaan saada tuntumaa kurssin kautta tai kokeneelta koneenkäyttäjältä.  

 


Tietokoneavusteinen neulekone on mahdollisuuksiltaan huikea ja nopea.  Tähän liittyvä kirja löytyy nimellä: Kelkka, läppäkoukku, silmukka. (Painatuskeskus/Liisa Avelin)

 

Yhteisöllisyyttä ja helppoutta

Käsinneulonnan vasta-alkajalle Liisa Avelin suosittelee helppoja malleja ja projekteja, joista saa sujuvasti onnistumisen iloa.

– Esimerkiksi supersuositut niin sanotut muhkupipot valmistuvat konkarilta parissa tunnissa ja aloittelijakin selviää peruspiposta tuskailematta isoilla puikoilla ja vaikkapa yhtä väriä käyttäen.

 

Somekansa käy kuumana

Mitä lähemmäksi joulunaika tulee, sitä enemmän somekansa esittelee upeita malleja, myy ja ostaa.

– Esimerkiksi minun mallejani ja ohjeita voi käyttää omiin töihin. Jos neuloja on kiinnostunut kaupallisesta yhteistyöstä, kannattaa ottaa yhteyttä. Mallieni käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty ilman lupaani.

Liisa Avelin sanoo, että tekijäoikeuksia noudatetaan yhä paremmin, mutta aika ajoin kuvissa ja myynnissäkin näkyy neuleita, joiden kuvioita on vain hiukan viilattu alkuperäisestä ja alkuperäinen malli on tunnistettavissa.

Kun miettii neulonnan filosofiaa esimerkiksi logo-neuleiden osalta, pohtii Liisa Avelin, että yksi tavoite voi olla mahdollisimman autenttinen logo vaikkapa olutmerkistä tai karkista ja osoittaa näin oma taitavuus.

– On myös hienoa, että kaupalliseen tarkoitukseen on ostettavissa lisenssejä, jolloin myös brändia edustavien neuleiden myynti kotikutojien pieneen sarjatuotantoon on mahdollista. Erilaiset kilpailut taas pistävät luovaa osaamista tosissaan esille ja lopputuloksena on taas lisää upeita taidonnäytteitä muidenkin iloksi.

Lähes kaikki logot ja brändit saattavat siis päätyä nykyään myös neuleiksi ja ei ehkä uskoisi, mutta neuleiden äärellä juuri nämä tekijäoikeudet, kopiot tai piraattikopiot ovat todella herkkiä keskustelunaiheita eri näkökulmista.

– Neulominen kannattaa pitää kuitenkin järjen rajoissa, että se on itselle mieluisaa, rentouttavaa ja esimerkiksi keho ei rasitu liiaksi. Neulomisen tai muun käsityön vastapainona nautin esimerkiksi lukemisesta, vapaaehtoistyöstä Fidassa, ystävien tapaamisesta, kesämökin pienistä kunnostustöistä ja matkustamisesta.

 

Moikataan kun tavataan

Jos motoristit ja vaikkapa autoharrastajat moikkaavat toisiaan tien päällä, niin myös kaarrokevillapaidat päällä kulkevat saattavat moikata toisiaan Lapin hangilla.

– Vaikka olen seurannut neulealaa vuosikymmenet ja nähnyt buumien tulevan ja menevän, yhä saatan kuitenkin katseella bongata vaikkapa Lapissa nähdyt villapaidat ja ei sitä tiedä, vaikka jokin ihan extra erikoinen ”kävelisi” vastaan.

Entä mitä suosittelisit neulottavaksi juuri nyt?

– Villasukat ovat nyt hyvin trendikkäät ja lämmittävät, kun energiansäästöasiatkin ovat hyvin ajankohtaisia.

 

Näistä puhutaan:

RIDDARI: Se on suomeksi ritari ja tarkoittaa neulomisessa islantilaista kaarrokekuvioitua neulepaitaa

STRÖMSÖ: Kaarrokekuvioitu neulepaita, jonka innoituksena ovat olleet idyllisen Strömsön huvilan kuistin puuleikkaukset

NEULEKONE: on kone, jolla valmistetaan langasta neuleita. Neulekoneet eroavat toisistaan sen mukaan, miten paksuja lankoja koneilla voi neuloa, millaisia neuloksia niillä voidaan neuloa sekä miten neulosmallit valitaan tai ohjelmoidaan. Neulekone voi olla käsi- tai sähkökäyttöinen.

 

Neulomisessakin pätevät tekijänoikeudet

Esimerkiksi Marimekon kuosit ja logot ovat Suomessa ja maailmalla hyvin tunnettuja, ja niihin kohdistuu  immateriaalioikeudellinen suoja, joka tarkoittaa yksinoikeutta niiden kaupalliseen hyödyntämiseen. Suoja kohdistuu myös niihin liittyvään maineeseen ja tunnettuuteen.

Marimekko on käyttänyt runsaasti resursseja logojensa ja kuosiensa suojaamiseen muun ohella tavaramerkkeinä. Lisäksi Marimekolla on yksinomainen oikeus hyödyntää sen kuoseihin liittyviä tekijänoikeuksia, minkä takia sillä on oikeus kieltää kolmansia tahoja valmistamasta niistä kappaleita ja saattamasta niitä yleisön saataviin muuttamattomana tai muutettuna.

Immateriaalioikeuksiaan suojellakseen Marimekko ei voi sallia sen logojen ja kuosien kaupallista hyödyntämistä eli tuotteiden valmistamista kaupallisiin tarkoituksiin, kuten myyntiin. Itselleen tai lahjaksi voi toki tuotteita tehdä. Lähde: Roschier Brands Asianajotoimisto

 

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Liisa Avelin/arkisto ja Sofia Virtanen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #lämmitys #sisustus #kaukolämpö #sähköpula #aurinko #energiantuotanto #aurinkopaneeli #pääsiäinen #osaaminen #tulevaisuus #sähköpalo #kesämökki #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähköauto #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #kotivara #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #hiilijalanjälki #sähköverkko #sahkolasku