Sosiaalista mediaa ja digipalveluja ajatuksella

Sosiaalista mediaa ja digipalveluja ajatuksella

19.09.2022

Sosiaalinen media ja digitaaliset palvelut ovat osa ihmisten jokapäiväistä elämää. Sähköiset alustat tarjoavat runsaasti tietoa, palveluita, viihdettä sekä yhteisöllisyyttä. Digitaaliset palvelut tuovat ympäristön kannalta myönteisiä vaikutuksia, mutta ne vievät myös usein turhaan energiaa ja lisäävät kierrätystarvetta.

Digitaaliset palvelut ja sosiaalinen media ovat erottamaton osa ihmisten elämää. Palvelujen digitalisoitumisella on ympäristön kannalta myönteisiä vaikutuksia, mutta laitteiden määrän ja käytön lisääntyminen näkyy kotitalouden sähkölaskussa.

Viihde-elektroniikan ja mobiililaitteiden haasteena on lyhyehkö käyttöikä ja kierrätysjärjestelmän ulkopuolelle päätyvä elektroniikkajäte tuo mukanaan merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Viihde-elektroniikkaa ja mobiililaitteitta hankkiessa on hyvä miettiä niiden todellista käyttötarvetta ja miettiä keinoja niiden käyttöiän pidentämiseen. Asianmukainen kierrätys takaa arvokkaiden raaka-aineiden uudelleen käytön.

 

Mittavat kerrannaisvaikutukset

Yksittäisen käyttäjän osalta viihde-elektroniikan ja digitaalisten palvelujen kulutus on usein pientä, mutta kerrannaisvaikutukset nostavat kulutusta merkittävästi. Sähköisten palvelujen todellista kuormittavuutta on vaikea havaita, kun omalla laskulla näkyy vain laitteen käyttämä sähkö.

Energiaa kuluu paljon myös sisältöjen tuotannossa, palvelinkeskuksissa ja tiedonsiirrossa, mutta niiden ympäristövaikutusten vertailu ja konkretisointi on vaikeaa.

Viihdelaitteiden käytön energiatehokkuus on jokaisen käyttäjän käsissä.

Pelkästään meillä Suomessa säästettäisiin arviolta 1800 sähkölämmitteisen omakotitalon kulutuksen verran energiaa, jos suomalaiset sulkisivat verkkopäätteensä eli modeeminsa kahdeksaksi tunniksi joka päivä. Lisäksi jatkuvasti päällä olevat mobiililaitteiden sovellukset kuluttavat energiaa, vaikka itse laite ei olisi aktiivinen.

Kokonaisuutena puhutaan jo merkittävästä kulutuksessa. Kulutusta on helppo pudottaa jo sammuttamalla sovellukset ja ohjelmat, kun niitä ei käytä, sekä sallimalla paikannuksen vain sovellusten päällä ollessa. Myös tietokone on järkevää sammuttaa lepotilan sijaan aina kun laitetta ei käytä.

 

Vinkit somen ja viihde-elektroniikan käyttöön

1. Hanki tarpeeseen ja kierrätä oikein

Luonnonvarojen ehtymisen ja ympäristökuormituksen kannalta on tärkeää hankkia vain laitteita, joita todella tarvitsee! Mieti jokaisen laitteen kohdalla, tarvitsetko sitä. Punnitse myös laitteiden käyttöikää, kannattaako esimerkiksi älypuhelinta vaihtaa vain vaihtamisen ilosta? Huolehdi aina vanhan, käytöstä poistetun laiteen asianmukaisesta kierrätyksestä.

2. Jaa ja käytä sisältöjä ajatuksen kanssa

Oletpa sitten uutisfriikki tai jonkin asian innokas harrastaja, huomioi, että tiedon siirron määrä vaikuttaa digitaalisten palvelujen energiankulutukseen. Raskas tietosisältö kuten video, kuormittaa enemmän kuin pelkkä tekstipostaus.

3. Kirjaudu ulos sovelluksista selailun päätyttyä

Monet sovellukset ovat jatkuvasti palvelinyhteydessä, vaikka tarvetta ei olisikaan. Kirjaudu palveluihin vain tarpeen mukaan ja kirjaudu aina ulos käytön päätyttyä.

4. Sulje laitteet aina, kun et käytä niitä

Mieti myös tarvitseeko modeemi olla päällä silloin, kun et ole kotona tai nukut? Jos kaikki suomalaiset sulkisivat nämä verkkopäätelaitteensa kotona 8 tunniksi vuorokaudessa, sähköä säästyisi noin 1 800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran.

5. Iloitse ja hyödy digitaalisista sovelluksista

Iloitse ja hyödy somen ja digitaalisten sovellusten tarjoamista mahdollisuuksista säästää muussa energiankulutuksessa. Etäneuvottelu on erittäin energiatehokas ja samalla aikaa säästävä tapa pitää palaveria. Myös yhteydenpito kaukana asuviin läheisiin on verkon kautta helppoa ja edullisempaa kuin matkustelu.

Tarvitsemme kaikesta huolimatta myös ihka oikeaa vuorovaikutusta kasvokkain ja sataprosenttisesti läsnäoloa, aina mahdollisuuksien.

 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiansäästö #energiavinkki #kotona  

Seuraa kulutusta, tiedät mihin sähköä kuluu

Monet ovat laskeneet omaa sähkönkulutustaan. Myös lämmin talvi on auttanut osaltaan kulutuksen kurissa pitämisessä. Omaan kulutukseen vaikuttaminen alkaa tiedosta. Kun tietää mihin sähköä kuluu, on siihen helpompi vaikuttaa.

#kotona #sähkönsäästö  

Sähkön käyttöä kannattaa säädellä

Sähkön käytön ohjaaminen sopiviin kulutushetkiin tasaa sähkön hintahuippuja jatkuvaa säästämistä tehokkaammin. Onkin tärkeää, että jokainen tuntee oman kulutuksensa ja sen, miten se muodostuu vuorokauden eri aikoina.

#astettaalemmas #energiansäästö #energiavinkki #kotona  

Tietoa vaihteleviin sähkötilanteisiin

Vuoden ensimmäinen viikko toi pakkaset koko Suomeen. Näistä pakkasista selvisimme helpolla tuulisen kelin ja muun tuotannon huipputehojen ansiosta. Talven aikana tällaisissa tilanteissa punnitaan meidän kaikkien kyky sopeutua kulutushuippuj...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #energiatehokkuus #turvallisuus #astettaalemmas #viihde-elektroniikka #hyvinvointi #testi #piha #lämpö #ilmastointi #sähkönsäästö #energiansäästö #valaistus #sisustus #puutarha #vapaalla #sähköpula #sähkö #pääsiäinen #sähköpalo #kaukolämpö #työ #osaaminen #sähköasennukset #sähkögrilli #lämmitys #sähkönsiirto #kesämökki #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #kolumni #tulevaisuus #ilmastonmuutos #sahkolasku