Suuri puhallus

Suuri puhallus

22.09.2022

Lehtipuhallin, tuo melua ja tunteita herättävä laite ei olekaan maineensa veroinen melunaiheuttaja. Laitteiden sähköistyminen on poistanut tämän ikävän puolen ja akkukäyttöisiä laitteita löytyy myös ammattikäyttöön, kotipihoista puhumattakaan.

Lehtipuhallin on huonosta maineestaan huolimatta hyödyllinen työväline. Akkukäyttöinen lehtipuhallin on kätevä, kun hankkii riittävän tehokkaan laitteen.

”Turhake” – tällä nimellä kutsuttiin takavuosina polttomoottorikäyttöisiä lehtipuhaltimia. Laitetta pidettiin turhanpäiväisenä metelöitsijänä. Akkukäyttöinen lehtipuhallin on kuitenkin toista maata. Sen käyttö on helppoa ja yksinkertaista. Laite auttaa lehtien keräämisessä – kunhan työhön valitsee riittävän järeän pelin.

Laitteen valintaan vaikuttaa se, minkälaisella pihalla puhallinta käytetään, minkälaisia puita pihalla kasvaa ja kuinka paljon puhallettavia lehtiä pihalle kertyy. Kokeilimme 2000 neliön tontilla Husqvarna 525iB -lehtipuhallinta, joka toimii 36 voltin akulla.

Tontilla on kaksi taloa. Pihan komistus on yli 70 vuotta vanha valtava vaahtera. Suuren vaahteran lisäksi pihalla kasvaa pari pienempää vaahteraa, suuri tammi ja useita koivuja. Takapiha rajoittuu metsään, josta tuuli roiskii pihalle muun muassa pihlajanlehtiä.

Suurin osa pihasta on perinnenurmikkoa. Nurmikko leikataan kesällä säännöllisesti, mutta syksyllä lehtien putoilemisen aikaan se pääsee kasvamaan tavanomaista pidemmäksi.

Tämä oli lähtökohta, kun ryhdyimme kokeilemaan lehtipuhallinta. Koko edeltävä viikko oli sateinen ja vielä lauantaiaamuna satoi. Kun sade taukosi ilmapäivällä, ryhdyimme toimeen.

 


Suurella pihalla lehdet voi pöllyttää lehtipuhaltimella pressun päälle. Pressun avulla lehdet on helppo kuljettaa kompostiin.

 

Tehoa ei ole koskaan liikaa

Märät vaahteranlehdet ovat vaikeita. Märkinä ne muodostavat limaisia laattamaisia kerrostumia nurmikon päälle. Jos sää pysyy pidempään sateettomana, käpristyvät myös vaahteran lehdet kerälle.

Lehtipuhaltimen puhallusvoima perustuu siihen, kuinka paljon ja millä nopeudella ilmaa virtaa putken läpi. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa laitteissa puhallinputken koko on myös peruslaitteita suurempi. Siksi ammattilaitteiden ilmanvirta on huomattavasti suurempi ja puhallusvoima suurempi.

Puhallusvoimaan vaikuttavat myös moottorin teho ja akun kapasiteetti. Mitä voimakkaammin puhallin työntää ilmaa ulos, sitä enemmän moottori kuluttaa virtaa ja sitä nopeammin akku tyhjenee. Halvimmissa peruslaitteissa putki on ohut ja putken päätä on supistettu, jotta ilmavirta saadaan kovemmaksi. Tämä ei kuitenkaan jaksa siirrellä isoa kasaa lehtiä, kuten ammattilaitteilla voidaan tehdä.

Märät vaahteranlehdet lähtevät vielä liikkeelle, kun 36 voltin puhaltimella pöllyttää sopivasti. Yhtään liikaa tehoa ei 36 voltin akulla varustettu puhallin kuitenkaan tarjoa märkien vaahteranlehtien pöllyttämiseen märällä nurmikolla. Puhaltimessa on turbo-kytkin, jolla potkua saadaan lisää, mutta se kuluttaa akun nopeasti tyhjäksi.

 


Tarjolla on myös suurempia ammattilaitteita, joissa sekä iso akku että puhallinmoottori on puhaltajan selässä. Näissä laitteissa saadaan huomioitua paremmin työergonomia ja pitkät käyttöajat.

 

Työtavat ratkaisevat

Lehtipuhaltimella ei kannata työntää varsinkaan kosteita lehtiä pitkiä matkoja. Työ nopeutuu ja helpottuu, jos keskelle pihaa levitetään pressu, jonka päälle lehdet puhalletaan joka suunnasta. Koska pressu liukuu helposti pitkin pihaa, voi sen avulla kiskoa suuriakin lehtimääriä kompostikasalle. Pressu siirretään uuteen kohtaan sitä mukaa, kun piha puhdistuu.

Jos lehtitalkoissa on mukana enemmän ihmisiä, niin osa tekee töitä todennäköisesti haravalla. Puhallinta käyttävä voi auttaa haravamiestä pöllyttämällä lehtiä samalla, kun haravamies haravoi niitä pressun päälle. Etenkin suuremmat lehtimäärät liikkuvat tällä tavalla kätevästi.

Puhaltimella voi myös koota pieniä lehtikasoja eri puolille pihaa, josta ne siirretään pressulle.

 

Akkujen tarve vaihtelee

Lauantaina käytimme lehtipuhallinta neljä tuntia. Akkuja ja latureita tarvitaan useampia, jotta työtä voi tehdä keskeytyksettä. Akun kesto jatkuvassa työssä on noin puoli tuntia. Eri laitevalmistajien kesken on eroja, joten tämä kannattaa tutkia ennen kuin tekee hankintapäätöksen.

Kannattaa kuitenkin muistaa, etteivät annetut toiminta-ajat vastaa yleensä tositilannetta ja käyttöaika selviää vain todellisessa käytössä. Valmistuksen laadukkuus vaikuttaa myös laitteen ja akkujen kestoikään. Työkaluissa kannattaa panostaa laatuun.

Pikalaturilla akku latautuu reilussa puolessa tunnissa, mutta tavanomainen laturi tekee työtä hitaammin. Myös laturin latausnopeutta on syytä pohtia ennen laitteen hankintaa. Ihanteellista olisi, jos toinen akku ehtisi latautua siinä ajassa, kun toisella akulla tehdään töitä. Näin ei aina ole. Siksi voi olla paikallaan hankkia kaksi laturia ja kolme akkua.

Jatkoimme työtä vielä sunnuntaina kolmisen tuntia. Lämpötila oli yön aikana käväissyt pakkasen puolella, joten märät lehdet olivat aamulla mukavan rapsakoita. Jäätyneiden vaahteranlehtien pöllyttäminen sujuikin helposti.

 

Akkukäyttöinen lehtipuhallin painaa reilut kolme kiloa.

Akku irtoaa painamalla akun sivuilla sijaitsevia
klipsejä, jonka jälkeen akun voi vetää irti.

 

Naapurisopu säilyy

Akkukäyttöinen lehtipuhallin on polttomoottorikäyttöiseen serkkuunsa verrattuna hiljainen. Husqvarna 525iB tuottaa ääntä mittausten mukaan reilut 90 desibeliä. Naapurisopu säilyy, vaikka puhaltimella pöllyttäisi lehtiä sunnuntaina.

Laite painaa noin kolme kiloa. Kun laite on tasapainotettu sopivasti, ei laitteen kanniskelu pihalla ole rasittavaa, vaikka urakka kestäisikin tunteja. Husqvarnan laitteessa akut voi vaihtoehtoisesti sijoittaa vyöhön, jolloin itse laite kevenee.

 

Kannattaako investoida?

Riittävän tehokkaasti puhaltava lehtipuhallin ei ole aivan halpa investointi, mikäli samalla hankitaan useampi akku ja laturi. Oleellista onkin miettiä sitä, minkälainen laite olisi juuri minulle sopiva. Mitä suurempi piha ja mitä enemmän lehtiä – sitä enemmän tarvitaan myös puhallustehoa. Muuten haravamies vie puhaltimesta voiton ja laite on hukkainvestointi.

Mitä muuta lehtipuhaltimella voi tehdä kuin kerätä lehtiä syksyllä pihalta? Käytäviltä ja laatoilta voi puhaltaa hiekkaa ja pölyä, katoilta ja räystäskouruista voi pöllyttää roskia – betoniset hulevesikourutkin voi putsata puhaltimella. Kannattaakin miettiä, mitä kaikkea lehtipuhaltimella voi tehdä.

Mitä enemmän laitteelle keksii käyttöä, sitä kannattavampi hankinta on.

Kokeiltavana ollut, ammattikäyttöönkin sopiva Husqvarna on turvallinen hankinta. Teho riittää, laite on käyttöä varten tasapainotettu, tekniikka toimii ja laatuvaikutelma on hyvä. Ammattikäyttöön löytyy myös järeämpiä laitteita, jotka saavat virtansa akkurepusta. Näin esimerkiksi kaupunkien puisto-osastot ja kiinteistöhuollon ammattilaiset pystyvät toimimaan pidempään ja isommilla alueilla asukkaita ja kaupunkilaisia häiritsemättä.

 

Ylimmästä napista puhallin käynnistyy. Vasen
nappi alhaalla lukitsee puhalluksen, jotta liipaisinta
ei tarvitse painaa jatkuvasti. Oikea nappi alhaalla
käynnistää turbopuhalluksen.

Puhallin käynnistyy liipaisimesta. Liipaisin on kevyt ja herkkä, joten sen avulla voi säädellä myös laitteen puhallusvoimaa.

 

 

Isommassa akussa on enemmän käyttöaikaa, mutta
se painaa myös enemmän.
Pikalaturi lataa isomman akun vajaassa tunnissa.

 

Vyöhön voi halutessaan kiinnittää kaksi akkua – silloin laite kevenee huomattavasti. Vyöhön kiinnitetty akku kytketään laitteeseen kaapelilla.

 

Teksti, testit ja kuvat: Petri Sallinen ja Ari J. Vesa

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #hyvinvointi #kodinkone #kotona #resepti  

Nokkonen on maistuvaa superfoodia

Nokkosen tunnistaa helposti ja se on kätevästi leikattavissa mukaan kotikeittiöön. Nokkonen muistuttaa maultaan vähän pinaattia. Lempeä nokkonen sopii esimerkiksi lettuihin ja piirakoihin.

#energiatehokkuus #kodinkone #kotona #ympäristö  

Fiksua vaatehuoltoa

Vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyyn mukaan laitamme pesukoneeseen vaatteita, jotka eivät sinne kuulu. Pesukoneelle on hyviä vaihtoehtoja. Vaatehuollon voi tehdä myös energiapihisti ja ekologisilla menetelmillä.

#energiatehokkuus #kotona #laiteuutuudet #viihde-elektroniikka  

Älyä teräväpiirtoviihteeseen

Tekoäly on mukana myös viihde-elektroniikassa. Samsung Neo QLED 4K QN95D sisältää NQ4 AI Gen2 -suorittimen, joka edustaa Samsungin parasta teknologiaa tekoälypohjaisissa 4K-televisioissa.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #valaistus #sähkö #ilmastointi #puutarha #sisustus #lämmitys #sähköpula #kaukolämpö #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinko #aurinkopaneeli #tulevaisuus #osaaminen #sähköpalo #sähköasennukset #sähkögrilli #työ #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ympäristö #ilmastonmuutos #sahkolasku