Syksyn 2020 sisustustrendeissä näkyy luonnon arvostus

Syksyn 2020 sisustustrendeissä näkyy luonnon arvostus

25.09.2020

Syksyn 2020 sisustustrendeissä pääsevät valloilleen lämpimät pähkinän sävyt ja 50-luku. Pesämäisyys ja kaarevat muodot ovat tulleet takaisin. Luonnon arvostus näkyy puun suosimisessa sisustuksessa, tekstiilien kuoseissa ja ekologisessa ajattelussa.

Tämä syksy ja alkava talvi ei suinkaan näytä valkoiselta, harmaalta eikä juurikaan enää teollisuushenkiseltä vaan nyt on lämpimien sävyjen aika.

Sisustussuunnittelija SI ja fengshui-konsultti Eeva-Riitta Halonen kertoo, että puulajeista tammen tilalle tulee lämmin pähkinän sävy.

– Pyöreät muodot, kaarevat linjat ja pesämäisyys näkyvät irtokalusteissa, jotka henkivät nyt vahvasti 50-lukua.


Kuvassa: Samettiverhoiltu Nordform sohva Boel, 583 €, Ellos. Sessakin Splendor valaisimessa on mielenkiintoisia muotoja, 357 €, LightShop.com. Messinginvärinen Dorsia-lattiavalaisin, 149 €, Ellos. Macrame-rahi on luonnonjuutista käsin punottu, siinä on macrame-tyylinen puuvillakoristelu, 89,90, Asko.

 

Ekologisuutta ja remonttia

Eeva-Riitta Halosen mukaan ekologisuus eli päästövapaat, pitkäikäiset ja kierrätettävät tuotteet sekä kotimaisten tuotteiden ja aitojen luonnonmateriaalien arvostaminen näkyy nyt yhä useimmin valinnoissa. kotimaisuus ja suomalaisen työn tukeminen on arvossaan.

– Koronakauden aikana myös kodin kohentaminen remontoimalla on näin näppituntumalla innostanut ihmisiä.

Moni on ollut etätöissä ja aikaa sekä ”silmää” on ollut kodille tai loma-asunnolle ihan eri tavalla. Sisustussuunnittelijan työssä se on näkynyt etäpalvelujen kysynnän lisääntymisenä, kun yksittäisiä huoneita halutaan uudistaa tai työtilan ”raivaaminen” kotoa on tullut ajankohtaiseksi.

Halonen sanoo, että puun lisäksi esimerkiksi kulta, messinki ja kupari ovat trendikkäitä. 

Pienesineissä lasi tuo elävyyttä ja keventää sisustuksen visuaalista ilmettä.

Sametti näkyy nyt etenkin verhoilukankaissa ja koristetyynyissä.

 

Viherkasveilla väriä ja kodikkuutta

– Vihersisustaminen on trendikästä ja tärkeä osa sisustusta. Etenkin pyöreälehtiset kasvit ja heinät valloittavat kodin.

Syksyn edetessä myös kasvivalaisimet otetaan käyttöön ja uudenajan vesiviljelylaitteilla kasvatetaan hyötykäyttöön yrttejä ja ylläpidetään kaupan ruukkusalaatteja.

Eeva-Riitta Halosen mukaan syksyn ja alkavan talven matoissa on pehmeyttä. Ne ovat nyt vaaleita ja yksivärisiä tai graafisesti kuvioituja. Mukavasti äänieristystä ja näyttävyyttä tuovat ryhdikkäät nukka- ja ryijymatot.

– Lämmin väriskaala kodissa on nyt niin sanotusti IN. Värimaailma ammennetaan syksyisestä luonnosta. Ruskean eri sävyt saavat seuraukseen viininpunaisen ja metsänvihreän. Kesän suosikkiväri kirkas keltainen taipuu nyt sinapinkeltaiseen ja okraan.

 


Asunnossa näkyy taitavasti toteutettu epäsuora valaistus alaslasketun katon avulla. Kuvassa on tason päällä suosittu Flosin valaisin – opaalilasia ja messinkiä.


Valaistus on taas ajankohtaista

Kuluneen kesäkauden jälkeen valaistus on taas varsin ajankohtaista.

– Kodin valaistuksessa käytetään yhä enemmän epäsuoraa valoa esimerkiksi seinään kiinnitettävien valolistojen avulla.

Jo muutaman vuoden aikana valaisimissa on ollut vahvasti teollisuushenkinen leima, mutta nyt valaisimet ovat keveitä. 

– Lasi ja messinki ovat hallitsevia materiaaleja. Kirkkaan lasin ohessa näkyvät vahvat värit. On tärkeää miettiä valaisimen käyttötarkoitus ja valita valaisin sen mukaan.

Eeva-Riitta Halonen sanoo, että uudisrakennuksen tilasuunnittelussa energiatehokas valaistus on tärkeä näkökulma. On myös hyvä, että oleskelu- ja työtiloihin saadaan mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Valaistuksen himmennys langattomasti tarpeen mukaan lisää asumisviihtyvyyttä ja monikäyttöisyyttä.

Sisustustakat ovat tulleet yhä suositummiksi varsinkin kerros-, rivi- ja paritaloihin. Valikoimissa on paljon sähköllä tai bioetanolilla toimivia takkoja hämärien iltojen iloksi.

 

Skannon Gloster Cocoon -lyhtyvalaisin,
noin 600 €, tarkemmat tiedot ja hinnat 
myymälöistä.

Unen laatu edistää hyvinvointia

– Yksi tärkeimmistä sijoituskohteista kotona on sänky, jossa vietetään aikaa noin kolmasosa vuorokaudesta.

Unenlaatu vaikuttaa Halosen mukaan hyvinvointiin.

– Jos on tiukka budjetti, kannattaa sijoittaa laadukkaisiin sijauspatjoihin ja vuodevaatteisiin.

Trendikkäitä ovat hänen mukaansa esimerkiksi puuvillasatiini ja silkki. Nyt saavat lakanatkin kiiltää.

– Jo pelkästään pussilakanoiden vaihtamisella saa kotiin uutta ilmettä. Myös sopiva tyyny on hyvä ja edullinen investointi.

Oikealla tyynynvalinnalla voi myös helpottaa muun muassa niskan alueen vaivoja ja on hyvä muistaa, että tyyny ei ole vain tyyny vaan osana nukahtamiseen ja nukkumiseen liittyvää kokonaisuutta.


Terassi on säiden armoilla

– Syysparvekkeelle tai -terassille suosittelen säänkestävää kangasta. Esimerkiksi tekninen Sunbrella-kangas hylkii likaa, kosteutta ja hometta. Lisäksi siinä on erinomainen valonkesto. Kangas sopii niin verhoiluun kuin verhoiksikin. Saatavilla on myös valmiita tuotteita.

– Trendikkäät monivuotiset kasvit ja heinät kauniissa ruukuissa lisäävät kodikkuutta.

 

Lämmitys lisää käyttöaikaa

– Terassilämmitin jatkaa parvekkeen tai terassin käyttöaikaa. Pienelle lasitetulle parvekkeelle riittää pienitehoinen infrapunalämmitin.

Lämmitintä valitessa on hyvä perehtyä asiantuntijan kanssa lämmitettävän pinta-alan kokoon ja miten lämpö pysyy parvekkeella tai terassilla. Myös kosteutta ja sään vaihtelua kestävillä ulkotiloihin tarkoitetuilla matoilla tai lattiaritilöillä voidaan eristää parvekkeen ankea betoninen lattia.

 

Tilanjakaja Jules voi rajata esimerkiksi työtilan kotona, 249 €, Ellos.
 

Etätyötilaa tarvitaan yhä enemmän

– Etätyön lisääntymisen myötä kodista pitäisi nyt löytyä rauhallinen tila työntekoon, jolloin tilan ja kalusteiden muunneltavuus korostuu.

Eeva-Riitta Halonen sanoo, että jos kotona on jo erillinen työhuone, kannattaisi sinne hankkia säädettävä työpöytä, jolloin sen ääressä olisi mahdollista työskennellä seisaaltaankin.

Esimerkiksi sähkökäyttöisiä säädettäviä pöytiä on myös valikoimissa jonkin verran.

– Aina ei ole mahdollisuutta erilliseen työskentelytilaan, jolloin työpöytänä toimii esimerkiksi ruokapöytä.

 

Hyvin suunniteltu valaistus

– Valaistukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota – näin vältetään näyttöpäätteeseen kohdistuva häikäisy ja silmien rasitus.

Työhuoneen tai työskentelytilan valonlähde eli nykyään Halosen mukaan yleensä LED-lamppu tulisi olla värilämpötilaltaan vähintään neutraali eli 4000 kelviniä.

– Suosittelen samaa värilämpötilaa tilan kaikkiin valonlähteisiin, jolloin valaistus on silmille miellyttävämpi. Tilan ääniä voi tarvittaessa vaimentaa pehmeillä materiaaleilla eli tiivispintaisilla verhoilla, tiheänukkaisella matolla tai akustiikkataululla.

 

Syksy on hyvä vuodenaika

– Syksy on lempivuodenaikani. Ilman viiletessä katson kotiani uusin silmin ja haaveilen uusista hankinnoista. Pidän erityisesti kauniista valaisimista, jotka eivät kuitenkaan saa häikäistä.

– Kodista on tullut yhä tärkeämpi – osittain myös olosuhteiden takia. Koti merkitsee turvaa ja sitä tukee irtokalusteiden pesämäinen muoto.

– Mieltä rauhoittavat maanläheiset värit ja toisaalta piristävät kirkkaat värit.


Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: valmistajat
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

#energiatehokkuus #hyvinvointi #kodinkone #kotona #resepti  

Nokkonen on maistuvaa superfoodia

Nokkosen tunnistaa helposti ja se on kätevästi leikattavissa mukaan kotikeittiöön. Nokkonen muistuttaa maultaan vähän pinaattia. Lempeä nokkonen sopii esimerkiksi lettuihin ja piirakoihin.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #piha #lämpö #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #sisustus #lämmitys #sähköpula #kaukolämpö #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinko #aurinkopaneeli #tulevaisuus #osaaminen #sähköpalo #sähköasennukset #sähkögrilli #työ #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ympäristö #ilmastonmuutos #sahkolasku