Syksyn tv-sesonki saapuu

Syksyn tv-sesonki saapuu

17.09.2021

Syksyn tuo taas houkuttelevat tv-tarjoukset kauppoihin. Black Friday ja Cybermonday -alennuksia odotellessa onkin aika katsastaa tarjontaa.

Tänä vuonna on ollut havaittavissa selvä muutos tv-alalla. Aivan uusia teknisiä innovaatioita ei juuri löydy - mutta viime vuosien keksintöjä on nyt viritelty paremmiksi ja edullisemmiksi.

Kehitys näkyy muun muassa siinä, että Tekniikan Maailman testien mukaan edullisetkin perustelevisiot täyttävät jo useimpien kuluttajien vaatimukset. Suoratoisto toimii, kuva on tarkka ja sävykäs, katselukulma on riittävä, liitännät ovat kattavat ja pelit toimivat ilman suurempia viiveitä.

4k-televisioiden valikoima on myös laajentunut ja tarjousmalleja oli saatavissa jo elokuussa polkuhinnoin. Edullisimmillaan 50/55-tuumaisissa liikutaan 300-500 euron välillä ja 65-tuumaisissa 500-700 euron haarukassa. 70-tuumaisen on voinut löytää omakseen vain 700 eurolla.

 

Hinnakasta huippukuvaa

Televisioiden premium-mallit perustuvat OLED, QLED, MINI LED ja MicroLED -näyttöihin. Parhaimpana pidetään OLED-televisioita. Voisikin veikata, että OLED on jo saavuttanut tason, josta ei ole enää varaa parantaa?

Vuoden Eisa-palkittu LG:n Evo G1 OLED kuitenkin osoitti, että tekoälyyn perustuvalla kuvankäsittelyllä saavutetaan vieläkin parempi kuvanlaatu. Samalla LG lisäsi paneeliin mikropisteet QLED:n tapaan. Tämä tehostaa värien kirkkautta, jossa OLED on jäänyt jälkeen QLED-televisioille.

Samsungin lippulaivat perustuvat 8k-tarkkuuden värikylläiseen ja -voimaiseen QLED-tekniikkaan. Neljä kertaa suurempi pikselitiheys takaa, että kuvan yksittäisiä väripisteitä ei enää erota lähikatselussakaan.

 

Muotoilu korostuu valintakriteerinä

Samsung on ymmärtänyt kehityksen parhaiten: kun kuvanlaadulla on enää vaikea erottua, niin haetaan kilpailuetua muotoilulla. Samsungin Premiere, Sero, Terrace, Frame, Serif ja Neo QLED -mallistot onkin suunnattu elämäntapa-televisiota etsiville.

Premiere on tilaa säästävä lasertykki-tv, joka ampuu ison laajakankaan pienenkin olohuoneen seinälle. Pystyasentoon kääntyvä Sero on taas tehty älylaitekäyttäjille. Säänkestävä Terrace sietää kesäsateen roiskeet terassilla, mutta uskaltaako sitä jättää Suomen talvipakkasten armoille?

Neo QLED:n Quantum MINI LED -televisiot mukailevat pohjoismaista designia, jota hallitsevat väljyys ja valoisuus. Kuvan kirkkaus säätyy automaattisesti ja optimoi mustan sävyt ja värit päivänvalossakin, lupaa Samsung.

Frame- ja Serif -mallistot kehyksineen ja siroine jalkoineen ovat kuin taideteoksia. Lapsiperheisiin ja ahtaisiin tiloihin niitä ei voi kuitenkaan suositella kompastumis- ja tv:n kaatumisvaaran takia.

 

58 ja 70 tuuman välimallit yleistyvät

Television valinta on osoittautunut monelle yllättävän vaikeaksi. Yleisin kommentti onkin, että olisi sittenkin pitänyt ostaa se isompi. Vaikka toisaalta on mietityttänyt – olisiko se edes mahtunut olohuoneeseen?

Valintaa helpottamaan valmistajat ovat lanseeranneet 50 ja 65 tuuman väliin sijoittuvan 58 tuuman kokoluokan. 70 tuuman välikoko puolestaan tarjoaa kompromissin ison 65-75 tuumaisen valintaa miettiville.

Välikoko on myös perusteltu hankinta peli- tai kotistudiokäyttöön, jossa etsitään isoa, mutta hiukan edullisempaa näyttöratkaisua. Säästyneet rahat voidaan käyttää muihin laite- ja ohjelmistohankintoihin.

 

Uusia tv-valmistajia kauppoihin

Tv-tarjonnan uusia tulokkaita ovat kiinalaiset Hisense ja Xiaomi, sekä Kiinassa valmistettu Nokia. Mallit sijoittuvat 50-65 tuuman kokoluokkaan ja on hinnoiteltu kohtuullisesti kuvanlaadusta silti liikoja tinkimättä.

14 television Hisense-mallisto on saatavissa Power-verkkokaupasta. Powerin listalla on myös muutama televisio Nokialta. Xiaomin edustus rajoittuu pariin malliin, ja löytyy Gigantista ja Verkkokauppa.comista.

Paneeliratkaisuna käytetään takavalaistuksella varustettua 4k-tarkkuuden paneelia, kuten merkkivalmistajienkin edullisissa televisioissa. Kontrasti ja värikylläisyys ovat hyvät suoraan edestä katseltuna, joskin kuva haalistuu hiukan sivukatselussa.

Verkkokaupan oma ProCaster-tuotemerkki ansaitsee myös maininnan. Televisiot kootaan Euroopassa kiinalaisista osista ja ne tarjoavat edullisen näytön pelikäyttöön 50-65 tuuman kokoluokassa. Hiukan säätämällä tv-kuvakin näyttää varsin hyvältä.

 

Uusi energiamerkintä askarruttaa

Aiemmin televisioiden virrankulutus ilmoitettiin watteina, ja luku oli selkeä sähkölaitteita pitkään käyttäneille. Nyt energiankulutus ilmoitetaan 1000 tuntia kohden A-G -kirjaimilla, joka vaatii hiukan totuttelua.

Uusi merkintätapa on suunnattu energiatehokkuudesta huolehtivalle kuluttajalle. Merkinnän avulla voidaan nyt vertailla kaikkien kodinkoneiden hiilijalanjälkeä keskenään. Tuotteesta on usein myös saatavilla lisätietoja sähkönkulutuksesta eri käyttötilanteissa.

Televisioiden energiatehokkuus selviää edelleen helpoimmin laittamalla käsi tv:n päälle kaupassa. Jos tv hohkaa kuin lämpöpatteri, se ei liene sähkölaskun kannalta järkevin ostos. Toisaalta ylimääräinen tv-lämmitin talvipakkasilla voi joillekin olla perusteltu hankinta.

 

Teksti: Pekka Tolonen
Kuva: LG

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #lämmitys #sisustus #kaukolämpö #sähköpula #aurinko #energiantuotanto #aurinkopaneeli #pääsiäinen #osaaminen #tulevaisuus #sähköpalo #kesämökki #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähköauto #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #kotivara #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #hiilijalanjälki #sähköverkko #sahkolasku