Syysalet saapuvat, aika vaihtaa isompaan?: 55-tuumainen TV edelleen suosituin

Syysalet saapuvat, aika vaihtaa isompaan?: 55-tuumainen TV edelleen suosituin

20.09.2022

Vaikka tarjolla on 65–85 tuuman kuvaa, kotiin hankitaan eniten 55 tuuman malleja. Tuovatko syksyn alennusmyynnit muutoksen?

Keväällä myytiin eniten 55-tuumaisia televisioita, kertovat Elisan tilastot. Television valintaa mietitään myös kauemmin kuin aikaisemmin. 65 tuuman televisiot kasvattavat hiljalleen osuuttaan, mutta eivät vielä ohita 55-tuumaisten suosiota.

Ero on yllättävä verrattuna aiempaan, jolloin ruutukoot kasvoivat vuosittain. Kodit halusivat ensin 32-tuumaisia, sitten 42-tuumaisia ja lopulta 50 ja 55 -tuumaisia.

Syy kasvun sakkaamiseen panee miettimään. Ehkä isompi televisio ei vain mahdu olohuoneeseen? Suurempi hinta on tietysti luonnollinen selitys. Mutta ehkä syypäänä on virrankulutus, joka kohoaa kuvakoon kasvaessa?

 

55 tuumaa tarjoaa kultaisen keskitien

55 tuuman kuvakoko on riittävän iso useimmille. Kuvanlaatu ja hintataso ovat hyvin tasapainossa keskenään. Tv on yhden henkilön liikuteltava, esimerkiksi kun huonejärjestystä muutetaan.

55-tuumaisen tv:n virrankulutus ei myöskään kaada perheen tai sinkkutalouden budjettia. Ruoka- ja sähkökustannusten noustessa onkin ymmärrettävää, että lykätään isompien ja kalliimpien televisioiden hankintaa.

Tv:n valintaa hankaloittaa myös sähkölaskuarvion ja painon vertailun puuttuminen nettikaupoista. Haku rajoittuu hintaan, suosituimpiin malleihin, tuumakokoon, paneelityyppiin ja muihin teknisiin ominaisuuksiin.

 

Mitä tv:n käyttö maksaa?

Tv:n vaikutus sähkölaskuun on helppo laskea. Virrankulutus ilmoitetaan kilowatteina tuhatta tuntia kohden. Tuntikulutus saadaan jakamalla luku tuhannella.

Esimerkiksi 96 kWh kuluttaa tunnissa 0,096 kWh. Jos sähkön hinta, siirtomaksu ja sähkövero kilowattituntia kohden maksavat yhteensä 20 senttiä, tv:n katselu maksaa tunnissa 0,096 x 20 = 1,92 senttiä.

Jos tv:tä katsotaan joka päivä kolme tuntia, niin vuosikustannus on 3 tuntia x 1,92 x 365 päivää = 2102,4 senttiä, eli 21 euroa. Korkean dynamiikan hdr-tilassa kulutus kaksinkertaistuu, joka tietää 42 euron vuosilaskua.

Jos tv toimii kuvakehyksenä ympäri vuorokauden, vuosilasku kohoaa sdr-tilassa 168,2 euroon ja hdr-tilassa 336,4 euroon.

Entä jos sähkön hinta kolminkertaistuu? 60 sentin hinta kilowattituntia kohden nostaa vuosilaskun hdr-tilassa 1009 euroon. Malttia siis tarvitaan tv:n valinnassa ja siinä, miten sitä käytetään.

 

Tv:n vaihtoviikot lähestyvät

Syksyn tarjoukset tarjoavat tilaisuuden vaihtaa vanha virtasyöppö tv uuteen virtapihiin malliin. 65-tuumaisten pudonnut hintataso voi myös kannustaa isommankin tv:n hankitaan.

Saatavissa on laadukkaita led-perustelkkuja sekä huipputason qled, nanoled, oled, ja mikroled -malleja 55–85 tuuman kokoluokissa. Kaikki tekniikat tuottavat nykyään laadukkaan kuvan.

Suurimmat erot ovat käyttömukavuudessa, streamauksen kattavuudessa, liiketoistossa, värien kirkkaudessa ja mustan värin syvyydessä.

Suosituimmat mallit, Samsung, Lg ja Philips panostavat designiin. Sony ja Panasonic tarjoavat jotain erilaista. Tcl, Hisense, Thomson ja Procaster taas panostavat hiukan karsitumpiin malleihin.

 

Esimerkkejä eri kokoluokissa

Tarjouksia kannattaa alkaa jo katsastaa Gigantista, Powerista, Verkkokauppa.comista ja muilta kodintekniikkasivustoilta. Alennusmyynnit huipentuvat Black Friday ja Cyber Monday -huumaan marraskuun lopulla.

Elokuun lopun tarjouksissa oli pääosin vuoden 2021-mallistoa. Gigantin 55-tuumaisten led-telkkujen hinnat vaihtelivat 400–600 euron välillä ja qledit olivat 600 euron pinnassa.

Silmään osuivat 1100 euron 65-tuumainen oled-malli ja 750 euron hintainen qled-tv 100/120 hertsin virkistystaajuudella. Virrankulutukset olivat 100–120 kWh. 65-tuuman oledin 235 kWh:n kulutus hdr-tilassa pani hiukan epäröimään.

Powerin 379 euron hintainen 55-tuumainen Hisense yllätti vain 11,5 kilon painolla ja pienellä 84 kWh-kulutuksella. 75-tuumainen 1800 euron Samsung taas jätti kylmäksi, sillä kulutus oli 175 kWh ja hdr-tilassa 357 kWh.

 

Työasemien myynti hiipuu

Syysalet tarjoavat myös rutkasti älypuhelintarjouksia. Työasema- ja läppäri-alennukset tulevat nekin ajankohtaisiksi, sillä kansainvälisesti niiden myynti on hiipumassa.

Taustalla vaikuttaa koronapandemian loppuminen. Yritykset haluavat nyt ihmiset takaisin konttorille useita kertoja viikossa – myös Suomessa. Joustavat mahdollisuudet etätyöhön kuitenkin säilytetään muina päivinä.

 

Kuka muka tarvitsee televisiota?

Jos television virrankulutus ja kasvava sähkölasku alkavat hirvittää, on aika miettiä käyttötottumuksia ja äänestää kukkarolla. Tai miksi et tekisi kuten zoomerit?

Zoomerit, eli vuosituhannen vaihteessa syntynyt z-sukupolvi on käyttänyt tietokoneita koko ikänsä. Heitä kiinnostaa Youtube, Netflix, Instagram ja TikTok -videot eikä tv-kanavien katselu.

Ne näkyvät mainiosti älypuhelimella ja läppärillä. Kuva on korkeatasoinen, ja tuottaa lähikatselussa silmiin saman kuvakoon kuin 50–75 tuuman televisio.

Televisio tulee ajankohtaiseksi vasta perhettä perustettaessa, tai kun tarvitaan isoa ruutua tietokonepelejä varten.

 

Teksti: Pekka Tolonen
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kevätaurinko lämmittää ja valaisee

Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko. Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja tuovat lämpöä kotiin. Samalla pienenee energiankulutus.

#energiansäästö #energiatehokkuus #kotona #sähkö  

Varttihinnoittelu tuo tietoa ja hyötyjä

Sään mukaan vaihtelevan sähköntuotannon lisääntyminen on muuttanut sähkön tuotannon ja myynnin lyhyempään, 15 minuutin taseselvitysjaksoon. Myös kuluttajille tarjoutuu mahdollisuus siirtyä ostamaan pörssisähköä 15 minuutin välein muuttuvin ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #sähkönsäästö #piha #testi #vapaalla #valaistus #ilmastointi #sähkö #sisustus #lämmitys #puutarha #sähköpula #kaukolämpö #aurinkopaneeli #pääsiäinen #aurinko #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #tulevaisuus #sähkögrilli #työ #sähköasennukset #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku