Tarkista kylmälaitteen sisälämpötila

Tarkista kylmälaitteen sisälämpötila

16.07.2021

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro totuutta laitteiden todellisista lämpötiloista. Lämpötilat kannattaa tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat eivät ole kohdillaan.

Jääkaapin peruslämpötilan pitäisi olla keskimäärin 5–6 astetta. Eri elintarvikkeet vaativat hieman erilaisia säilytyslämpötiloja. Markkinoilla onkin energiatehokkaita kylmälaitteita, joissa jääkaappiosassa on lämpötila-alueita, joissa eri elintarvikkeet säilyvät optimaalisesti. Tällaiset kylmälaitteet vähentävät myös ruokahävikkiä ja parantavat näin kodin ekologisuutta.

Etenkin lämpimällä on tärkeää säilyttää elintarvikkeita riittävän viileässä. Esimerkiksi tuore kala vaatii huomattavasti viileämmän säilytyksen kuin maitotuotteet. Vihannekset, juurekset ja hedelmät säilyvät parhaiten omissa lämpötiloissaan. Säilyvyysaika on oikeassa lämpötilassa jopa monta päivää pidempi kuin liian korkeassa tai matalassa lämpötilassa.

 

Asunnon lämpötila vaikuttaa kylmälaitteeseen

Asunnon huonelämpötila vaikuttaa kylmälaitteen toimintaan. Kesäaikana huonelämpötilat nousevat ja kylmälaitteita on saatettu säätää kylmemmälle. Näin etenkin, kun kylmälaite on vanha ja sillä on jo vaikeuksia pitää lämpötilaa tasaisena ja ovien tiivisteteet ovat rikki tai likaiset. Onkin tärkeää pitää jääkaappi ja etenkin ovien tiivisteet puhtaina.

Kylmälaitteiden sisälämpötilat kannattaa tarkastaa mittaamalla muutaman kerran vuodessa. On hyvä pitää kylmälaitteessa vakituisesti myös tarkka lämpömittari, jota voi aina ajoittain vilkaista.

Lämpötilan voi tarkastaa myös laittamalla vesilasi jääkaappiin ja lämpömittarin mittaamaan veden lämpötilaa. Pakastimen lämpötilan mittaukseen tarvitaan ulkolämpömittari. Uusimpienkaan kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro totuutta laitteiden todellisista lämpötiloista. Lämpötila kannattaa itse tarkistaa.

Pakastimen oikea lämpötila on -18 astetta. Pakastusaikana kytketään pakastustoiminto päälle, mutta se on hyvä muistaa ottaa pois päältä, kun oikea pakastuslämpötila on taas saavutettu. Energiasyöppö pakastustoiminto kuluttaa ylimääräistä sähköä, jos se on jäänyt turhaan päälle.

 

Oikea lämpötila takaa säilyvyyden tuhlaamatta energiaa

Oikeat sisälämpötilat kylmälaitteissa varmistavat elintarvikkeiden hyvän säilyvyyden, energiaa kuluu vain tarvittava määrä eikä ruokahävikkiäkään synny niin helposti.

Energiatehokkaan laitteen hankinta ei vielä takaa parasta lopputulosta, mikäli säädöt ja käyttötavat eivät ole kohdallaan. Erityisesti uusien energiatehokkaiden ja vain vähän energiaa kuluttavien laitteiden lämpötila-asetusten ja muun käytön vaikutus kokonaiskulutukseen onkin yllättävän iso. Laitteita uusiessa kannattaa tutkia energiamerkki ja valita energiatehokas vaihtoehto, joka sopii omaan tarpeeseen.

Kotona pitää myös tarkastaa, että ilma pääsee vapaasti kiertämään kylmälaitteen ympäriltä. Liian tiiviisti kalusteisiin asennetun kylmälaitteen sähkönkulutus on suurempaa kuin hyvin ilmaa ympäriltään tuulettavan. Kannattaakin seurata, onko ilma kylmälaitteen takana paljon lämpimämpää kuin muualla huoneessa.

 

Vinkit kylmälaitteiden energiatehokkaaseen käyttöön:

• Tarkista kylmälaitteiden sisälämpötilat mittaamalla ja säädä ne kohdilleen muutaman kerran vuodessa.
• Sulata pakastimesta otetut tuotteet jääkaapissa.
• Sulata pakastin ja imuroi kylmälaitteiden taustat vähintään kerran vuodessa.
• Pidä jääkaappi siistinä, pyyhi sisäpinnat, ritilät ja hyllylevyt säännöllisesti.
• Tarkasta oven tiivisteiden kunto ja pidä tiivisteet puhtaina.
 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Vuotava vesi on arvokasta

Vettä ei kannata tuhlata. Varsinkin vesivuodot tuovat helposti melkoisen lisän vesi- ja jopa lämmityslaskuun, samoin kuin pitkät suihkut ja muu suurpiirteinen vedenkulutus. Kiinnitä huomio vesikalusteisiin ja veden käyttötapoihin.

#sähkö #sähköverkko  

Sähkön sopimusehdot päivittyvät

Tarve verkkopalvelu-, sähköntoimitus- ja sähkönmyyntiehtojen muutoksille syntyi muun muassa sähkömarkkinalain muutoksista. Samalla huomioitiin myös muita viranomaistoiveita ja nykyaikaistettiin ehtoja alan toimijoiden toiveita huomioiden.

#energiatehokkuus #kotona #sisustus #turvallisuus #valaistus  

Syksyn sisustuksessa uusia värejä ja kodikkuutta

Luonnonmateriaalit näkyvät nyt syksyisessä sisustuksessa. Puuvilla, pellava ja villa ovat edustettuina maanläheisissä väreissä. Tietynlainen pehmeys on palannut takaisin. Nyt sisustetaan lempeydellä ja täydennetään eri vuosikymmenten parhai...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #valaistus #sähkö #ilmastointi #lämmitys #puutarha #sisustus #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #osaaminen #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #työ #sähköverkko #sähköasennukset #kolumni #sähkögrilli #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku