
TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee
28.09.2019
Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja.
Suotuisissa olosuhteissa robotit siivosivat kunnolla. Imureiden käytettävyys arvioitiin hyväksi, mutta pölysäiliön tyhjentäminen koettiin epämiellyttäväksi. Robotti-imureiden sovellusten käytössä tarvitaan myös jonkin verran digitaitoja.
Robotti-imurit ovat kehittyneet vuodesta 2015, jolloin TTS vertaili niitä edellisen kerran. Roboteissa on uutta teknologiaa ja ne muun muassa määrittelevät siivousalueen kameroiden ja erilaisten antureiden avulla, piirtävät siivouskartan ja imuroivat alueen keräämänsä tiedon avulla.
Robotti-imurit testattiin 20 m2 kokoisessa, kalustetussa testitilassa. Lisäksi imurit olivat käyttökokeissa neljässä Living Lab -kotitaloudessa. Imureista arvosteltiin suorituskyky, älytoiminnot ja käyttöominaisuudet, kuten imurin puhdistuksen vaivattomuus, palautuminen telakkaan, imurointiääni ja käyttöohjeet. Robottien navigointikyky on selvästi parantunut, mutta eripaksuiset matot, seinänvierustat ja nurkat ovat edelleen hankalia puhdistuskohteita.
Mukavasti, mobiilisti
– Testin robotti-imureja voi hallita älylaitteilla, kunhan ensin onnistuu yhdistämään robotin WiFi-verkkoon, lataamaan tarvittavan sovelluksen älypuhelimeen tai tablettiin ja muodostamaan laiteparin välille verkkoyhteyden. Sovellus kannattaa ehdottomasti ladata, sillä osaa toiminnoista pystyy käyttämään vain mobiilisti, sanoo tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.
– Sovelluksen monipuolisuuden mukaan älylaitteen näytöltä voi tarkastella robotin tilatietoja, graafisia siivouskarttoja ja siivottua pinta-alaa sekä seurata jopa videokuvaa siivouksen edistymisestä tai piirtää virtuaalisia seiniä rajaamaan robotin liikkumista. Sovelluksissa on myös hyödyllistä käyttöopastusta sekä hiljalleen kertyvää tilastotietoa imurin toiminnasta.
Robottiteknologia helpottaa kotiaskareita
Mobiilisovellusten käytännön hyödyt jakoivat testitalouksien mielipiteitä. Robotti-imureiden älytekniikan koettiin helpottavan siivousta, mutta tietoturvaan liittyvät asiat askarruttivat. Testitaloudet pohtivat, avaako verkkoon yhdistetty laite hakkereille polun kotiverkkoon.
– Robottiteknologia helpottaa kotiaskareita ja testattujen imurien suorituskyky on jo melko hyvällä tasolla. Laitteiden mobiilikäyttö vaatii kuitenkin kohtuullisia digitaitoja. Niiden opettelu on viimeistään nyt ajankohtaista, sillä niin kodintekniikan kuin monien muidenkin laitteiden etäkäyttö ja virtuaaliohjaus yleistyvät, toteaa Tarja Marjomaa.
Robotti-imureiden yksityiskohtaiset testitulokset löytyvät osoitteesta www.tts.fi/testit
Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Shutterstock ja valmistajat
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Tutustu energiaremonttien rahoitusmahdollisuuksiin
Lähes kaikissa taloyhtiöissä ja pientaloissa löytyy energiaremontilla saavutettavaa säästöpotentiaalia. Kun energiaremontti kiinnostaa ja sitä ollaan suunnittelemassa, kannattaa tarkastaa myös energiaremonttikustannuksiin tarjolla olevat ra...

#energiatehokkuus #kotona #lämmitys #lämpö
Kesäkaudella varaudutaan seuraavaan lämmityskauteen
Lämmityskausi alkaa olla lopuillaan. Nyt on oikea aika kartoittaa lämmitysjärjestelmän korjaus- ja parannustarpeet. Huoltotyöt kannattaa varata kesäkaudelle ja hoitaa lämmitysjärjestelmä valmiiksi seuraavaa lämmityskautta varten.

#kotona #sähköpalo #turvallisuus
Ehkäise sähköpaloja pienillä teoilla
Sähkölaitteista alkaneen palon syy löytyy usein meistä ihmisistä. Useimmiten sähköpalojen syyt löytyvät omasta huolimattomuudesta, käyttö- ja asennusohjeiden vastaisesta toiminnasta tai sähkölaitteiden huollon laiminlyönneistä. Jokainen voi...