Tulkoon pakkaset!

Tulkoon pakkaset!

29.11.2019

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia.

Asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta muistuttaa, että koti kannattaa lämmittää mahdollisimman fiksusti ja energiatehokkaasti.

Esimerkiksi vetoisuus lisää sisäilman viileyden tunnetta. Vedon poistaminen on tällöin järkevämpää kuin lämmön lisääminen.

– Ikkunoiden tiivisteet on syytä tarkistaa säännöllisin väliajoin. Mikäli ne vaativat uusimista, niin kannattaa investoida saman tien hyvälaatuiseen ja kestävään tiivistenauhaan.

Jos talossa on tuloilmaikkunat, niiden venttiilit on hyvä laittaa talviasentoon. Tällöin sisälle tuleva ilma on lämpimämpää.

– Jos talossa on lämmön talteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto, kannattaa katsoa, että ilmanvaihtokoneessa on päällä talviasento eli lämmön talteenotto on käytössä.

 

Toimiiko termostaatti kunnolla?

Pattereiden luona on hyvä tarkistaa muutakin kuin se, mihin asteeseen termostaatit on säädetty.

– Termostaatti ei saisi olla sohvan tai verhon takana tai lämmönlähteen vieressä. Tällöin se voi aistia vääränlaista lämpötilaa ja toimia sen mukaan.

Termostaatti on myös saattanut jumittua.

– Vesikiertoisen patterin termostaattia kannattaa väännellä muutaman kerran vuodessa edestakaisin jumittumisen ehkäisemiseksi.  

Ajan myötä termostaattien säätötarkkuus heikkenee. Mikäli vanhat termostaatit haluaa uusia, niin tilalle kannattaa valita modernit älytermostaatit.

– Älytermostaatin voi esimerkiksi ohjelmoida niin, että talossa on viileämpää yöaikaan ja silloin, kun kukaan ei ole kotona.

 

Vanha sähköpatteri on usein sähkösyöppö

Jos tuntuu, että vesikiertoinen patteri ei lämpene kunnolla tai lorisee, tarpeen voi olla patterin ilmaus.

Varsinkin iäkkäämmissä taloissa, missä on suora sähkölämmitys, vanhat sähköpatterit käyvät usein kuumana ja säätyvät heikosti.

– Ennen 90-lukua asennettujen sähköpattereiden vaihtaminen hyvillä säätöominaisuuksilla varustettuihin uusiin sähkölämmittimiin on merkittävä energiateko. Tällä keinolla voidaan saada 10–20 prosentin säästö tilojen lämmityksessä.

– Lämmityksen ohjausratkaisuja on toki tarjolla myös vanhempiin sähkölämmittimiin.

 

Energiatehokkuutta eikä lisäpattereita

Kettunen ei suosittele lisäpattereiden hankkimista. Ne eivät ole ainakaan ensisijainen keino nostaa viileän huoneen lämpötilaa.

– Sen sijaan, että ostaa siirreltävän lisäpatterin, kannattaa selvittää, mistä itse perusongelma johtuu.

Hän mainitsee, että tarvetta voi olla vaikkapa lisäeristämiselle; vanhassa talossa purujen lisäämiselle seinärakenteisiin painuneiden purujen tilalle tai eristeiden lisäämiselle yläpohjaan.

– Lisäpatterin hankkimisen sijasta vanha huonosti säätyvä patteri kannattaa korvata uudella.

– Jos siirreltävän sähköpatterin kuitenkin ostaa, niin kannattaa hankkia mahdollisimman energiatehokas laite.

 

Ilmalämpöpumppu pois automaattiasennosta

Ilmalämpöpumput ovat oivallisia lisälämmönlähteitä, varsinkin taloissa, joissa on suora sähkölämmitys.

– Tärkeää on, että laite ei ole automaattiasennossa, jolloin se saattaakin alkaa viilentää tilaa, kun aurinko paistaa.

– On myös järkevää levittää pumpulla edullisesti tehtyä lämpöä muuallekin taloon. Tilaa, jossa ilmalämpöpumppu on, kannattaa pitää tämän takia hieman lämpimämpänä kuin muita tiloja.

 

Takasta lisälämpöä

Lisälämpöä tarjoaa tietenkin myös takka. Sen käyttö on fiksua erityisesti kovilla pakkasilla, kun sähkön kulutus – ja hinnat – ovat huipussaan.

– Puun polttaminen on energiatehokkainta varaavassa takassa. Mutta avotakkoihinkin on saatavissa erilaisia takkasydämiä, jotka tuovat niihin varaavan elementin.

Takkaa kannattaa käyttää niin, että puun polttaminen tuottaa mahdollisimman vähän pienhiukkasia.

– Tärkeää on, että klapit ovat kuivia. Ensimmäiseen pesälliseen kannattaa laittaa suhteellisen pieni määrä puita. Takka sytytetään päältä, mihin laitetaan pienikokoisia puita. Aluksi takkaa poltetaan suhteellisen reippaalla vedolla, mutta kun palaminen sujuu hyvin, alakautta tulevan ilman määrää voi hieman pienentää, Kettunen muistuttaa.

 

Lämpötila huoneen mukaan

Kodin lämpötila kannattaa luonnollisesti pitää sellaisena, että kaikilla perheenjäsenillä on viihtyisää. Toisaalta joka huoneessa ei tarvitse olla sama lämpötila.

– Monet kokevat miellyttävämpänä, että makuuhuoneessa on yöllä vähän viileämpää kuin muualla. Samaten huoneissa, joita ei käytä usein, kannattaa pitää alempaa lämpötilaa.

Vanhaan kansanperinteeseen kuuluu, että talvella sisälläkin pukeudutaan hieman lämpimämmin ja käytetään villasukkia.

– Jos sisälämpötilaa laskee yhdellä asteella, se laskee lämmityskustannuksia viisi prosenttia, asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta kertoo.
 

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Shutterstock


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Energiankäytön uusi aika

Energiankäytön uusi aika on uudenlaista energiankäyttöä, jossa panostetaan oikea-aikaiseen sähkönkäyttöön ja kulutuksen siirtämiseen. Oikea-aikaisuus on myös 7.–13.10. vietettävän energiansäästöviikon aihe.

#kotona #sähkö #sähköverkko #turvallisuus  

Voiko kohteessa olla useampi sähköliittymä?

Energiavirasto on ohjeistanut sähkönjakeluyhtiöitä tarjoamaan jo sähköverkkoon liittyneelle kuluttajalle toista tai tarvittaessa useampiakin sähköliittymiä. Sinällään kyse ei ole jakeluyhtiöille uudesta asiasta, koska useamman liittymän tuo...

#kaukolämpö #kotona  

Kaukolämmön merkitys on noussut

Kaukolämpö on ollut jo vuosia maamme merkityksellisin lämmitysmuoto. Sen merkitys on vain kasvanut energiamurroksen myötä. Kaukolämpö jatkaa uudistuen maamme suurimpana lämmitysmuotona tarjoten asiakkaille mukavuutta, varmuutta ja vakautta.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #valaistus #sähkö #ilmastointi #lämmitys #puutarha #sisustus #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #osaaminen #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #sähköpalo #tulevaisuus #työ #sähköasennukset #kolumni #sähkögrilli #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku