Tunnelmallista ja energiatehokasta joulunaikaa!

Tunnelmallista ja energiatehokasta joulunaikaa!

20.12.2023

Joulu on jo ovella ja voimme muutaman päivän kuluttua hiljentyä kuuntelemaan perinteistä joulurauhan julistusta ja rauhoittua viettämään tunnelmallista joulua, vaikka kynttilöiden loisteessa energiatehokkaasti juhlien.

Joulun valmistelut ja jouluperinteet nostavat usein sähkön ja muun energian kulutusta. Pienillä teoilla pidät nekin helposti kurissa.

Jos vielä on lahjoja hankkimatta, kannattaa muistaa myös aineettomat lahjat ja kotimaiset palvelut ovat hyvä valinta. Panostamalla kotimaisiin lahjoihin vaikutamme myös koko kansantalouteen.

Paista kaikki leivonnaiset ja jouluruuat kerralla, koska uunin uudelleen lämmitykseen kuluu enemmän energiaa kuin lämmön ylläpitoon. Lämmitä myös joulusauna koko porukalle kerralla ja saunan lämpötilaksi riittää lempeät 70–80 astetta.

Kaikkia laitteita ei ole hyvä pitää yhtä aikaa päällä. Esimerkiksi uuni ja sähkösauna on hyvä lämmittää eri aikaan ja sähköauto ladata vasta, kun uuni ja sauna ei ole enää käytössä. Järkevä kulutusjousto pitää sähköjärjestelmän toimivana ja kustannuspaineet kurissa.

 

Läheisyys lämmittää

Ruuanvalmistuksessa voi hyödyntää esimerkiksi puolivalmiita juurissoseita ja säästää sekä sähköä että omaa energiaa.

Jääkaappi ei tykkää läheisyydestä, vaan sen ympärillä on oltava ilmankiertotilaa eikä sitä saa ahtaa liian täyteen. Väljästi täytetty jääkaappi, jossa ilma mahtuu kiertämään tuotteidenkin ympäri pitää sähkönkulutuksen kurissa. Mahdolliset kodin viileät tilat, kuten terassit kannattaa hyödyntää ruuansäilytyksessä ja jäähdytyksessä.

Joulunvalmistelut nostavat helposti kodin lämpötilaa, samoin kotiin kokoontuvat ihmiset. On hyvä katsoa, että lämmityslaitteiden termostaatit toimivat tehokkaasti, eikä lämpöjä tarvitse tuulettaa harakoille.  Kannattaa hyödyntää ihmisistä tuleva läheisyyden lämpö ja pienentää sisälämpötilaa parilla asteella jo ennakkoon. Joulua on mukava juhlistaa yhdessä vaikka villasukissa.

Joulun juhlintaa on mukava valaista tunnelmallisilla kynttilöillä ja tehdä pihallekin perinteiset jäälyhdyt tai tulet opastamaan vieraat ovelle ilman perinteistä pihavalaistusta.

Tunnelmallista ja rauhallista joulua!

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #sähkö  

Kevät pudottaa sähkölämmittäjän energialaskua

Olemme vuodenajassa, jolloin varsinkin sähkölämmittäjän energialaskut alkavat laskea. Sähkönkulutus laskee ilmojen lämmetessä, auringon säteiden lämmittäessä ikkunan läpi sisätiloja ja sähkönhintojen tasaantuessa.

#energiatehokkuus #kodinkone #kotona #resepti  

Energiatehokkaat pataruoat valmistuvat helposti: Nyt kannattaa olla hyvää pataa

Nyt on mehevien ja sähköuunissa helposti valmistettavien pataruokien ja muhennosten aika. Pataruoan aktiiviseen työstämiseen menee aikaa yllättävän vähän – ja loput hoitaa uuni lempeällä lämmöllä. Ja pataruoka vain paranee uudelleen lämmite...

#kotona #laiteuutuudet #viihde-elektroniikka  

Marimekko ja Samsung yhteistyöhön

Unikko ja muut ikoniset kuviot saapuvat lifestyle-lisätarvikkeisiin sekä The Frame -television taideteoksiin.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #sähkönsäästö #lämpö #piha #testi #vapaalla #valaistus #sisustus #ilmastointi #lämmitys #puutarha #sähkö #sähköpula #kaukolämpö #aurinkopaneeli #pääsiäinen #aurinko #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #tulevaisuus #sähkögrilli #työ #sähköasennukset #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku