Tunnelmallista ja energiatehokasta joulunaikaa!

Tunnelmallista ja energiatehokasta joulunaikaa!

20.12.2023

Joulu on jo ovella ja voimme muutaman päivän kuluttua hiljentyä kuuntelemaan perinteistä joulurauhan julistusta ja rauhoittua viettämään tunnelmallista joulua, vaikka kynttilöiden loisteessa energiatehokkaasti juhlien.

Joulun valmistelut ja jouluperinteet nostavat usein sähkön ja muun energian kulutusta. Pienillä teoilla pidät nekin helposti kurissa.

Jos vielä on lahjoja hankkimatta, kannattaa muistaa myös aineettomat lahjat ja kotimaiset palvelut ovat hyvä valinta. Panostamalla kotimaisiin lahjoihin vaikutamme myös koko kansantalouteen.

Paista kaikki leivonnaiset ja jouluruuat kerralla, koska uunin uudelleen lämmitykseen kuluu enemmän energiaa kuin lämmön ylläpitoon. Lämmitä myös joulusauna koko porukalle kerralla ja saunan lämpötilaksi riittää lempeät 70–80 astetta.

Kaikkia laitteita ei ole hyvä pitää yhtä aikaa päällä. Esimerkiksi uuni ja sähkösauna on hyvä lämmittää eri aikaan ja sähköauto ladata vasta, kun uuni ja sauna ei ole enää käytössä. Järkevä kulutusjousto pitää sähköjärjestelmän toimivana ja kustannuspaineet kurissa.

 

Läheisyys lämmittää

Ruuanvalmistuksessa voi hyödyntää esimerkiksi puolivalmiita juurissoseita ja säästää sekä sähköä että omaa energiaa.

Jääkaappi ei tykkää läheisyydestä, vaan sen ympärillä on oltava ilmankiertotilaa eikä sitä saa ahtaa liian täyteen. Väljästi täytetty jääkaappi, jossa ilma mahtuu kiertämään tuotteidenkin ympäri pitää sähkönkulutuksen kurissa. Mahdolliset kodin viileät tilat, kuten terassit kannattaa hyödyntää ruuansäilytyksessä ja jäähdytyksessä.

Joulunvalmistelut nostavat helposti kodin lämpötilaa, samoin kotiin kokoontuvat ihmiset. On hyvä katsoa, että lämmityslaitteiden termostaatit toimivat tehokkaasti, eikä lämpöjä tarvitse tuulettaa harakoille.  Kannattaa hyödyntää ihmisistä tuleva läheisyyden lämpö ja pienentää sisälämpötilaa parilla asteella jo ennakkoon. Joulua on mukava juhlistaa yhdessä vaikka villasukissa.

Joulun juhlintaa on mukava valaista tunnelmallisilla kynttilöillä ja tehdä pihallekin perinteiset jäälyhdyt tai tulet opastamaan vieraat ovelle ilman perinteistä pihavalaistusta.

Tunnelmallista ja rauhallista joulua!

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #sähkönsäästö #piha #lämpö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #lämmitys #puutarha #sisustus #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #osaaminen #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #sähköasennukset #työ #sähkögrilli #sähköverkko #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku