TV valitaan nyt elämäntavan mukaan

TV valitaan nyt elämäntavan mukaan

18.02.2022

Televisiot ottivat jättiharppauksen kuluttajaelektroniikan CES 2022 -messuilla. Mutta mitä ihmettä kryptoraha tekee televisiossa?

Television käyttötottumukset muuttuvat nyt vauhdilla. Traficomin mittausten mukaan suoratoistopalvelut ohittivat viime vuonna perinteisen tv:n katselun alle 45-vuotiaiden suomalaisten ikäryhmässä.

Tänä vuonna suoratoiston osuus kasvaa myös vanhemmassa ikäryhmässä. Netflixin ja Areenan osuus suorakatselusta oli jo yli puolet. Molemmat näkyvät jo useimmissa televisioissa.

Käyttötottumusten muutos näkyi myös kuluttajaelektroniikan CES 2022 -messuilla tammikuussa – Lifestyle- eli elämäntapa-televisioiden kirjo laajenee.

Tulossa on myös isompia ruutuja, nopeampaa kuvan päivitystä, optimoivaa sähkönsäästöä, verkkopelejä ja jopa nft-kryptokuvien jakoa ystävien kesken.

 

Täydellistä kuvaa yrityskäyttöön

Samsungin Micro LED -lippulaivamallisto soveltuu parhaiten yritysten edustustiloihin ja neuvotteluhuoneisiin, joissa tarvitaan erittäin suurikokoinen 89–110 tuuman paneeli.

Taustavalotekniikka perustuu 25 miljoonaan väripisteeseen ja tuottaa täyden 20-bitin Adobe RGB -väriavaruuden 4k-tarkkuudella. Myös mustan syvyys ja 120 hertsin kuvapäivitysnopeus hipovat täydellisyyttä.

Äänentoisto tukee elokuvamaailman käyttämää Dolby Atmos -standardia. Esitystilanteita varten ruutu voidaan jakaa Multi View -tekniikalla neljään osaan, jossa osaruutujen sisällöt tulevat neljästä hdmi-lähteestä.

 

Huippukuvaa olohuoneisiin

Kotikatsomoihin suunnattu Samsungin Neo QLED -mallisto sisältää tarkemmat 14-bitin värit ja ääriviivoja, muotoja ja kontrastia korostavan kuvanparannuksen. Kirkkaus säätyy automaattisesti ympäristön mukaan.

Lifestyle-malliston Frame, Sero ja Serif -televisiot päivitettiin heijastuksia poistavalla mattapinnalla. Niiden sormenjälkiä hylkivä ruutu sopii nyt myös lapsiperheisiinkin.

Kaikki Samsungin mallit sisältävät uuden Smart Hub -käyttöliittymän, joka osaa suositella käyttäjälle sisältöjä tekoälyn avulla. Tulossa on myös tuki Geforce, Stadia ja Utomik -verkkopeleille, jolloin peruspelaaja ei konsolia edes tarvitse.

 

Tv:n ei enää tarvitse olla tämän isompi. Painoa on 800 grammaa ja sähköäkin se syö vain 50 wattia. Ja suoratoistokin toimii!

 

Rento tv-tykki kotoiluun

Samsung julkisti myös kätevän Freestyle-projektorin, joka toimii televisiona, älykaiuttimena, valaisimena, pelialustana sekä älypuhelimen lisälaitteena.

Tilaa säästävä ratkaisu soveltuu opiskelijaboksiin tai mökkikäyttöön. Huoletonta käyttöä taas tarjoaa Eco Remote -kaukosäädin, joka latautuu suoraan wifi-signaalista.

Uusimpana aluevaltauksena Samsung tukee nft-kuvia. Nämä ovat kryptovaluutoilla hankittavia digitaalisia taideteoksia. Nft-tekniikkaa aiotaan hyödyntää myös pelien ja tv-sisältöjen hankinnoissa.

 

LG mukaan elämäntapa-trendiin

LG:n tuore 65-tuumainen Object-malli voidaan laittaa rennosti seinää vasten nojaamaan. Ruutu sisältää jopa rullaverhon, joka laskeutuu kaukosäätimen nappulaa painamalla.

Paneelina käytetään LG G1 -televisiosta tuttua huipputason OLED evoa.  Lisälaitteena saatava Dolby Atmos -tilaäänikautin ja helppokäyttöinen Magic Remote -kaukosäädin on tehty vaivatonta tv-pakettia etsiville.

LG:n uusi 27-tuumainen StanbyME puolestaan soveltuu älypuhelimen näyttöratkaisuksi. Jalustaratkaisu mahdollistaa tv:n vapaan sijoittelun, ja ruudun voi asettaa eri korkeuksille tai kääntää vaikka pystyasentoon.

Videoneuvotteluja varten jalusta sisältää pidikkeen puhelimelle. Akun lataus riittää noin kolmen tunnin katseluun, ja kaukosäätimen ohella tv:tä voidaan käyttää ruutua koskettamalla.

Muita LG:n uutuuksia olivat 97 tuuman G2-televisio ja pelikäyttöön suunnitellut pienemmät 42 ja 48 tuuman C2-mallit, sekä 8k-tarkat miniledejä hyödyntävät QNED-televisiot.

 

Sonylta Playstationille optimoitua kuvaa

Sony huippumalli Master Series A95K perustuu uuteen QD-LED-paneeliin ja kognitiiviseen kuvan käsittelyyn. Yhdessä kvanttipistepaneelin avulla voimistetaan yksityiskohtia ja lisätään kuvaan syvyyden tuntua.

Kuvankäsittely perustuu polttopiste-analyysiin ja kirkkauden ja väribalanssin säätöön katselutilan valaistuksen mukaisesti. Laajasta väriavaruudesta pitää huolen tehostettu XR Triluminos Max -väritekniikka.

Edullisemmat Master Series A90K ja A80K -mallit on varustettu OLED-paneelilla ja kevyemmällä kuvankäsittelyllä. Kaikki sisältävät PlayStation 5:lle optimoidun kuvan, 4k-tarkkuuden ja 120 hertsin kuvataajuuden.

Uusi Bravia Cam -neuvottelukamera osaa nyt myös tunnistaa käsieleitä. Lisäksi se säätää kirkkautta ja ääntä katselijan etäisyyden mukaan.

 

Sähköä säästävät paneelit kehitteillä

Kirkkaammat paneelit ja sähkönkulutuksen optimoiva kuvankäsittely ovat nousemassa kehityslinjalle. Sähkön hinnan noustessa tv:n virrankulutuksesta tuleekin entistä tärkeämpi valintakriteeri.

Ratkaisua vähävirtaisempaan ja kirkkaampaan kuvaan LG etsii deuterium-alkuaineesta ja Sony kvanttipisteistä. Lisäksi Sony kehittää virrankulutuksen optimointialgoritmeja, jotka säästävät sähköä kuvasisällön mukaan.

Avainasemassa ovat kuvan sovitus katselutilan valaistuksen mukaisesti sekä kuva-analyysi, joka ymmärtää kohteiden vaatiman kirkkauden.

Teksti: Pekka Tolonen
Kuvat: Samsung

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #sähkönsäästö #piha #lämpö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #lämmitys #puutarha #sisustus #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #osaaminen #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #sähköasennukset #työ #sähkögrilli #sähköverkko #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku