Uni antaa energiaa
21.02.2022
Nukkuminen on halpa, tehokas ja varsin mukava tapa huolehtia hyvinvoinnista. Huonokin nukkuja voi opetella paremmaksi.
Uni on keskeinen energian lähteemme. Yli 90 prosenttia palautumisesta tapahtuu nukkumisen aikana.
Unilääkäri Henri Tuomilehdon mielestä nyky-yhteiskunnassa ei ehkä täysin ymmärretä asiaa – tai anneta sille riittävästi painoarvoa.
– Panostamalla nukkumiseen ja hyvään uneen panostamme hyvinvointiimme.
Jotkut tarvitsevat enemmän unta, toiset vähemmän. Toiset ovat parempia nukkujia, toiset herkkäunisia. Mutta huonokin nukkuja voi kehittyä paremmaksi.
Tuomilehto on korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, jolla on sekä kotimainen että eurooppalainen unilääketieteen erityispätevyys.
Tuomilehto tunnetaan myös esimerkiksi Columbia Blue Jackets -jääkiekkojoukkueen ’univalmentajana’.
– Autan pelaajia optimoimaan palautumistaan eli nukkumaan paremmin, jotta he ovat sitten varmasti pelissä hereillä, hän huomauttaa.
Pikalataus ei onnistu
Paremman nukkumisen treenaaminen alkaa unen merkityksen tajuamisesta. Unelle on esimerkiksi annettava riittävästi aikaa.
– Jos joku alkaa haukotella illalla kymmenen aikaan, niin silloin hänen kannattaa tosiaan mennä sänkyyn eikä sinnitellä television ääressä kahteentoista tai yhteen.
Tuomilehto muistuttaa, että jos henkilökohtainen unen tarve on vaikkapa seitsemän tuntia yössä, niin akkujen lataaminen täyteen ei yksinkertaisesti onnistu viidessä tunnissa.
– Jos nukumme jatkuvasti liian vähän, saatamme myös turtua tilanteeseen ja se alkaa tuntua jopa normaalilta. Lopulta, varsinkin jos on ollut jo lapsena herkkäuninen, uni voi hajota kokonaan ja seurauksena ovat univaikeudet.
Meidän pitäisi päästä eroon esimerkiksi ajattelutavasta, että ’kello on noin vähän, ei vielä voi mennä nukkumaan’.
– Ei kello tiedä, mihin aikaan meidän pitäisi mennä nukkumaan.
Nukkumiselle luodaan perusta jo päivällä
Tuomilehto korostaa, että illalla itse nukahtaminen on ikään kuin viimeinen silaus. Hyvää nukkumista pohjustetaan jo päivällä huolehtimalla esimerkiksi siitä, että päivät eivät ole liian epäsäännöllisiä ja kuormittavia sekä terveellisen ruokavalion ja riittävän liikunnan avulla.
Mutta mitä, jos päivä on ollut stressaava tai nukahtaminen jostakin muusta syystä tuntuu vaikealta?
– No, ylipäätään illalla on järkevää yrittää rauhoittua. Se ei tarkoita sitä, että pitää välttämättä sytyttää kynttilöitä ja meditoida joogamatolla, mutta kannattaa ottaa muuten kevyemmin. Voisi katsella vaikkapa – jonkin aikaa – jotain televisiosarjaa tai lukea hyvää kirjaa tai tehdä jotain muuta rauhallista, mistä nyt itse kukin pitää.
Myöhäisillan sometus ei välttämättä kannata
Nukahtamista – tai ainakaan unen laatua – ei yleensä edistä sometuksen tai tietokonepelaamisen kaltainen interaktiivinen toiminta eli aivojen aktivointi, juuri ennen sänkyyn menoa.
– Interaktiivisen toiminnan jälkeen aivot jäävät helposti ylikerroksille. Tämä häiritsee erityisesti palautumisen kannalta tärkeän syvän unen laatua.
Alkoholikaan ei sovi unilääkkeeksi.
– Usein pienikin määrä alkoholia haittaa unen laatua. Tämä näkyy varsinkin herkkäunisilla.
Nukahtaminen ei myöskään yleensä onnistu hampaat irvessä.
– Jos alkaa tuntua, että kieppuminen sängyssä on jatkunut kohtuuttoman pitkään, niin silloin on hyvä siirtyä Plan B:hen. Kannattaa tehdä vähän aikaa jotain muuta, ja yrittää nukahtamista uudelleen, sitten, kun alkaa väsyttää.
Älykkäistä mittalaitteista voi olla apua
Tuomilehdon mukaan niin sanotulla uniergonomialla kuten hyvällä sängyllä, tyynyllä sekä makuuhuoneen oikealla lämpötilalla on oma, mutta vain rajallinen merkityksensä.
– Se, kuinka kallis sänky sinulla on ei määrittele sitä, kuinka hyvin nukut. Tärkeintä on, mitä itse teet unen eteen.
Viime aikoina suosioon ovat nousseet painopeitot, jotka mainospuheiden mukaan ”painavat nukkujan turvalliseen syleilyynsä” ja edesauttavat hyvää unta.
– Jos joku kokee tuollaisen auttavan omalla kohdallaan, niin mikäpä siinä. Lääkärinä en voi painopeittoja kuitenkaan rutiinisti suositella. Mitään vankkoja lääketieteellisiä todisteita niiden toimivuudesta ei vielä ole, Tuomilehto korostaa.
Markkinoilla on myös älysormuksia, -kelloja ja aktiivisuusrannekkeita, jotka mittaavat unta ja sen laatua.
– Älykkäät mittauslaitteet saattavat tukea unitreeniä. Ne voivat auttaa ihmisiä ymmärtämään unen merkityksen ja sitoutumaan paremmin elämänmuutoksiin.
Tuomilehdon mukaan yleensä jo parissa kuukaudessa huomaa, miten parempi nukkuminen vaikuttaa positiivisesti omaan jaksamiseen ja elämänlaatuun.
Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Scanstockphoto ja Rodeo
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Vuotava vesi on arvokasta
Vettä ei kannata tuhlata. Varsinkin vesivuodot tuovat helposti melkoisen lisän vesi- ja jopa lämmityslaskuun, samoin kuin pitkät suihkut ja muu suurpiirteinen vedenkulutus. Kiinnitä huomio vesikalusteisiin ja veden käyttötapoihin.
Sähkön sopimusehdot päivittyvät
Tarve verkkopalvelu-, sähköntoimitus- ja sähkönmyyntiehtojen muutoksille syntyi muun muassa sähkömarkkinalain muutoksista. Samalla huomioitiin myös muita viranomaistoiveita ja nykyaikaistettiin ehtoja alan toimijoiden toiveita huomioiden.
#energiatehokkuus #kotona #sisustus #turvallisuus #valaistus
Syksyn sisustuksessa uusia värejä ja kodikkuutta
Luonnonmateriaalit näkyvät nyt syksyisessä sisustuksessa. Puuvilla, pellava ja villa ovat edustettuina maanläheisissä väreissä. Tietynlainen pehmeys on palannut takaisin. Nyt sisustetaan lempeydellä ja täydennetään eri vuosikymmenten parhai...