Uuden sukupolven televisiot tulevat

Uuden sukupolven televisiot tulevat

17.02.2021

MikroLED-televisioiden valttina on iso paneeli ja jopa OLED-televisioita parempi kuva. Miten ne toimivat ja mitä etuja ne tarjoavat?

Tammikuun CES-messuilla saatiin esimakua tulevaisuuden MicroLED-televisiosta. Niiden myötä televisioiden kuvan laatu astuu uuteen luokkaan ja harppaa OLED-tekniikankin ohitse. Ja kuvaruutu on myös skaalattavissa vaikka seinän kokoiseksi!

Tärkeätä on myös se, että MicroLED ole enää pelkkä messudemo. Samsungin 110 tuuman MicroLED-televisio saapuu nimittäin kauppoihin jo keväällä. Sonyn kilpaileva Crystal LED -televisio taas tähtää myyntiin loppuvuodeksi.

Kokonsa ja hintansa puolesta isot MicroLED-televisiot soveltuvat toistaiseksi isojen yritysten julkisiin tiloihin ja yritysjohdon neuvotteluhuoneisiin – tai lottovoittajille. Korkea hintataso, 70 000–100 000 euroa, putoaa kuitenkin nopeasti, kunhan massavalmistus saadaan käyntiin.

 

Lisää mallistoa loppuvuodesta

Samsungin mallisto laajenee loppuvuodesta kotikäyttöön suunnatuilla 55–85 tuuman televisioilla. Televisiot toimivat 4k-tarkkuudella ja tukevat täyttä HDR-sävykuvastandardia. Kuvan kirkkaudeksi luvataan 2000 nitsiä.

Kätevänä lisänä on Multi View -tila, joka jakaa kuvan maksimissaan neljään pienempään ikkunaan. Pikkuruutujen sisältö voidaan koostaa tv-lähetyksistä, suoratoistopalveluista, tv-sovelluksista ja muista lähteistä. Ruudulla voi näin pitää kätevästi auki vaikka älypuhelinta, tietokonetta ja pelikonsolia.

Paneeliin sisäänrakennettu äänijärjestelmä tuottaa 5.1-tilaäänen ilman erillisiä kaiuttimia. Kuvan skaalaus ja parantelu on toteutettu MicroAI-tekoälyn avulla, ja se kykenee myös paikantamaan äänet näyttelijöihin ja muihin kohteisiin.

 

Miten mikroledit toimivat?

MicroLED-tekniikan idea on varsin sama kuin nykyisissä OLED-televisioissa. Tavallisen LCD- ja QLED-näytön sijasta toiminta ei perustu valkoiseen taustavaloon, joka suodatetaan nestekidesäleikön avulla ei väreihin. Sen sijaan kuvan pisteet tuotetaan valoa säteilevien elementtien avulla.

OLED-tekniikan valoelementit perustuvat orgaanisiin puolijohteisiin. MicroLED-elementit ovat taas tuttuja erivärisiä LED-lamppuja, joskin mikroskooppisen pieniä. Näyttöpaneelin kestoiäksi luvataan noin 100 000 tuntia, joka antaa ruudulle vuosikymmenen käyttöiän, vaikka tv olisi jatkuvasti päälle.

Kun tuotanto pääsee vauhtiin hinnat lähestyvät kolmesta viiteen vuodessa nykyisten OLED-televisioiden hintaluokkaa. Markkinaennusteiden mukaan MicroLED-televisioille onkin luvassa roima 20–50 prosentin vuosikasvu tälle vuosikymmenelle.

 


200–400 tuuman mikroled-televisiot kootaan moduuleista seinälle. Ne tarjoavat 3D-tilaäänen ja jopa 3D-kuvantoiston päivänvalokirkkaudella ja täydellisellä mustalla. Hintojen arvioidaan putoavan 10 vuodessa nykytelevisioiden tasolle – kunhan vain tuotantolinjat saadaan käyntiin.

 

Etuna valovoima ja sysimusta

OLED-televisioiden etu tavallisiin taustavaloa käyttäviin LCD-televisioihin on valovoima. LCD-paneelin valovoima rajoittuu 300–400 nits-yksikköön, joka ei riitä hyvään HDR-sävykuvaan. OLED tarjoaa korkeamman noin 1000 nitsin kirkkauden, mutta kuva ei silti pärjää päivänvalolle.

MicroLED tuottaa tällä hetkellä noin 2000 nitsin kirkkauden, ja lähivuosina kirkkaus voi viisinkertaistua jopa 10000 nitsiin. Tosin valotehosta hyötyvät eniten kotiteatterin omistajat, sillä perustelevisionkin kirkkaus riittää aivan kelvollisesti iltahämärässä katseluun.

Muita MikroLEDin etuja ovat aito sysimusta ja kuvan palamattomuus näyttöön, kuten saattaa tapahtua OLED-televisioissa.

Merkittävä etu on myös MicroLEDin tarjoama jousto asennuksessa. 200 tuuman seinätelevisio ei enää mahdu ovesta sisään, mutta MicroLED-tv voidaan toimittaa moduuleissa, jotka kootaan kotona yhteen.

 

Sonyn Crystal LED haastaa

Sonyn Crystal LED -tekniikka perustuu myös mikroledeihin. CES-messuilla nähtiin kaksi mallia, joille yhteistä on 1800 nitsin kirkkaus. täysi HDR-laajasävytoisto ja täydellinen musta. Pelaajia ilahduttaa myös 120 hertsin näytön päivitys.

B-Series ja C-Series -mallien erona on moduulien tarkkuus, jotka ovat 384 x 216 ja 480 x 270 pistettä. Moduulit ovat saumattomia ja niistä voidaan koota eri koon ja tarkkuuden seinäpaneeleja. Moduuleissa on myös sisäänrakennettu 3D Surround Sound -äänentoisto.

Erikoisuutena on kognitiivinen tekoäly, joka parantelee kuvaa ja ääntä todellisuuden kaltaiseksi. Nähtäväksi jää, mihin XR-kuvanparannus kykenee käytännössä. 3D Surround osaa ainakin Samsungin tavoin sijoittaa äänet kuvan kohteiden mukaisesti.

 

Korvaako aiemmat televisiot?

MicroLED-tekniikalla on vielä edessään vuosien taival kammeta LCD, OLED, QLED ja NanoCell -televisiot kauppojen hyllyiltä. Esteenä ovat korkeat paneelien valmistuskustannukset ja tarkkuusvaatimukset miljoonien mikroledien asennusvaiheessa.

Perinteinen tv-tekniikka tulee säilymään vielä pitkään. Lisäksi vanha tv-tekniikka paranee tänä vuonna silmissä. Esimerkiksi LG:n uusi MiniLED-taustavalojärjestelmä toimii 30 000 ledin voimin, joka tuottaa lähes täydellisen mustan yhdessä 1800 alueen micro-dimming-himmennyksen kanssa.

Samsungin QLED:stä parannettu 8k-tarkkuuden Neo QLED -lippulaivamalli perustuu sekin tiheään MiniLED taustavalo/himmennysmenetelmään. Sen luvataan poistavan häiritsevät valokehät tummien kohteiden ympäriltä. Kuvan kirkkaus kohoaa myös lähelle OLED-televisioiden tasoa.

 

Teksti: Pekka Tolonen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #hyvinvointi #kodinkone #kotona #resepti  

Nokkonen on maistuvaa superfoodia

Nokkosen tunnistaa helposti ja se on kätevästi leikattavissa mukaan kotikeittiöön. Nokkonen muistuttaa maultaan vähän pinaattia. Lempeä nokkonen sopii esimerkiksi lettuihin ja piirakoihin.

#energiatehokkuus #kodinkone #kotona #ympäristö  

Fiksua vaatehuoltoa

Vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyyn mukaan laitamme pesukoneeseen vaatteita, jotka eivät sinne kuulu. Pesukoneelle on hyviä vaihtoehtoja. Vaatehuollon voi tehdä myös energiapihisti ja ekologisilla menetelmillä.

#energiatehokkuus #kotona #laiteuutuudet #viihde-elektroniikka  

Älyä teräväpiirtoviihteeseen

Tekoäly on mukana myös viihde-elektroniikassa. Samsung Neo QLED 4K QN95D sisältää NQ4 AI Gen2 -suorittimen, joka edustaa Samsungin parasta teknologiaa tekoälypohjaisissa 4K-televisioissa.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #valaistus #sähkö #ilmastointi #puutarha #sisustus #lämmitys #sähköpula #kaukolämpö #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinko #aurinkopaneeli #tulevaisuus #osaaminen #sähköpalo #sähköasennukset #sähkögrilli #työ #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ympäristö #ilmastonmuutos #sahkolasku