Vaikuta taloyhtiösi energiankäyttöön

Vaikuta taloyhtiösi energiankäyttöön

11.08.2023

Taloyhtiössä energian kulutusluvut ja kustannukset usein hämärtyvät, kun taloyhtiö vastaa asuntojen lämmitys-, lämminvesi- ja vesikustannuksista sekä yhteisten tilojen valaistuksesta, lämmityksestä ja kiinteistöteknisten laitteiden sähkönkulutuksesta. Lämmityskauden lähentyessä ja päivien pimentyessä on hyvä muistaa, että lopulta laskun kuitenkin maksaa jokainen asukas, joko vuokrassa tai yhtiövastikkeessa.

Energia- ja vesikustannukset muodostavat yleisesti suurimman kuluerän taloyhtiön budjetissa. Tästä syystä myös suurimmat säästömahdollisuudet löytyvät lämpö-, sähkö- ja vesikuluista. Jokaisella asukkaalla on hyviä ja helppoja keinoja vaikuttaa oman taloyhtiönsä energian- ja vedenkulutukseen sekä kiinteistön teknisten järjestelmien ja laitteiden elinikään.

Jokainen voi kohdallaan esimerkiksi miettiä, miten itse voi vaikuttaa yhteiseen energiankulutukseen esimerkiksi miettimällä omaa veden- ja etenkin lämpimän veden käyttöä, valontarvetta porraskäytävässä valoisaan aikaan sekä vaihtamalla hissi tehokkaaseen hyötyliikuntaan, kun se vain on mahdollista.

Vinkkejä taloyhtiön energiatehokkuuteen voi kysellä omalta lämpö- ja sähköyhtiöltä sekä alueellisilta energianeuvojilta. Taloyhtiön energiatehokkuudesta kiinnostuneimpien kannattaa tutustua energiaeksperttitoimintaan ja hankkia hyvää energiatietämystä taloyhtiössä käytettäväksi.

Energiaa säästävistä toimenpiteistä voi myös tehdä aloitteen ja aina ilmoittaa huoltoa kaipaavista laitteista tai epäkohdista isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle. Näistä on hyvä keskustella myös hallituksen jäsenten kanssa. Taloyhtiössä on mahdollista teettää myös energiatehokkuusselvitys, jossa asiantuntija antaa vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.

 

Mieti energiankulutusta myös kotiarjessa

Omassa arjessa helpoimmin säästöjä löytyy lämpimän veden käytössä ja asunnon lämpötilojen säädöstä.

Jos huoneistossa tuntuu vetoiselta, ei kannata heti lisätä lämmitystä, vaan tutkia mistä vedontunne johtuu. Syy on usein ikkunoiden ja ovien tiivisteissä tai väärin säädetyssä ilmanvaihdossa. Kyseessä voi olla myös rakenteellinen vika.

Nyt on hyvä aika tarkastaa ja kunnostaa ikkunoiden ja ovien tiivisteet kuntoon ennen syyskylmiä. On hyvä tutustua myös huonekohtaisen ilmastoinnin käyttöohjeisiin ja suorittaa syystoimet ennen talvikautta, jotta lämpöä ei valu sitä kautta hukkaan. Jos kylmää tuntuu virtaavan asuntoon nurkista tai lattianrajasta, on siitä ilmoitettava isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle, jotta rakenteellisen vian mahdollisuus voidaan tutkia.

Väännä patteritermostaatit säännöllisesti, esimerkiksi neljännesvuosittain, muutaman kerran auki ja kiinni, jotta ne eivät jumitu. Käsittele termostaattia kuitenkin varoen ja jos se tuntuu jumittuneen, ilmoita asiasta huoltoyhtiölle. Lämmityskauden alettua seuraa kodin lämpötiloja. Oleskelutilojen sopiva lämpötila on 21 astetta keskeltä huonetta mitattuna. Seuraa myös yleisten tilojen lämpötiloja ja ilmoita poikkeuksista huoltoyhtiöön. Muista myös, ettei termostaatilla varustettu lämpöpatteri ole lämmin, kun huonelämpötila on noussut 22–23 asteeseen.

Jotta lämmitys ja patteritermostaatit toimivat oikein, ei niiden edessä kannata pitää isoja huonekaluja tai verhoja, jotka estävät lämmön siirtymistä lämmönlähteeltä asuntoon.

Asunto on hyvä tuulettaa nopealla ristivedolla ja kääntää termostaatit kiinni tuuletuksen ajaksi. Jos tuuletuksen tarve johtuu liian korkeasta lämpötilasta ja sille on jatkuva tarve, käännä termostaatteja pienemmälle.

 

 

Vedenkäyttötottumuksilla suuri merkitys

Asukkaiden vedenkäyttötottumuksilla on suuri merkitys taloyhtiön vesi- ja energialaskuun. Peseytymisessä suihkun alla kuluu huomattava määrä vettä tai lämmitysenergiaa. Suihkussa kuluvasta vedestä on noin 60 prosenttia lämmintä vettä.

Esimerkiksi 20 minuutin suihku kuluttaa noin 240 litraa vettä ja suihkun hinnaksi tulee noin 1,50 euroa. Viiden (5) minuutin suihku maksaa vain noin 0,40 euroa, joten säästö on melkoinen, varsinkin jos lasketaan hinnat vuoden suihkukertojen määrällä.

Pyykin- ja astianpesukonetta uusiessa on hyvä vertailla laitteiden vedenkulutusta, joka löytyy energiatietojen ohella energiamerkistä. Pese vain täysiä koneellisia. Astioita ei pidä myöskään esihuuhdella juoksevan veden alla.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato asiakasviestintä
Kuvat: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

#energiatehokkuus #hyvinvointi #kodinkone #kotona #resepti  

Nokkonen on maistuvaa superfoodia

Nokkosen tunnistaa helposti ja se on kätevästi leikattavissa mukaan kotikeittiöön. Nokkonen muistuttaa maultaan vähän pinaattia. Lempeä nokkonen sopii esimerkiksi lettuihin ja piirakoihin.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #piha #lämpö #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #sisustus #lämmitys #sähköpula #kaukolämpö #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinko #aurinkopaneeli #tulevaisuus #osaaminen #sähköpalo #sähköasennukset #sähkögrilli #työ #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ympäristö #ilmastonmuutos #sahkolasku