Vaikuta valinnoilla omaan hiilijalanjälkeesi
18.05.2020
Usein ajatukset kääntyvät energiaa ja autoiluun kun kuulemme sanan hiilijalanjälki. Nämä ovat kuitenkin vain osa hiilijalanjälkeä. Suomalaiset sähkön- ja lämmöntuottajat ovat investoineet jatkuvasti puhtaaseen tuotantoon ja pienentäneet tuotteidensa hiilijalanjälkeä. Voit itse vaikuttaa helposti hiilijalanjälkeesi valitsemalla lähellä tuotettuja tuotteita.
Elinkaariarviointeihin erikoistunut Bionova Ltd on laskenut Kivi ry:n toimeksiannosta kotimaisesta luonnonkivestä valmistettujen kivituotteiden eurooppalaisen standardin mukaiset ympäristöselosteet. Selvityksen mukaan kotimaisen luonnonkiven aiheuttama ilmastokuormitus on hyvin alhainen muun muassa lyhyiden kuljetusmatkojen ja pitkän käyttöiän ansiosta.
Hankkimiesi tavaroiden valmistuspaikalla, valmistuksen päästöillä, kuljetusmatkalla ja laadulla sekä kestävyydellä on suuri merkitys hiilijalanjälkeesi eli aiheuttamiisi hiilidioksidipäästöihin. Kotimainen, pitkäikäinen, laadukas tuote on yleensä myös parempi investointi ympäristölle, kuin kaukaa tuotu ja lyhyt käyttöikäinen tuote. Kotimaisia tuotteita suosimalla vaikutat myös meidän kaikkien hyvinvointiin ja menestymiseen tulevaisuudessa.
Suomalainen kivi sopii suomalaiseen maisemaan. Kuvat Kivi ry, Liuskemestarit ja Kovakivi.
Luonnonmateriaaleja rakentamiseen
Luonnonmateriaalien suosiminen rakennusalalla on ollut kasvava trendi. Toivottavasti sama trendi tarttuu myös omakotirakentajiin, kodin remontoijiin tai pihan ja puutarhan viihtyisyyden parantajiin. Luonnonmateriaalien puolesta puhuu myös matala hiilijalanjälki.
Tuoreen elinkaariarvioinnin mukaan suomalaisesta luonnonkivestä valmistetuilla kivituotteilla on matala hiilijalanjälki. Esimerkiksi kotimaisen graniittinopan- tai nupukiven valmistusvaiheen ilmastokuorma jää noin 50 kiloon CO2-e/tonni.
Muista materiaaleista tai tuontikivestä valmistettujen vastaavien tuotteiden hiilijalanjälki on usein moninkertainen kotimaiseen luonnonkiveen verrattuna.
– Suomalaisten kivituotteiden matalaan hiilijalanjälkeen vaikuttaa se, että niiden valmistamiseen ei vaadita pitkiä hankintaketjuja tai useita materiaaleja. Suomessa kiviaines louhitaan kalliosta ja kuljetetaan tuotantolaitokselle, jossa se paloitellaan ja viimeistellään valmiiksi tuotteeksi, kuvaa Kivi ry:n toiminnanjohtaja Sini Laine.
Ympäristötietoinen hankkii läheltä
Kotimaisen luonnonkiven matala hiilijalanjälki selittyy myös lyhyillä kuljetusetäisyyksillä, koska suurin osa luonnonkiven päästöistä tulee kuljetuksista. Vastuullisesta rakentamisesta kiinnostunut hankkiikin kiven mahdollisimman läheltä. Esimerkiksi infrarakentamisessa käytetyn reunakiven valmistus ja kuljettaminen Aasiasta Suomeen aiheuttaa 82 % suuremmat päästöt suomalaiseen reunakiveen verrattuna.
– Hankintapaikan ja toimituspaikan sijainneilla sekä tuotantoketjun sisäisillä etäisyyksillä on avainrooli kiven aiheuttamissa kokonaispäästöissä. Toivomme, että tämä selvitys herättää kunnat, kaupungit ja kuluttajat näkemään kuljetusmatkan merkityksen sekä ottamaan huomioon myös Suomeen jäävät verotulot. Esimerkiksi kotimaisen noppa- ja nupukiven hinta on kilpailukykyinen ulkomailta tuotuihin verrattuna, Laine vetoaa.
Rakentamiseen käytettävien materiaalien valmistus tuottaa 11 prosenttia globaaleista ilmastopäästöistä eli moninkertaisesti lentoliikenteeseen verrattuna.
– Olisi toivottavaa, että varsinkin julkisissa hankinnoissa otettaisiin huomioon jatkossa rakennusmateriaalien aiheuttama hiilijalanjälki, kun vertailutietoa alkaa olla hyvin tarjolla. Lisäksi monen kunnan ja kaupungin tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius lähivuosien aikana. Hankkimalla kivimateriaalit läheltä, tavoitteet on mahdollista saavuttaa ja samalla voi tukea paikallista taloutta, Laine toteaa.
Kivi on käytännössä ikuinen ja kierrätettävissä
Luonnonkiven elinkaaren käyttöominaisuudet ovat myös hyvät, kun niitä tarkastellaan ympäristönäkökulmasta. Rakennustuotteen käyttövaiheen päästöihin vaikuttavat muun muassa huoltovaatimukset, korjaustarpeet ja -mahdollisuudet sekä käyttöikä.
– Aina kun materiaaleja joudutaan vaihtamaan, siitä muodostuu uudelleen päästöjä. Luonnonkivi onkin hyvä valinta, koska se on käyttöiältään lähes ikuinen ja sen elämää jatkuu mahdollisen purkamisen jälkeenkin. Luonnonkivi on käytännössä huoltovapaa eli se pitää korjata ja vaihtaa vain poikkeustapauksissa, muistuttaa Laine.
Kivi on siinäkin suhteessa mainio materiaali, että sitä voidaan uusiokäyttää suoraan purkamisvaiheen jälkeen ilman käsittelyä tai korjaamista.
– Mikäli luonnonkivi rikkoutuisi purkamisen aikana, sitä voidaan silti hyödyntää esimerkiksi murskeena. Näin voimme lisätä uusiomateriaalien käyttöä ja vastaavasti vähentää neitseellisten luonnonraaka-aineiden käyttöä ja energian kulutusta sekä estää jätteiden syntymistä, korostaa Laine.
Suomalaiset luonnonmateriaalit ovat ekologinen ratkaisu rakentamiseen, niin sisälle kuin ulos. Kuva: Kivi ry, Kivipalvelu Peltola
Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Energiankäytön uusi aika
Energiankäytön uusi aika on uudenlaista energiankäyttöä, jossa panostetaan oikea-aikaiseen sähkönkäyttöön ja kulutuksen siirtämiseen. Oikea-aikaisuus on myös 7.–13.10. vietettävän energiansäästöviikon aihe.
#kotona #sähkö #sähköverkko #turvallisuus
Voiko kohteessa olla useampi sähköliittymä?
Energiavirasto on ohjeistanut sähkönjakeluyhtiöitä tarjoamaan jo sähköverkkoon liittyneelle kuluttajalle toista tai tarvittaessa useampiakin sähköliittymiä. Sinällään kyse ei ole jakeluyhtiöille uudesta asiasta, koska useamman liittymän tuo...
Kaukolämmön merkitys on noussut
Kaukolämpö on ollut jo vuosia maamme merkityksellisin lämmitysmuoto. Sen merkitys on vain kasvanut energiamurroksen myötä. Kaukolämpö jatkaa uudistuen maamme suurimpana lämmitysmuotona tarjoten asiakkaille mukavuutta, varmuutta ja vakautta.