Vanha tietokone voi olla aarre

Vanha tietokone voi olla aarre

18.02.2022

Keräilijä Ari Tommiska matkaa vanhojen laitteiden ja retropelien avulla aikaan, jolloin elämämme muuttui.

Ari Tommiskalla on 1040 tietokonetta ja pelikonetta. Pelejä löytyy noin 8000. Kokoelmat vievät valtaosan klaukkalalaisesta 200-neliöisestä omakotitalosta.

– Kun tietotekniset laitteet tulivat 1970-luvun lopulla, se oli minulle valtava positiivinen järkytys. Nuorelle pojalle avautui aivan uudenlainen maailma. En ole päässyt siitä yli oikeastaan vieläkään, Tommiska miettii

Aikuisiällä hän päätti hankkia itselleen kaikki koneet ja pelit, joista oli haaveillut.

– Olen halunnut myös taltioida historiaa, kerätä jälkipolville hyvän läpileikkauksen suomalaisesta tietotekniikasta.

Tommiska on lainannut esineistöään myös elokuviin oikeaa ajankuvaa luomaan. Hänen laitteitaan löytyy esimerkiksi leffoista Veljeni Vartija, Sarasvuo ja Teit meistä kauniin.

– On minulla myös yksi faksi ja sähkökirjoituskone. Ihan vaan sen takia, jos niitä tarvitaan jossakin.

Tietokoneista tuli Tommiskalle harrastuksen lisäksi myös työ. Tällä hetkellä hän vastaa ICT-kehityspäällikkönä Eläkeyhtiö Elon tietoteknisestä infrasta.

 

Tikku-ukoista virtuaalitodellisuuteen

Tommiska pelaa silloin tällöin koneillaan vanhoja pelejä, esimerkiksi Atari-laitteilla sokkelopeli Pac Mania sekä lentopeli 1941:tä.

– Retropelaaminen tarjoaa pienen nostalgiatripin. Saan otteen ajasta, jolloin tietotekniikka oli vielä uutta ja hyvin yksinkertaista. 
Hän kertoo, että on ollut jännittävää seurata, miten pelien tie on johtanut teksteistä ja tikku-ukoista kohti hämmästyttävää realismia. 

– Pianhan tulevat sitten kvanttitietokoneet ja pääsemme sukeltamaan todellisiin virtuaalimaailmoihin.

Retropeleihin pääsisi toki käsiksi myös kevyemmällä otteella, ilman vanhoja koneita ja vanhoja pelejä, emulaattoreilla.

– Vaikkapa Windows 10:een voi ladata Commodore 64-emulaattorin, jolloin käyttöliittymä näyttää Commodore 64:ltä ja sillä voi ladata netistä sille tarkoitettuja pelejä. Tuollainen ei kuitenkaan innosta minua. Minun juttuni on keräily.
 


Ari Tommiskan kokoelman helmiin kuuluu harvinainen Apple Lisa (vasemmalla etualalla) vuodelta 1983.

 

Antiikkiset Applet kokoelman helmiä

Suurin osa Tommiskan vanhoista laitteista toimii hyvin; hän on kunnostanut niitä itse ja tehnyt niihin myös laajennuksia.

– Nykyään esimerkiksi Commodore 64:ään on tarjolla huikeita virityksiä vikojen selvittämistä varten.

Myös Tommiskan kokoelman helmet. Applen varhaiset tietokoneet, Apple III ja Apple Lisa, toimivat moitteettomasti. Harvinaisuutensa takia ne saavat kuitenkin viettää eläkepäiviään rauhassa kirjahyllyssä.

Tommiska ei halua pohtia kokoelmansa rahallista arvoa.

– Olen hankkinut laitteita ja pelejä vuosien varrella edullisesti esimerkiksi kirpputoreilta. Harvinaisuudet ovat kuitenkin aina hinnoissaan, hän muotoilee.

 

Hintahaitari on laaja

Tommiska arvioi, että yleensä yksittäisillä vanhoilla koneilla ja peleillä, joita löytyy suomalaiskotien komeroista ja vinteiltä, ei ole juurikaan rahallista arvoa. Mukaan mahtuu kuitenkin poikkeuksia.

– Hintahaitari on kaiken kaikkiaan varsin laaja. Esimerkiksi vanhojen Commodore 64 -koneiden hinnat ovat yleensä vain muutamia kymppejä. Mutta esimerkiksi Uuno muuttaa maalle -pelilerpusta on maksettu melkein kolmetuhatta euroa.

Suomalaisia kiinnostivat jokin aika sitten erityisesti vanhat Nintendo NES-pelikonsolit ja pelit.

– Voi kuitenkin olla, että he, jotka ovat vanhan nintendon halunneet, ovat sen jo hankkineet.

 


Mario seikkailee myös lukemattomissa pehmoleluissa ja muovifiguureissa.

 

Super Mario pomppii omalla tasollaan

Suuressa maailmassa Uuno ei ole tietenkään numero yksi. Super Mario pomppii aivan omalla tasollaan. Yhdysvalloissa vanhasta Super Mario 64 -pelistä maksettiin taannoin peräti puolitoista miljoonaa dollaria.

– Ulkomailla hinnat voivat nousta todella koviksi etenkin silloin, kun myyntiin tulee harvinainen vanha peli avaamattomana alkuperäispakkauksessaan ja ohjeiden kera.

Tommiska kehottaa kuitenkin harkitsemaan, onko vanhasta tietotekniikasta ja peleistä varsinaiseksi sijoituskohteeksi.

– Monet ihmiset keräävät asioita, jotka liittyvät heidän nuoruuteensa ja ovat heille tärkeitä. On aina hieman epävarmaa, minkälainen rahallinen arvo niillä sitten on seuraavan sukupolven mielestä.

 

Myös matkapuhelimet kiinnostavat

Ari Tommiskan kokoelmiin kuuluu myös parisataa Nokian puhelinta.

Hän ihmettelee, että maamme historiankin kannalta tärkeän yhtiön puhelimet ovat keräilykohteina varsin aliarvostettuja.

– Keräilijöitä on jonkin verran, mutta puhelinten hintataso on yleensä vaatimaton, erikoismallienkin kohdalla yleensä vain kymppejä.

Jotkut mallit, esimerkiksi Nokian kannettavat Mobira Senatorit sekä Nokian 8800 Zippo -puhelimet herättävät toki kiinnostusta. Pieni kierros Ebay:ssa, Amazonissa, vintage-mobile-eu-sivustolla sekä kotimaisella tori.fi:ssä paljastaa, että laitteiden hintapyynnöt liikkuvat usein 400 euron tietämillä.

Ebayssa myytiin äskettäin Nokian 8800 Arte Gold – Cartier Titanium Limitted -puhelinta alkuperäisessä pakkauksessaan peräti 4400 dollarilla.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Ilari Välimäki

 

 

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #hyvinvointi #kodinkone #kotona #resepti  

Nokkonen on maistuvaa superfoodia

Nokkosen tunnistaa helposti ja se on kätevästi leikattavissa mukaan kotikeittiöön. Nokkonen muistuttaa maultaan vähän pinaattia. Lempeä nokkonen sopii esimerkiksi lettuihin ja piirakoihin.

#energiatehokkuus #kodinkone #kotona #ympäristö  

Fiksua vaatehuoltoa

Vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyyn mukaan laitamme pesukoneeseen vaatteita, jotka eivät sinne kuulu. Pesukoneelle on hyviä vaihtoehtoja. Vaatehuollon voi tehdä myös energiapihisti ja ekologisilla menetelmillä.

#energiatehokkuus #kotona #laiteuutuudet #viihde-elektroniikka  

Älyä teräväpiirtoviihteeseen

Tekoäly on mukana myös viihde-elektroniikassa. Samsung Neo QLED 4K QN95D sisältää NQ4 AI Gen2 -suorittimen, joka edustaa Samsungin parasta teknologiaa tekoälypohjaisissa 4K-televisioissa.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #valaistus #sähkö #ilmastointi #puutarha #sisustus #lämmitys #sähköpula #kaukolämpö #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinko #aurinkopaneeli #tulevaisuus #osaaminen #sähköpalo #sähköasennukset #sähkögrilli #työ #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ympäristö #ilmastonmuutos #sahkolasku