Vedenkäyttö vähentynyt, mutta erot ovat suuret

Vedenkäyttö vähentynyt, mutta erot ovat suuret

19.04.2021

Suomalaisten vedenkäyttö on vähentynyt. Erot erilaisten kotitalouksien ja henkilöiden välillä ovat kuitenkin suuret. Vedenkäyttöön vaikuttavat elämäntilanne ja tottumukset sekä myös se miten vedestä maksetaan.

‒ Vedenkäyttöön vaikuttavat muun muassa henkilön elämäntilanne ja tottumukset. Esimerkiksi vauvaperheessä vettä tarvitaan ja kulutetaan todennäköisesti reilusti enemmän kuin vaikkapa sinkun kotitaloudessa. Myös asumismuoto vaikuttaa ja se, miten vedenkäyttö laskutetaan, pohtii vuosina 2019–2020 Kestävä vedenkäyttöprojektia vetänyt johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki Motivasta.

Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että käytetyn veden määrässä on suurta vaihtelua erilaisten talouksien välillä.

 

Asuntoyhtiöissä saatetaan lotrata

Työtehoseuran ja Motivan toteuttamaan vedenkäyttötutkimukseen saatiin lähes 900 kerros- ja rivitalossa asuvan kotitalouden vuoden 2019 vedenkulutuksen mittaustiedot. Lisäksi tutkimuksessa tehtyyn vedenkäyttökyselyyn vastasi 2 500 kotitaloutta.

Sekä mittaukseen perustuva tieto että kyselytutkimus antoivat samansuuntaisia tuloksia veden käytöstä sekä veden käytön jakaumasta. Tutkimuksen mukaan keskimääräinen vedenkäyttö oli 113 l/henkilö vuorokaudessa. Vaikka keskimääräinen vedenkulutus on vähentynyt, oli vaihteluväli varsin suuri: 50‒150 litraa.

Kerrostaloissa ja muissa asunto-osakeyhtiöissä asuvat ovat saattaneet tottua lotraukseen, kun vedestä ei ole maksettu kulutuksen mukaan. Kun siirrytään kulutusperusteiseen laskutukseen, laskee usein eniten vettä kuluttavien vedenkulutus.

Kulutusperusteinen laskutus on omakotitaloissa vakiintunut käytäntö. Toisaalta omakotitaloissa taas on sellaista vedenkäyttöä, joka ei liity muihin asumismuotoihin. Esimerkiksi puutarhanhoito ja vaikkapa pihagrillin ja terassin pesu lisäävät vedenkäyttöä.

 

Yhä useampi huomioi vedenkäyttötapansa

‒ Tuloksissa ilahdutti se, että reilut puolet vastaajista oli tehnyt aktiivisesti toimia veden säästämiseksi. Heistä joka neljäs oli muuttanut veden käyttötapojaan säästävämmäksi, joka viides oli hankkinut uusia vesikalusteita ja lähes joka viides oli hankkinut uusia, vettä säästäviä kodinkoneita, Ketomäki sanoo.  

Taloyhtiöissä hyviä säästökeinoja ovat verkoston vedenpaineen säätö oikealle tasolle ja säästävien vesikalusteiden hankinta sekä tietenkin kuuman käyttöveden oikeat lämmitysäädöt, joilla pystytään vaikuttamaan energiankulutukseen.

Nurmikkojen ja istutusten kastelussa kannattaa panostaa sadeveden käyttöön, kun se on vain mahdollista.

Jokainen voi itse vaikuttaa omaan vedenkäyttöönsä esimerkiksi suihkun käyttöä järkevöittämällä, esimerkiksi suihkuaikaa lyhentämällä ja sulkemalla veden tulon saippuoinnin tai hiusten vaahdottamisen ajaksi. Suihkuveden lämpötilaa laskemalla säästetään helposti lämmitysenergiaa.

 

Teksti: Ari J Vesa Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Anna auringon kuivata

Upeat kevätkelit ja auringon säteet ovat hyvä aika aloittaa pyykin ulkokuivaus, jos se on mahdollista. Ulkokuivaus on ainoa pyykinkuivaustapa, joka ei kuluta energiaa.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona #turvallisuus  

Astianpesukonekin vaatii hoitoa

Astianpesukoneen käyttökustannukset muodostuvat veden kulutuksesta ja etenkin sen lämmittämisestä sekä muusta pesuun kuluvasta sähköstä. Puhdas ja hoidettu kone pesee tehokkaimmin ja taloudellisemmin.

#kotona #turvallisuus  

Koti kyberturvalliseksi

Kyberhyökkäysten määrä on kasvanut. Suomalaiskodeissa kannattaa tarkastaa käytössä olevien reitittimien ja kodinkoneiden turvallisuus.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #vapaalla #valaistus #sähkönsäästö #piha #sähkö #ilmastointi #lämmitys #testi #sisustus #puutarha #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #aurinkopaneeli #osaaminen #energiantuotanto #pääsiäinen #kesämökki #sähköverkko #työ #sähköpalo #tulevaisuus #kolumni #sähkögrilli #sähköhammasharja #sähköasennukset #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #Laskiainen #sähkönsiirto #hiilijalanjälki #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköinen liikenne #sahkolasku