Edelläkävijyyttä tiukoissa raameissa

Edelläkävijyyttä tiukoissa raameissa

13.02.2024

Sähkö on tulevaisuuden energiaa, jonka saaminen aukottomasti käyttökohteisiin on kriittisen tärkeää. Suomalainen sähkönjakelu on huippuluokkaa maailmanlaajuisestikin katsoen. Sitäkin pitää edelleen kehittää ja pitää huolta tulevaisuuden tarpeista. Työtä tehdään viranomaisvalvonnan asettamissa tiukoissa raameissa.

Sähköverkkotoiminta on maamme selvästi valvotuin toimiala. Energiavirasto valvoo alan yritysten toimintaa säännöllisesti. On hyvä, että yhtiöiden toimintaa ja taloutta valvotaan, onhan kyseessä kaikille ihmisille ja yrityksille elintärkeä toiminta.

Yhtiöiden toimintaa valvotaan sähkömarkkinalain perusteella. Lainsäädäntö ja viranomaisen valvonta tuo koko verkkotoiminnalle tiukat toiminnalliset ja taloudelliset reunaehdot.

 

Investoinnit tehokkaita ja toimivia

Sähkönjakeluyhtiöille on esitetty vaatimukset sähkön toimitusvarmuudesta ja siihen on myös pystytty vastaamaan. Sähköverkkoihin on investoitu ja tulokset näkyvät sähkökatkojen määrän vähenemisenä ja keston lyhenemisenä. Kun 2010-luvun alussa sähkökatkon pituus oli asiakasta kohden keskimäärin 5,5 tuntia, oli se viime vuonna jo alle tunnin. Monia sähkökatkot eivät ole häirinneet lainkaan.

Sähköverkkoihin tehdyistä mittavista investoinneista huolimatta ovat suomalaiset sähköverkkopalvelun eurooppalaisessa vertailussa EU-alueen keskihinnan alapuolella. Suhteutettuna eri maiden olosuhteisiin eli asiakaskohtaiseen verkon määrään, suomalaisen sähköverkkopalvelun hinta on Euroopan alimpia. Sähköverkkoyhtiöt ovat osaavia ja tehokkaita alueen asukkaiden palvelijoita.

 

Ajan hermolla vuorokauden ympäri

Kun sähköverkot ovat kunnossa, saavat kodit, yritykset ja muut sähköä tarvitsevat käyttäjät toimintaansa tarvitsemansa sähkön aina kun sitä tarvitsevat. Siksi alan yritykset ovat ajan hermolla vuorokauden ja vuoden ympäri.

Sähköverkkoa voisi jopa verrata ihmisen verenkiertoon, jossa sydän pumppaa energiaa ympäri ihmisen kehoa katkeamattomasti ja varmasti. Samalla lailla tietyt toiminnot tarvitsevat sähköä ja katkeamattoman ja puhtaan sähkön merkitys vain kasvaa.

Sähköverkkoa kehitetään kaikilla alueilla joka toinen vuosi päivitettävien kehittämissuunnitelmien perusteella. Asiakkailla on mahdollisuus kommentoida suunnitelmia ja kertoa näkemyksiään päivitysten yhteydessä. Seuraavan kerran sähkönjakeluverkkojen kehittämissuunnitelmat ovat kommentoitavana toukokuussa.

Energiamarkkinavirasto valvoo suunnitelmien asiakaskuulemisten toteutuksen ja tulosten käsittelyn. Lisäksi virasto tutkii suunnitelmat ja varmistaa, että sähköverkkoyhtiöt kehittävät verkkoaan järkevästi sekä valvontatavoitteiden mukaisesti yhteiskunnan ja asiakkaiden kannalta.

 


Suomalaiset  sähköverkko­palvelut ovat huippuluokkaa kansainvälisesti katsottuna, tästä huolimatta niiden hinta on selvästi alle EU-alueen keskitason. Lisäksi toiminta on erittäin tarkoin valvottua ja säädeltyä.

 

Sähköverkkojen merkitys kasvaa

– Sähköverkkojen merkitys yhteiskunnalle kasvaa. Ilmastonmuutos on ihmiskunnan vakavimpia ongelmia, johon on vastattava jatkuvasti luotavin uusin keinoin. Siirtyminen ilmastoneutraaliin tulevaisuuteen edellyttää koko energiajärjestelmän kehittämistä. Samaan aikaan on varmistettava suomalaisen yhteiskunnan huoltovarmuus. Näissä kaikissa on merkittävä rooli, painottaa johtava asiantuntija Ina Lehto Energiateollisuus ry:ltä.

Energiamurros ja puhdas siirtymä ovat käynnissä ja koko energia-ala panostaa puhtaaseen energiantuotantoon. Sähköntuotanto on jo lähes ilmastoneutraalia. Muuttunut tuotanto ja teollisuuden, lämmityksen ja liikenteen siirtyminen entistä vahvemmin puhtaan sähköenergian käyttöön energiaratkaisuissaan edellyttää sähköverkoilta myös tulevaisuudessa kehittymistä ja muuntumista. Kehitys ei ole mahdollista myöskään ilman kattavaa tiedonsiirtoverkkoa, joka on riippuvainen häiriöttömästä sähkönjakelusta jokaisessa kolkassa Suomea.

Vaihteleva uusi tuotanto tekee sähköjärjestelmän tasapainon ylläpidon vaativammaksi, koska sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä käytetään. Hajautetun tuotannon hallinta, kulutusjoustojen ja sähkövarastojen hyödyntäminen edellyttävät investointeja älyverkkoratkaisuihin ja vahvaan sähköverkkoon.

– Suomi on älykkään sähköverkon edelläkävijä. Yhteiskunnan digitalisointi ja toimivuus on riippuvainen häiriöttömästä sähkönjakelusta. Toimiva ja varma sähköverkko on sujuvan elämän edellytys kaikissa olosuhteissa, painottaa Lehto.

 

Työllistävät ja palvelevat investoinnit

Sähköverkkotoimintaa valvovan viranomaisen mukaan maamme sähköverkkoihin investoidaan 13,3 miljardia euroa vuosien 2014–2036 aikana. Vuosittainen investointimäärä on noin 580 miljoonaa euroa, jotta me jokainen saamme sähköä silloin kun sitä tarvitsemme.

Investoinnit tuovat myös merkittäviä työmahdollisuuksia ympäri maan erilaisiin tehtäviin. Sähköverkkojen kehittäminen tarjoaakin töitä muun muassa maanrakentamisen, sähköasennusten ja digitalisaation osaajille.

 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #energiatehokkuus #energiavinkki #kolumni #turvallisuus #sähkö #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #viihde-elektroniikka #työ #tulevaisuus #kesämökki #osaaminen #laiteuutuudet #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #puutarha #piha #hyvinvointi #sähköinen liikenne #kaukolämpö #kodinkone #resepti #lämpö #ilmastointi #aurinko #energiapolitiikka #hiilijalanjälki #testi #tekoäly #sähköpula #toimitusvarmuus #lämmitys #astettaalemmas #aurinkopaneeli #kilpailut #sähkönsäästö #pääsiäinen #energiansäästö #sähkövero #sähköauto #ystävänpäivä #sähköasennukset #Laskiainen #datahub #sahkolasku