Helppoa ja hyvää mökkiruokaa

Helppoa ja hyvää mökkiruokaa

29.05.2020

Kesämökillä ruuanlaitosta voi tehdä mukavan ohjelmanumeron. Kokki Mika Rampa muistuttaa, että grillissä parhaat herkut syntyvät hitaasti ja maltillisella lämmöllä.

Kaunis kesäpäivä on taittumassa illaksi. Kuikka uiskentelee järvellä ja toistelee nimeään. Terassilta grillin luota kantautuu herkullinen tuoksu….

Kokki, ruokakirjailija ja ruokablogisti Mika Rampa huomauttaa, että idylliä ei kannata pilata ruuanlaittostressillä. Hyvä mökkiruoka on helppoa ja herkullista.

– Turhilta huolilta välttyy, kun miettii jo hieman etukäteen, mitä minäkin päivänä laittaa. Tällöin kaupasta ei myöskään tule ostettua varmuuden vuoksi kaikenlaista ylimääräistä, joka jääkin sitten syömättä.

Mökkimatkan pituus ratkaisee, kannattaako ostokset tehdä kotona vai lähempänä määränpäätä.

– Mutta hyvä tapa on pakata ainakin kala ja muutkin herkästi pilaantuvat tuotteet myös lyhyellä matkalla kylmälaukkuun.

Mika Rampa tunnetaan ennen kaikkea Perinneruokaa PRKL -kirjastaan ja saman nimisestä blogistaan. Hän yhdistelee resepteissään tuttuihin suomalaisiin ruokiin uusia makuyhdistelmiä ja kehittelee niistä myös täysin uudenlaisia versioita.
 

Päivällä yksinkertaisesti, illalla ajan kanssa

Mika Rampa kertoo, että kun hän on itse mökillä, niin aamiainen ja lounas hoidetaan yleensä lyhyemmän kaavan mukaan.

Hyvä lounasruoka on vaikkapa lohikeitto, jota voi sitten nautiskella useampanakin päivänä.

– Illalla panostamme ruokaan enemmän, mutta rennosti ja kiirettä pitämättä, slow food-hengessä. Ruuanlaitto on vähän kuin ohjelmanumero, johon liittyy myös seurustelua.

Rampan mökillä ruokaa laitetaan yleensä grillillä.

– Kyselen etukäteen kaikilta, mitä kukin haluaisi syödä, ja grillaan montaa eri sortimenttia. Lisukkeeksi käy hyvin vaikkapa perunasalaatti tai leipä.

– Kesämökillä ruuanlaitossa kannattaa tietenkin hyödyntää myös luonnon antimia: nokkosia ja yrttejä, marjoja sekä kalaa. Mutta niiden saatavuuteen ei voi tietenkään luottaa liikaa etukäteen.

 

Grillatessa ei kannata hötkyillä

Grillaamisen perussääntöihin kuuluu, että hiljaa ja maltillisella lämmöllä hyvää tulee.

– Kannattaa myös malttaa pitää kansi kiinni, kunnes tulee aika kääntää grillattavaa ruokaa. Näin kypsentyminen tapahtuu tasaisesti, tehokkaasti eikä lämpöä mene hukkaan.

Vähemmän on enemmän esimerkiksi kalan grillauksessa.

– Kala kannattaa kypsentää hyvin alhaisessa lämpötilassa. Usein kalan voi myös ottaa pois grillistä jo siinä vaiheessa, kun se on vielä sisältä aavistuksen verran raaka ja antaa sen kypsyä valmiiksi ruokapöydässä.

Rampa huomauttaa, että perinteinen pallogrilli sopii mainiosti isojen lihapalojen kypsentämiseen.

– Hiilet kannattaa kuitenkin asetella reunoille, eikä suoraan grillattavan lihan alle. Näin paistuminen on mahdollisimman tasaista.

Myös kaasugrillillä voi tietenkin kypsentää ruokaa epäsuorasti, kun käyttää vain osaa polttimoista.

Grillien lisäksi kannattaa hyödyntää tietenkin myös kesämökin uunia.

– Esimerkiksi pitkään haudutettavat laatikkoruuat on energiatehokkaampaa valmistaa uunissa.

 

Pizzaa ja muurinpohjalettuja

Rampa kertoo, että heillä grillillä pizzakivien päällä paistuu usein myös pizza.

– Kovassa lämmössä pizzakivien avulla pizza valmistuu todella näppärästi. Teen taikinan valmiiksi jo edellisenä päivänä ja annan sen tekeytyä yön yli. Täytteeksi riittää tomaattikastike ja juusto.

Klassikkojälkiruoka on muurinpohjaletut. Kaikki voivat osallistua niiden tekemiseen paistamalla oman lettunsa.

– Olen tehnyt lettutaikinan valmiiksi hyvissä ajoin ja laittanut sen puolentoista litran muovipulloon. Siitä taikinaa on kätevä kaataa pannulle ja käyttää juuri sen verran mitä tarvitsee.

Seuraavana päivänä samasta taikinasta voi paistaa sitten taas lettuja.

– Lettujen päälle voi laittaa kermavaahtoa ja hilloja. Se on ruokalaji, johon ei kyllästy, Rampa naurahtaa.

 


 

Kokonaisena grillattu nieriä nokkostäytteellä

Nokkosilla ja sitruunaviipaleilla täytetty kokonainen nieriä kypsyy herkulliseksi grillissä. Nosta kala halsterissa pöytään ja tarjoile lisukkeena keitettyjä uusia perunoita. Rento kesäruoka on valmis!

Ainekset (4 annosta)

1 kg nieriä tai siika
1–2 tl suolaa
0,5 kpl sitruuna
2 dl nokkosenlehtiä

Poimi täytteeksi mökin pihalta hieman nokkosia ja laita ne kalan sisään sellaisinaan. Lisää muutama sitruunaviipale tuomaan mehukkuutta ja happoa. Käytä myös reilusti suolaa ja pippuria.

Kypsennä noin kymmenen minuuttia per puoli. Laita grilliin kaksi pientä kiveä ja virittele halsteri niiden päälle, jotta kala pysyy hieman koholla eikä tartu grilliin. Kun selkäevä irtoaa helposti, kala on kauttaaltaan kypsä. Tarjoile keitettyjen uusien perunoiden kanssa.

Resepti: Mika Rampa

 

Grillin puhdistus

Anna kaasugrillin olla päällä täydellä teholla vielä viisi minuuttia sen jälkeen, kun otat ruuat siltä pois. Tämä puhdistaa polttimia ja polttaa grillin sisäpinnoille ja laavakiville jäänyttä rasvaa. Harjaa sen jälkeen ritilä messinkiharjalla.

Harjaa hiiligrillin ritilä puhtaaksi messinkiharjalla. Ajoittain grilli kannattaa tyhjentää ja puhdistaa hiilistä.

Sähkögrillin ritilä on syytä pestä jokaisen käyttökerran jälkeen

Valurautainen grillilevy kannattaa pesun jälkeen rasvata ruokaöljyllä tai suolattomalla sianrasvalla, jotta se ei ruostu.

www.martat.fi

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Mika Rampa

 

 

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiavinkki  

Valitse energiatehokas jäähdytyslaite

Kuuma sisäilma väsyttää ja olo on tukala. Silloin kaivataan viilennystä. Kannattaa miettiä miten kotinsa viilentää ja ensin estää kuuman ilman tulo sisään. Kannattaa myös hyödyntää yön viileitä hetkiä ja tuulettaa yöllä. Jos kuitenkin tarvi...

#energiatehokkuus #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Juhannus lähestyy ja monille se merkitsee kesän kohokohtaa, jota vaelletaan juhlimaan veden äärelle ja mökille. Myös kaupunkijuhannusten suosio on kasvanut ja kaupungit eivät enää hiljene kokonaan. Nauti keskikesän juhlasta ekologisesti.

#ilmastonmuutos #kaukolämpö #verkkopalvelu  

Puhdas sähkö ja lämpö ratkaisu päästöjen vähentämiseen

Sähkö on ratkaisu eri toimialojen päästöjen vähentämiseen. Sähkönkulutus kasvaa jopa 50 prosenttia. Suomalainen energia-ala on vahvasti mukana kehityksessä. Sähkön- ja lämmöntuotannon päästöt ovat jo pudonneet voimakkaasti ja kehitys jatkuu...

Katso myös nämä aihepiirit!

#verkkopalvelu #ilmastonmuutos #energiavinkki #vapaalla #työ #osaaminen #kolumni #puutarha #kesämökki #resepti #energiatehokkuus #sähkö #testi #laiteuutuudet #tulevaisuus #kaukolämpö #viihde-elektroniikka #sähköhammasharja #turvallisuus