Hiihdon suosio jatkuu – muista myös suksihuolto

Hiihdon suosio jatkuu – muista myös suksihuolto

22.11.2023

Hiihdon aktiiviharrastajille suksien hankinta ja huolto ovat tuttuja. Kiinnostaako perinteinen tyyli vai haluatko tutustua luisteluhiihdon saloihin? Entä miten sukset kannattaa huollattaa tai huoltaa itse? 

Oletko aloittamassa hiihtoharrastusta tai haluaisitko vain silloin tällöin nauttia tästä upeasta kansanlajista?

– Hiihto on noussut todella suosituksi lajiksi. Hiihdon suosion kasvu on osa ulkoilun suosion kasvua, vakuuttaa Intersport Finland Oy:n valikoimapäällikkö Jukka Pinola.

Lajiin käytetään aikaa ja vaivaa, jotta hiihto olisi mahdollisimman mukavaa, jopa nautinnollista. Ympäri Suomea on todella hyvin hoidettuja latuja, joista useat ovat valaistuja.  

 

Unohda huonot voitelukokemukset

Hiihtovälineiden tuotekehitys on ollut viime vuosina vauhdikasta. Vaikka jossain välissä olisi heittänyt vanhat välineet nurkkaan, voisi tässä olla paikka uudelle alulle.

Aloittelijan tai välinekehitystä tuntemattoman on hyvä tutustua välineisiin asiantuntijan opastuksella, jotta juuri omaan tarpeeseen sopivimmat sukset, siteet, monot ja sauvat löytyvät. 

Lisäksi mahdolliset vanhat mielikuvat voitelun vaikeudesta voi unohtaa. Uudet, helppokäyttöiset nestemäiset voiteet toimivat loistavasti ja jokainen pystyy helposti sekä nopeasti tekemään perusvoitelut ihan kotiolosuhteissa. 

Aloittelijan hitiksi ovat nousseet niin sanotut karvasukset, jotka ovat helppohoitoiset ja hiihtäminen käy ilman pitovoiteita. 

Jos suksien ja monojen hankinnasta on kulunut jo hyvin pitkä aika, kannattaa hiihtovälineitä myyvään yritykseen ottaa mukaan esimerkiksi valokuva käytössä olevasta sidejärjestelmästä ja monoista. Asiantuntija tunnistaa kuvista useimmiten yhteensopivuudenuusiin suksiin. 

Uusimmat sidejärjestelmät ovat keskenään monoihin sopivia, mutta vanhat siteet ja uudet monot eivät välttämättä sovi yhteen. Uudenajan materiaalit ja käyttömukavuus yllättävät varmasti, jos edellisestä välineiden hankintakerrasta on kulunut jo runsaasti aikaa.

 


Eikö suksi luista – olisiko huoltotiimin aika tarttua hommiin? Jos teet suksien pohjan hionnan itse, silmät on hyvä suojata laseilla. Suksien huolto säännöllisesti on yhä tärkeää kuin esimerkiksi luistimien teroitus. Ammattilainen pystyy katsomaan huoltotoimenpiteet kokonaisuutena, jotta suksista saisi kaiken tehon taas irti.

 


Suksien pohjista kannattaa puhdistaa säännöllisesti vanhat vahajämät ja liat. Kätevä apuväline on edullinen, esimerkiksi 20–40 euroa maksava suksien voiteluteline. Tasapohjaista silitysrautaa tai juuri tähän tarkoitukseen suunniteltua kuumarautaa voi käyttää voiteluun. Termostaatti olisi hyvä lämpötilan säätämiseksi. Nestemäiset voiteluaineet ovat kuitenkin yhä suositumpia. 

 

Sopiva kokonaisuus omaan tarpeeseen

Hiihtourheilussa välineiden huollon merkitys on Pinolan mukaan erittäin suuri. 

Suksiparin huolellinen valinta on luiston ja pidon kannalta tärkein asia. Oikeanlaisella huollolla suksista saadaan myös paras mahdollinen ”irti” sekä suksien käyttöikä paranee merkittävästi. 

Esimerkiksi voitelu yhdessäpohjan kuvioinnin kanssa poistaa ja murtaa suksen pohjan sekä lumen välistä kitkaa. 

Suksipaketit antavat aloitteleville hiihtäjille hyvän vaihtoehdon, jonka kautta saa latuvalmiin paketin. Suksipaketteihin sisältyy suksien lisäksi suksien siteet ja monot sekä yleensä myös sauvat. Suksipakettia Pinola suosittelee myös lapsille. 

– Lapsille ei kannata ostaa suksiin niin sanottua kasvuvaraa, sillä ylipitkiä suksia lapsen on vaikea käsitellä ja hallita. Sopivat välineet lisäävät myös hiihtämisessä onnistumisen iloa. Pinola muistuttaa, että oikein tehty suksien voitelu vaikuttaa olennaisesti siihen, että voi nauttia hiihdosta.

 

Uudet, helppokäyttöiset nestemäiset voiteet
toimivat loistavasti ja jokainen pystyy helposti
ja nopeasti tekemään perusvoitelut kotiolo-
suhteissa.

Nestemäinen voitelu sujuu kätevästi 

Suuressa suosiossa olevat nestemäiset pikavoiteet ovat loistava valinta niin aktiivi- kuin kuntohiihtäjälle. Nestemäisillä pikavoiteilla voitelu käy nopeasti ja helposti – jopa hiihtoladun varressa. 

Jos luisto tai pito alkaa hävitä, ovat ne viimeistään merkkejä siitä, että voitelu on syytä uusia. 

Luistovoitelulla pidetään huoli siitä, että suksi luistaa kelistä riippumatta hyvin. Pitovoitelu puolestaan pitää huolen siitä, että pitoa on riittävästi jaylämäkiin kapuaminenkin sujuu helposti eikä suksi lipsu. 

Karvapohjasuksissa pito syntyy, kun pohjassa oleva pitokarva osuu lumeen. Karvapohjasukset ovat täysin pitovoiteluvapaat ja helppokäyttöiset, mutta oikeaoppista hoitoa ei kannata silti unohtaa.  

Karvapohjasuksen karvan vaihto suoritetaan noin 1000 km välein. Sääolosuhteiden vaihdellessa laduille voi kerääntyä likaa, joka mahdollisesti tarttuu pitokarvaan. Karvaa kannattaa hoitaa pitokarvan puhdistusaineella ja siihen kannattaa myös pakkaskelillä laittaa pitokarvan hoitoainetta. 

 

Oikea voitelurauta käyttöön 

Jos haluaa opetella kuumavoitelun ja tehdä sen itse, on käytettävä vain paksupohjaista ja hyvälaatuista voitelurautaa tai tasapohjaista silitysrautaa. Perinteisessä kuumavoitelussa

voitelua helpottaa tukeva voiteluteline, taipumaton muovisikli ja harja ylimääräisen voiteen

poistamiseen. 

Huolimattomalla pohjan lämmittämisellä ja siklaamisella pilaa helposti suksen pohjan. Suksien hionta parantaa hiihtonautintoa. Jos suksien pohjassa on suuria naarmuja ja pohjat ovat muutenkin kuluneen näköiset eikä suksia ole vuosikausiin huollettu, hiontaa kannattaa vakavasti harkita palvelevassa urheiluliikkeessä.  

Suksien valinnassa oikeaa jäykkyyttä ei voi koskaan painottaa liikaa, mutta karvapohjasuksissa oikea jäykkyys on ensiarvoisen tärkeä. Liian löysässä suksessa karvat osuvat lumeen, kun pitäisi päästä liukumaan ja päinvastoin.  

Mitä painavampi hiihtäjä tai mitä enemmän hiihtokokemusta ja hiihtoaktiivisuutta, sen jäykempi suksen pitäisi olla.Siksi hankintaan kannattaa käyttää hyväksi asiantuntijan apua, joka tuntee erilaisten hiihtotyylien vaatimukset ja hiihtäjän koon ja painon vaikutukset suksiin.

 

Sauvoilla lisää mielekkyyttä hiihtoon 

Sauvat ovat yhtä tärkeä välinehankinta kuin hiihtopaketin muutkin osat. Hiihtosauvat kannattaa asettaa pystyasentoon oman kehon viereen. Perinteisten sauvojen pituus tulee olla noin 0,85 kertaa oma pituus. Tällöin suksisauvat ylettyvät olkapäiden alapuolelle. Luistelusauvojen tulee olla noin 0,90 kertaa oma pituus. Pystyasennossa luistelusauvat asettuvat siis kasvojen korkeudelle. 

Kuntohiihtäjälle ja vasta-alkajalle riittävät myös hieman edullisemmat hiihtosauvat. Aktiivi- tai kilpahiihtäjä tarvitsee enemmän voimaa työntöihin, jolloin sauvojen keveys sekä jäykkyys korostuvat. 

Oikeanlaiset välineet tuovat harrastukseen mielekkyyttä ja ovat samalla pitkäaikainen hankinta tulevien vuosien nautinnollisille hiihdoille. 

Jukka Pinola haluaa nostaa esiin myös ”laturauhan”. Hiihtäminen on meille tärkeä ja rentouttava kansallislaji. Ladulle mahtuvat kaikki hiihtäjän taitotasosta riippumatta ja lisäksi jokaiselle löytyy varmasti vaativuusasteeltaan sopivia latuja, joten rohkeasti selvittämään lähialueen hiihtolatuja jo ennen lumien tuloa. 

 

Karvapohjasukset eli skinsukset, ovat nostaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Karvapohjasuksista tekee harrastelijalle houkuttelevan etenkin niiden helppohoitoisuus: suksen pohjan pitokarva takaa pidon laajallakin kelialueella ilman, että pitovoiteisiin tarvitsee koskea lainkaan.  

 

 

HIIHTÄJÄN 7 KULTAISTA SÄÄNTÖÄ

1. Hiihdä ja anna muiden hiihtää 
2. Ladulla nopeampi väistää 
3. Ladulla oikea ura on oikea
4. Arvosta latuja: liiku siellä vain suksilla 
5. Pidetään hiihdossa yhteinen suunta 
6. Viisas valitsee ladun mittansa ja taitotasonsa mukaan
7. Hymyillään kun hiihdetään 

 

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Kesko ja Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #energiatehokkuus #energiavinkki #kolumni #turvallisuus #sähkö #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #viihde-elektroniikka #työ #tulevaisuus #kesämökki #osaaminen #laiteuutuudet #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #puutarha #piha #hyvinvointi #sähköinen liikenne #kaukolämpö #kodinkone #resepti #lämpö #ilmastointi #aurinko #energiapolitiikka #hiilijalanjälki #testi #tekoäly #sähköpula #toimitusvarmuus #lämmitys #astettaalemmas #aurinkopaneeli #kilpailut #sähkönsäästö #pääsiäinen #energiansäästö #sähkövero #sähköauto #ystävänpäivä #sähköasennukset #Laskiainen #datahub #sahkolasku